Oletko kokeillut helpointa tapaa parantaa työhyvinvointia? ”Suosittelen sitä kaikille”, sanoo asiantuntija

Työn tuunaaminen on unohdettu keino lisätä työn imua. Se on kuitenkin yksi tehokkaimmista tavoista parantaa työhyvinvointia. Mikä parasta, se on mahdollista ihan kaikille.

Miltä kuulostaisi ilmainen keino parantaa työhyvinvointia, josta hyötyvät samalla työntekijä, työyhteisö, asiakkaat ja koko yritys? Vastaus saattaa olla lähempänä, kuin mitä moni tulee ajatelleeksi.

Työn tuunaaminen on unohdettu keino lisätä työn imua. Sillä tarkoitetaan työntekijästä itsestään lähtevää työn kehittämistä. Se on työnteon yksilöllistä muokkaamista, jonka tavoitteena tehdä työstä itselle parempaa.

Käytännössä työn tuunaaminen on työnkuvan sisällä tapahtuvaa työnteon kehittämistä – sitä, että työtä voisi tehdä mielekkäämmin ja fiksummin.

­­– Suosittelen tuunaamista ihan kaikille. Sen voi aloittaa siitä, että miettii, mikä itseä kiinnostaa ja innostaa sekä mitkä ovat voimavaroja työssä. Kannattaa arvioida, mitkä ovat omia vahvuuksia, mitä tykkää tehdä ja voisiko niitä lisätä. Ainahan työssä voi jotain tehdä eri tavalla, kertoo MIELI ry:n työelämän mielenterveyden asiantuntija Saija Koskensalmi.

Koskensalmen mukaan yksinkertaisia kokeiluja kannattaa tehdä matalalla kynnyksellä. Voi kokeilla vaikkapa näkökulman muuttamista, työn merkityksen mieleen palauttamista tai onnistumisten jakamista. Myös ne ovat työn tuunaamista.  

– Helppoja keinoja on esimerkiksi kokeilla ajoittaa jotkin tehtävät aamupäivälle ja toiset iltapäivälle. Sitten voi kokeilla toisinpäin ja katsoa, kumpi sopii itselle paremmin, hän sanoo.

Jos hybridityö on mahdollista, kannattaa myös kokeilla sujuvatko tietyt työtehtävät paremmin kotona vai toimistolla. Joku nauttii, kun saa tehdä hommia kaikessa rauhassa vaikkapa mökillä, toisille taas sopii paremmin töiden pitäminen työpaikalla.

Tuunaamisella ei siis suoraan tarkoiteta työnkuvan tai työtehtävien muuttamista. Tuunaamista tosin voi ja kannattaakin tehdä myös tiimin sisällä. Silloin työtehtäviä voi jakaa siten, että jokainen pääsee tekemään itselleen mieluisimpia hommia. Samalla hyödynnetään vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita paremmin.

Pienillä muutoksilla iso vaikutus

Koskensalmi kannustaa miettimään omaa työskentelyään tarpeeksi usein ja sparrailemaan myös kollegojen kanssa.

Työyhteisössä kannattaa rohkeasti kertoa, mitkä tehtävät ovat mieluisimpia itselleen. Optimitilanteessa tehtävät jakaantuvat vahvuuksien ja mielenkiinnonkohteiden mukaan, jolloin kaikki voittavat.

– Avoin keskustelu tuottaa parhaat lopputulokset. Yhdessä tekemällä vaikutuksetkin nähdään paremmin, koska itse ei välttämättä huomaa niitä pieniä, mutta isoja muutoksia.

Joskus mielekkyyttä lisää jonkin täysin perustyön ulkopuolisen asian tuominen osaksi työarkea.

Koskensalmi kertoo eräästä taksikuskista, joka oli onnistunut yhdistämään oman luontoharrastuksensa työhönsä.

– Kuski tunsi oman paikkakuntansa luontokohteet ja hänellä oli valtava tietotaito ympäröivästä luonnosta. Hän kertoi matkan aikana, mitä kaikkea ympäristöstä löytyy ja oli innoissaan, kun sai asiakkaankin kiinnostumaan. Se on hyvä esimerkki, miten omaan perustyöhön pystyy liittämään harrastuksensa, hän sanoo.

Työn tuunaaminen lisää työpaikan vetovoimaa

Esihenkilöiden tehtävänä on kannustaa alaisia miettimään omaa työtään. Lisäksi esihenkilö voi kertoa vahvuuksista, joita alaisissaan näkee ja auttaa työn järjestelemisessä. Palaute ja hyvän näkeminen vahvistavat mielen hyvinvointia.

– Esihenkilöt voivat olla myös esimerkkeinä työn tuunaamisessa. He voivat kokeilla uusia juttuja omassa työssään ja kertoa vaikutuksista, Koskensalmi vinkkaa.

Hyvä työpaikka kannustaa työntekijöitä kehittymään ja pitää huolta heidän innostuksestaan ja hyvinvoinnista. Siihen tuunaaminen on oiva keino.

Koskensalmen mukaan tuunaamisen mahdollisuutta voisi tuoda esille enemmän jo työnhakuvaiheessa. Mahdollisuus vaikuttaa omaa työhön on psykologinen perustarve. Siksi kannustus työn muokkaamisen voi olla ratkaiseva myyntivaltti rekrytoinnissa.

– Sen luulisi kiinnostavan myös työnhakijoita.

Tarttumisen arvoisia tilaisuuksia

Sinun ei tarvitse olla paras löytääksesi työpaikan. Riittää, että olet sopiva. Sopivuuteen vaikuttavat erilaiset taustat ja työkokemukset, kovat ja pehmeät taidot sekä arvomaailmat. Jobly on työnhakupalvelu, josta löydät juuri sinulle sopivia tarttumisen arvoisia tilaisuuksia.

Katso avoimet työpaikat

Lue myös: Suomalaiset kertovat ikäsyrjinnästä: “Vanhat ovat hitaita ja sairaslomalla jatkuvasti”

Lue myös: Karoliina, 24, hyppäsi hoitoalalta täysin toiselle uralle – kertoo nyt vinkit alanvaihtajille

Lue myös: Niko, 21, tuskaili huonojen arvosanojen kanssa, sitten hän lähti merille - “Se oli kyllä shokki”

Lue myös: Susanna on vaihtanut vakituisen työn neljä kertaa määräaikaiseen - "Tarinan opetus on, että lähde läpyttää”