Jere Nummelin päätyi mutkien kautta palkituksi leipuriksi loihtimaan hävikkimuusista herkkuleipää

Jere Nummelinin päivä Meyerin Turun telakan Valtameri-henkilöstöravintolassa alkaa varhain aamulla, kun muualla vasta heräillään uuteen päivään. Ensin leivotaan aamupalasämpylät, sitten lounasleivät. Tänään asiakkaat pääsevät herkuttelemaan: lounaalle on tarkoitus valmistaa myös jälkiruuat ja iltapäivän kahvitukseen munkkirinkilät.
”Työ on vaihtelevaa, ja siitä pidän. Henkilöstöravintolassa esimerkiksi jälkiruokien tekeminen tuo erilaisen puolen työhön. Aiemmissa työpaikoissani on keskitytty enemmän pelkkien ruokaleipien leivontaan”, Nummelin kertoo.
Vaikeuksien jälkeen työ on entistäkin arvokkaampi
Leipuri ei ollut Nummelinin lapsuuden tai nuoruuden haaveammatti tai itsestäänselvyys. Isoveljensä jalanjäljissä hän kuitenkin innostui elintarvikealanopinnoista.
”Opintojen sisällä pystyi suuntautumaan leipomo-, liha- tai elintarvikepuolelle. Innostus leipurin työhön heräsi oikeastaan vasta koulun penkillä. Se oli selkeästi suosituin linja tutkinnon sisällä.”
Nummelinin ura ei ole ollut täysin mutkaton, vaan hän on jäänyt välillä myös tyhjän päälle ja etsinyt omaa suuntaansa. Tiukka tilanne oli esimerkiksi silloin, kun kymmenen vuoden työuran jälkeen silloisen työpaikan irtisanomiset osuivat Nummelinin kohdalle. Vaikeudet ovat saaneet arvostamaan nykyistä työpaikkaa ja -yhteisöä entistäkin enemmän.
"Olin puolitoista vuotta kotona vastasyntyneen lapsemme kanssa ja etsin samalla töitä. Se oli itselle vaikeaa aikaa, sillä olin hyvin juurtunut työhöni, eikä aivan vastaavaa ollut heti tarjolla. Compass Groupille päädyin lopulta ystäväni, ravintolapäällikkönä työskentelevän Niinan, suosituksesta. Olen ollut siitä todella kiitollinen", Nummelin kertaa.
”Meille on Valtameressä hitsautunut hyvä porukka, ja moni työntekijöistä on ollut täällä alusta asti. Itse käsittelen asioita paljon tunnepohjalta, ja töihin on ollut aina tosi hyvä fiilis tulla. Se vaikuttaa paljon työpanokseen – ja oikeastaan ihan kaikkeen.”
Vastuullisuus on arjen pieniä tekoja ja huomioita
Marraskuussa Nummelin palkittiin työstään Vastuunoton suunnannäyttäjä -palkinnolla. Compass Group jakoi Be A Star -palkintoja yhteensä seitsemässä eri kategoriassa eri osa-alueilla ansioituneille työntekijöille. Palkitsemistilaisuus järjestettiin Helsingin Meidän Compass Tour -tapahtumassa.
”Kun kuulin finaaliin pääsemisestä, mietin, että kukas minua on oikein ehdottanut. Ajattelen, että enhän minä ole tehnyt mitään niin ihmeellistä”, Nummelin kertaa.
”En ollut tilaisuudessa vastaanottamassa palkintoa, sillä en ole oikein juhlaihminen. Ravintolapäällikkö toi pystin minulle seuraavana työpäivänä. Olin tietenkin todella otettu ja kiitollinen, ja perustelut oli kirjoitettu todella kauniisti.”
Vastuunotto näkyy Nummelinin työssä pieninä tekoina, joilla on iso vaikutus. Perusteluissa kerrottiin Nummelinin huolehtivan aktiivisesti turvallisuudesta sekä loihtivan vaikkapa hävikkimuusista taivaallisen hyvää leipää.
”Seuraan paljon tuotteiden päiväyksiä esimerkiksi kylmiössä käydessäni ja huolehdin, ettei tavaraa menisi pilalle ja roskiin. Kyselen porukalta, käytettäisiinkö tämä tuote vielä johonkin. Toinen asia on turvallisuudesta huolehtiminen. Pidän jatkuvasti silmät auki mahdollisten vaaranpaikkojen varalta, ettei kenellekään vaan sattuisi mitään. Onko lattialle pudonnut jotain, mihin voi liukastua? Onko kuljetuskärryssä pyörä löysällä?” Nummelin kertoo.
”Loppujen lopuksi kyse on siitä, että viihtyy ja arvostaa työpaikkaansa. Siksi haluan tehdä asioita vastuullisesti ja hyvin.”
Teksti: Janita Lindström, kuvat: Compass Group