Suosittelijat työnhaussa – Miten parantaa omaa työnhakua suositusten avulla?

Miksi suosittelijoita tarvitaan työnhaussa? Usein suosituksia kysytään osana rekrytointiprosessia, joten siihen kannattaa valmistautua hankkimalla suosittelija tai pari. Uravalmentaja Pilvi Nybom kertoo suositusten merkityksestä työnhaussa ja vinkkaa, miten ja keitä kannattaa pyytää suosittelijaksi.
Kuvituskuva Suosittelijat työnhaussa -artikkeliin: Käsi, joka ojentaa hymynaamatarraa

Uravalmentajana tapaan työssäni paljon työnhakijoita. Usein pohdimme myös sitä, miten tehostaa työnhakua. Suosittelut ovat yksi tällainen tapa.

Miksi suosituksia tarvitaan?

Suositukset ovat iso osa rekrytointiprosessia. Usein suosituksia kysytään ennen lopullista rekrytointipäätöstä. Suosittelija tuo lisää näkemystä ja vahvistusta päätöksenteon tueksi. Itse ainakin aikanani rekrytoijana kysyin aina suosituksia ennen lopullista rekrytointipäätöstä. Toki kaikissa paikoissa ei suosituksia kysellä mutta usein kyllä, etenkin asiantuntijatason työpaikoissa.

”Jo se, että suosittelijoita on, antaa positiivisen signaalin.”

Millaisissa tilanteissa työnantajat pyytävät suosituksia?

Kukaan ei kysy suosituksia huvikseen, sitä ei tarvitse pelätä. Mutta varaudu kuitenkin, että finaalihaastattelussa tulee kysymys: kuka voisi kertoa sinusta lisää? Tarkoituksena on saada lisää tietoa esimerkiksi rekrytoitavan osaamisesta, persoonasta tai vaikkapa työskentelytyylistä. Eli esimerkiksi siitä, millainen olet työntekijänä ja työkaverina.

”Jokainen rekrytoija kaipaa aina tukea päätökselleen. Tässä suositukset ovat usein ratkaisevassa roolissa.”

Miten saada suosituksia? Kuka voi toimia suosittelijana?

Suosituksia on hyvä kerätä läpi työuran. Rekrytoija kysyy tyypillisesti yhtä tai useampaa suosittelijaa. Suosittelija voi olla esimerkiksi entinen esihenkilö, asiakas tai kollega. Henkilö, joka muistaa sinut hyvin ja osaa kertoa sinusta tarkemmin.

Tai jos olet esimerkiksi opiskelija, niin suosittelijana voi toimia vaikkapa opettaja tai lopputyön ohjaaja. Itse en ehkä kysyisi suositusta nykyisestä työpaikasta, koska helposti nousee kysymyksiä motivaatiosta. Toki tässäkin voi olla monenlaisia tilanteita.

Muistathan pyytää aina luvan suosittelijalta tietojen antamiseen. Voit pyytää suosittelua joko yhteen tiettyyn paikkaan tai sitten suositus voi olla yleisesti CV:ssä. Jälkimmäinen toimii, jos hakuprosesseja on paljon, etkä halua kertoa jokaisesta hausta erikseen.

”Joskus voi olla kiinnostavaa, jos suosituksia on muutamaltakin henkilöltä kuten esimies ja kollega. Molemmat vastaavat hieman eri näkökulmasta.”

Miten hyödyntää suosituksia?

Tee suositukset näkyviksi. Muista laittaa CV:n loppuun suosittelijat-osio. Avaa siellä muutaman suosittelijan tiedot. Kerro suosittelijan nimi, yhteystiedot sekä rooli, jossa hän sinua suosittelee.

Jos et halua listata suosittelijoita yhteystietoineen, niin voit myös tiivistää: Suosittelijoiden tiedot toimitetaan pyydettäessä.

Myös LinkedIn-suositukset ovat toimivia. Pyydä LinkedIn-suosituksia niille tarkoitettuun osioon. Yhtenä etuna on se, että näin toimien ne ovat useampien nähtävissä. Jos sinulla on suosituksia LinkedIn:ssä, niin muistathan laittaa linkin niiden äärelle myös CV:hen. Tämä myös siitä syystä, että samalla annat työnantajalle luvan katsoa LinkedIn-profiilisi.

”Pyydä suosituksia rohkeasti. Ihmiset auttavat mielellään.”

Vieläkö sinäkin löytäisit suosittelijan tai muutaman lisää? Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua. Tsemppiä työnhakuun!

Lue myös: Miten perustella aukko CV:ssä työnantajalle?
Lue myös: CV:n perusasiat kuntoon
Lue myös: 7 vinkkiä hyvään työhakemukseen

Katso avoimet työpaikat

Pilvi Nybom
Business/Career Coach – InCoaching Oy

Artikkelin kirjoittaja Pilvi Nybom on kokenut uravalmentaja, joka on valmentanut menestyksekkäästi lukuisia työnhakijoita. Jos kiinnostuit juuri sinulle räätälöidystä uravalmennuksesta, ota yhteyttä Pilviin.

Artikkeli julkaistu vuonna 2021.