”Intohimo ruokaa kohtaan näkyy myös asiakkaille” - Compass Group kannustaa työntekijöitään haastamaan taitonsa kilpailussa

”Intohimo ruokaa kohtaan näkyy myös asiakkaille” - Compass Group kannustaa työntekijöitään haastamaan taitonsa kilpailussa

Culinary Cup -kilpailu tarjoaa Compass Groupin ravintoloiden työntekijöille mahdollisuuden kehittää osaamistaan ja saada palautetta työstään.

Compass Groupin tuotekehityskeittiössä Helsingissä käy kova kuhina. Kuusi ravintola-alan työntekijää häärää hellojen ääressä valmistamassa omia annoksiaan. Lisäksi keittiössä pyörii joukko tuomareita sekä Compass Groupin yhteistyöoppilaitoksen Haaga-Helian ruokatuotannon johtamisen opiskelijoita, jotka auttavat kilpailijoita esimerkiksi tiskaamisessa ja tarjoilussa.

Käynnissä on Culinary Cup, Compass Groupin omille työntekijöilleen järjestämä kilpailu. Yli 25-vuotiaiden kilpasarja on juuri alkanut, ja tunnelma keittiössä on vielä rauhallinen. Aikaa oman annoksen valmistamiseen on kaksi tuntia. 

Edellisenä päivänä kilpailijoille on kerrottu pääraaka-aineet: punakampela ja sydänsimpukka. Vaikka kyseessä on kilpailu, kaikki kannustavat toisiaan ja tunnelma on lämminhenkinen.

- On hienoa nähdä, miten toverillinen yhteishenki kilpailijoiden välillä on. Aamulla kaikki halasivat toisiaan ja kyselivät, miten yöllä tuli nukuttua, kertoo kilpailun järjestäjä, Compass Group Culinary Team Finlandin joukkueenjohtaja Ville Pyykönen, joka seuraa kilpailua lasiseinän takaa. 

Pyykönen palkittiin vuoden alussa horeca-alan ammattilaisten PRO-gaalassa ammattikeittiön tuotekehittäjä -sarjassa. Hän myös vei Compass Groupin joukkueen olympiakultaan Community Catering -kilpailusarjassa vuoden 2024 kokkiolympialaisissa.

Kilpailu lisää ammattiylpeyttä

Vähän kauempana senioreiden kilpailua seuraa 22-vuotias Luukas Nikkinen. Hän osallistui junioreiden, eli alle 25-vuotiaiden sarjaan aiemmin päivällä, ja odottaa nyt voittajien julkistamista.

- Sain juuri palautteen, joka oli pääasiassa positiivista. Maut ja rakenteet toimivat, mutta teknisellä puolella oli pientä viilattavaa, Nikkinen summaa. 

Junioreiden sarjassa raaka-aineita ei rajattu, vaan kaikki saivat valmistaa itselleen tärkeän annoksen. Nikkisen annos, paahdettua kukkakaalia, sitrusporkkanaa, kukkakaalipyreetä ja cashew-parmesancrumblea, oli hänelle entuudestaan tuttu.

- Olen suunnitellut sen itse, mutta vein sitä kilpailua varten uudelle tasolle. Esimerkiksi kukkakaalipyreen tein nyt ensimmäistä kertaa.

Ruokaviraston lounasravintola Elviirassa pääkokkina työskentelevälle Nikkiselle Culinary Cup oli ensimmäinen kokemus kilpailemisesta. Hän sai omalta työyhteisöltään rohkaisua ja kannustusta osallistumiseen. 

- Kokemuksena tämä lisäsi ammattiylpeyttä ja luottamusta siihen, että voisin kilpailla uudestaankin. Toinen kerta on varmasti jo helpompi, hän sanoo. 

Culinary Cup -kilpailu on yksi Compass Groupin tavoista panostaa henkilökunnan osaamiseen ja kehittymiseen

- Se on myös keinomme erottua kilpailijoista. Haluamme tarjota työntekijöillemme inspiraatiota ja mahdollisuuksia edetä urallaan, sanoo tuomariston puheenjohtaja, Compass Groupin gastronomia- ja tuotekehitysjohtaja Karri Käki.

Kilpailun viisihenkisessä tuomaristossa on mukana myös kahta Michelin-ravintolaa Helsingissä pyörittänyt keittiömestari ja nykyinen yrittäjä Sasu Laukkonen. Hän näkee Culinary Cupin loistavana matalan kynnyksen mahdollisuutena päästä sisään kilpailumaailmaan. 

Kilpailun tuomaristo keskittyi maistellessaan kilpa-annoksia. Tuomaristossa vasemmalta oikealla Sasu Laukkonen, Haaga-Helian lehtori Jari Karjalainen, Karri Käki, Anna Lumme ja Piia Järvinen.
Kilpailun tuomaristo keskittyi maistellessaan kilpa-annoksia. Tuomaristossa vasemmalta oikealla Sasu Laukkonen, Haaga-Helian lehtori Jari Karjalainen, Karri Käki, Anna Lumme ja Piia Järvinen.

- Vasta ensimmäisen kilpailukokemuksen jälkeen tietää, onko kilpaileminen oma juttu. Täytyy mennä suoraan syvään päätyyn, jotta näkee, syttyykö kipinä, että tätä haluan lisää, Laukkonen kuvailee.

Intohimo ruokaa kohtaan näkyy asiakkaille

Compass Groupilla on ympäri Suomen noin 550 toimipaikkaa, henkilöstöravintoloista koulujen ja hoivakotien keittiöihin. Moni Culinary Cupiin osallistuvista tekee päivittäisessä arjessaan hyvin erityyppistä ruokaa kuin kilpailussa. 

- Meidän työntekijöillämme on valtavasti intohimoa ruokaa kohtaan. Culinary Cupin kaltaiset tapahtumat tuovat vaihtelua arkeen ja antavat mahdollisuuden kehittää omaa ammattitaitoaan, sanoo Compass Group Suomen liiketoimintajohtaja Anna Lumme

Compass Groupin toimipaikat ovat hyvin erityyppisiä ja rakentuvat oman kokkitiiminsä ja asiakaskuntansa näköiseksi. Asiakkaiden toiveet ja tarpeet vaativat työntekijöiltä jatkuvaa uudistumista.

- Teit ruokaa sitten päiväkodin keittiössä tai fine dining -ravintolassa, mielenkiintoa ruokaa kohtaan täytyy löytyä ja sen ylläpitäminen vaatii oman keittiöosaamisen kehittämistä. Kilpailussa valmistetuista annoksista saa inspiraatiota omaan työhön, henkilöstöjohtaja Piia Järvinen sanoo.  

- Lounas vaikkapa henkilöstöravintolassa on asiakkaallemme tärkeä hetki arjessa, joka parhaimmillaan antaa energiaa ja iloa päivään. Jos kokilla tai ravintolapäälliköllä on intohimoa ruokaa kohtaan, se näkyy myös asiakkaille, Lumme lisää. 

Itsensä kehittäminen ja haastaminen voi avata uusia työmahdollisuuksia Compass Groupin sisällä. Yhtiön toimipisteet järjestävät paljon edustustilaisuuksia ja juhlaillallisia, joissa omaa osaamista voi laajentaa ja työnkuvaa monipuolistaa.

- Kun työntekijä osallistuu kilpailuun ja osoittaa sitä kautta oman ammattitaitonsa, on häntä helppo kysyä hoitamaan esimerkiksi edustustilaisuutta, Lumme sanoo.

Monikansallisena ruokapalveluyrityksenä Compass Group pystyy tarjoamaan työntekijöilleen mahdollisuuksia myös kansainväliseen verkostoitumiseen. Tästä hyvä esimerkki on juuri Culinary Cup, joka laajentuu maiden sisäisistä finaaleista kansainväliseksi kokkikilpailuksi. Suomen-kilpailun molempien sarjojen voittajat pääsevät seuraavaksi kilpailemaan Pohjois-Euroopan maiden väliseen kilpailuun Hollantiin.

- Paitsi uusia työmahdollisuuksia, kansainvälisyys tarjoaa myös mahdollisuuksia jakaa osaamista eri maiden kollegoiden kanssa ja haistella uusia trendejä, Järvinen sanoo.

Voittajat pääsevät treenileirille

Kun kilpailua on jäljellä alle puoli tuntia, tunnelma keittiössä alkaa selvästi sähköistyä. Hellojen ääressä näkyy keskittyneitä ja hieman huolestuneitakin ilmeitä. Kaikki kuusi kokkia saavat kuitenkin annoksensa valmiiksi määräajassa ja tuomaristo vetäytyy pohtimaan vaikeaa tehtäväänsä. 

Hämeenlinnan Patrian henkilöstöravintolassa palveluvastaavana työskentelevä Nina Åström on kilpailun jälkeen tyytyväinen suoritukseensa. 

- Olen aina ollut yllytyshullu, joten kun kuulin tästä mahdollisuudesta lähteä haastamaan itseäni, hain mukaan sen enempää miettimättä. On hienoa, että työnantaja tarjoaa tällaisia mahdollisuuksia, hän kiittelee.

Åström myöntää, että pieni paniikki ehti iskeä kilpailua edeltävänä päivänä, kun raaka-aineet kerrottiin. 

- Äyriäiset ja kalat ovat minulle haastavia raaka-aineita, ja suunnitelma meni pari kertaa uusiksi. Toin kalan ympärille ronskiutta, hapokkuutta ja pähkinöitä, jotka taas ovat itselleni tyypillisiä, Åström kuvailee.

Kilpailun voittivat Noora Virtanen ja Harri Mäkinen.
Kilpailun voittivat Noora Virtanen ja Harri Mäkinen.

Åströmin annos vakuuttaa tuomariston, ja hän tulee kilpailussa toiseksi. Voiton senioreiden sarjassa vie Harri Mäkinen annoksellaan Flundra Royale – punakampelaa kolmella tavalla, sydänsimpukkaa ja sesongin kasviksia. Mäkinen on voitostaan selvästi häkeltynyt. Hän myöntää, ettei kaikki mennyt keittiössä aivan suunnitelmien mukaan. 

- En osannut odottaa voittoa, mutta hyvinhän tässä kävi. Kannatti lähteä mukaan, hän sanoo. 

Mäkinen lähti kilpailuun nimenomaan haastamaan itseään ja hakemaan vaihtelua arkeen. Hän työskentelee Espoon Spektri Business Parkin Kirjo-ravintolan ravintolapäällikkönä. 

- Työhöni kuuluu paljon hallinnollista puolta, joten en tee enää niin paljon ruokaa itse. Tämä oli hyvä mahdollisuus kehittää omia taitoja.

Junioreiden sarjassa palkittiin helsinkiläisessä Hedvig-ravintolassa työskentelevä Noora Virtanen, joka valmisti appelsiinikuorella maustettua brownieta, passionkreemiä, karamellisoituja manteleita ja appelsiinimascarponemoussea. Virtasella on aiempaa kilpailukokemusta ammattiin opiskeleville nuorille suunnatusta Taitaja-kilpailusta.

- Tykkään adrenaliinin nostattamasta tunteesta, joka kilpailuihin liittyy. Täällä on myös mieletön porukka, johon on saanut tutustua, hän iloitsee.

Seuraavaksi voittajakaksikko alkaa valmistautua kesäkuisia Hollannin kilpailuja varten. 

- Voittajilta löytyvät kaikki ominaisuudet kisoissa pärjäämiseen. He pääsevät kevään aikana treenileirille, jossa heitä valmistellaan koitokseen. Edessä on mahtava reissu ja meillä on osaavat tekijät mukana kisassa, tuomariston puheenjohtaja Karri Käki luonnehtii. 

Artikkelin yläkuva: Nämä mahtavat compassilaiset haastoivat itsensä kilpailussa: Noora Virtanen, Emilia Voutila, Ville Järvinen,  Shirin Jebraeil, Taneli Huuhka, Nina Åström, Elisa Varesmaa, Harri Mäkinen ja Luukas Nikkinen

Kuvat: Terhi Hytönen

Avoimet työpaikat

Lue lisää samankaltaisia artikkeleita

Jere Nummelin päätyi mutkien kautta palkituksi leipuriksi loihtimaan hävikkimuusista herkkuleipää

Compass Group palkitsi syksyllä työntekijänsä Be A Star -palkinnoilla seitsemässä eri kategoriassa. Vastuunoton suunnannäyttäjänä palkittu leipuri Jere Nummelin kertoo millaista on työn arki palkintojen takana.
Lue lisää

Hyvinvoiva lauma tarvitsee myös työnantajan tukea: ”Hyvä työpaikka rakentuu konkreettisista teoista”

Compass Groupilla uskotaan, että hyvä työpaikka rakentuu arjen pienistä teoista. Yksi esimerkki tästä on Fiilisvartti – luottamuksellinen keskustelu esihenkilön ja työntekijän välillä, joka järjestetään säännöllisesti kuuden viikon välein.
Lue lisää

”Tällaiseen työyhteisöön on ilo saapua aamuisin” – Palkittu lauma paljastaa, miten menestys syntyy rennolla otteella

Vuoden 2024 Tähtilauma -palkinnon voittanut ravintola Tietoteknia osoittaa, kuinka vahva yhteishenki, rento ilmapiiri ja jokaisen vahvuuksien hyödyntäminen johtavat lauman menestykseen. Avoin palautekulttuuri ja työnantajan tuki luovat työyhteisön, johon on ilo tulla joka päivä.
Lue lisää