Työntekijän palkkaaminen: Työnantaja, muista nämä asiat!

Vaikka ensimmäisen työntekijän palkkaaminen yritykseen on aikaa vievää puuhaa, asiaa ei kuitenkaan kannata hoitaa huolimattomasti, vaan tehdä tarkka suunnitelma ennen palkkaamista. Olemme koonneet tähän artikkeliin avuksesi vinkkejä, jotta uuden työntekijän palkkaaminen sujuisi yrityksessänne mahdollisimman helposti.

Milloin on aika palkata ensimmäinen ulkopuolinen työntekijä yritykseen?

Yleensä yritystoiminnan alkuvaiheessa yrittäjä itse on yrityksen ainoa työntekijä. Lisäksi yrittäjän perheenjäsenet tai tuttavat saattavat työskennellä enemmän tai vähemmän yrityksen parissa. Kuitenkin, jos liiketoiminnalla näyttäisi olevan enemmän kysyntää kuin käytettävissä olevia resursseja, kannattaa vakavasti harkita kasvua.

Mieti, minkälaista osaamista yrityksestäsi puuttuu ja minkälainen osaaminen on välttämätöntä yrityksen liiketoiminnan jatkumiselle ja kasvulle. Pidä mielessä, että uuden työntekijän on tuotettava yrityksen kassaan vähintään oman palkkansa (+sivukulut) verran, jotta työntekijän palkkaaminen olisi kannattavaa liiketoiminnalle.

Ensimmäisen työntekijän palkkaamiselle on mahdollista saada myös tukea. Kannattaa selvittää, onko yritykselläsi siihen oikeus, ennen rekrytointiprosessin aloittamista.

Ota huomioon kaikki uudesta työntekijästä yritykselle koituvat kulut

Työntekijästä koituu yrittäjälle muitakin kustannuksia kuin palkka. Ota huomioon palkan lisäksi esimerkiksi pakollisista vakuutuksista ym. maksuista tulevat kustannukset. Kannattaakin varautua siihen, että työntekijästä koituvat kustannukset ovat työnantajalle vähintään 1,5 kertaa palkan suuruus.

Mieti myös, tarvitseeko uudelle työntekijälle hankkia uusia työvälineitä (esim. tietokone, työpöytä ja -tuoli jne.) ja ota nekin huomioon laskiessasi kustannuksia.

Määrittele uuden työntekijän positio tarkkaan

Ennen varsinaisen rekrytointiprosessin aloittamista, tulevan työntekijän työtehtävät ja mahdolliset vastuualueet tulisi olla listattuna mahdollisimman tarkkaan.

Pohdi ainakin näitä asioita:

  • Työn määrä: Tarvitsetteko kokoaikaisen työntekijän vai riittääkö osa-aikainen? Muista myös, että töitä on mahdollista ulkoistaa esimerkiksi freelancereille tai kevytyrittäjille.
  • Työkokemuksen määrä: Onko haussa kokenut ammattilainen vai etsittekö esimerkiksi vastavalmistunutta, joka voisi työn ohella kehittyä alalla?

Muista, että rekrytointi vie aikaa

Uuden työntekijän palkkaamisen suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, sillä rekrytointi vie yllättävän paljon aikaa. Aika siitä, että yrityksessä on tehty päätös uuden henkilön palkkaamisesta, siihen, että uusi työntekijä aloittaa yrityksessä, voi olla jopa useiden kuukausien mittainen.

Suunnitellessasi uuden työntekijän palkkaamista, ota huomioon rekrytointiprosessin eri vaiheet ja kuinka kauan niissä kestää:

  • Työpaikkailmoituksen kirjoittaminen, julkaisu ja mahdollinen markkinointi
  • Hakuaika, jolloin työhakemuksia voi lähettää
  • Hakemusten käsittely ja työhaastatteluihin kutsuminen
  • Työhaastattelut, mahdollisesti valituille henkilöille useampi haastattelukierros.
  • Valintapäätöksen tekeminen, ilmoittaminen päätöksestä sekä valitulle että valitsematta jääneille
  • Lisäksi tehtävään valitulla henkilöllä on usein irtisanomisaika edellisestä työpaikasta, tyypillinen irtisanomisaika 2 vk– 1 kk.

Lisäksi kannattaa selvittää, palkataanko työntekijä sellaiselta alalta, jossa on paljon kilpailua tekijöistä vai pitäisikö työntekijöitä olla paljon vapailla markkinoilla. Myös kaikki tämä vaikuttaa rekrytointiprosessin kestoon.

Tiedosta riskit ja tunne työnantajan oikeudet

Uuden työntekijän palkkaaminen on aina työnantajalle riski. Tätä varten työsopimuslaissa on määritelty koeaika, jonka aikana kumpikin osapuoli voi purkaa työsopimuksen heti. Nykyisessä työsopimuslaissa koeajan kesto on kuusi kuukautta, jonka aikana sekä työnantajalle että työntekijälle tulisi selvitä, onko työntekijä sopiva henkilö yritykseen ja kyseiseen työtehtävään.

Löydä parhaista sopivin

Jobly on tulevaisuuden työnhakupalvelu, jossa sinun ei tarvitse olla paras ollaksesi sopivin. Joblysta löydät avoimet työpaikat ja niistä itsellesi sopivimman helposti, aina ja kaikkialla.

Lue myös: Kesätyöntekijän palkkaaminen - ota nämä asiat huomioon

Ilmoita työpaikka Joblyssa

Lue lisää samankaltaisia artikkeleita

Kuinka saada asioita aikaiseksi? 9 keinoa, joilla lopettaa viivyttely ja tarttua toimeen

Näiden vinkkien avulla tehostat tuottavuuttasi ja saat enemmän aikaan ilman viivyttelyä.
Lue lisää

Huonoimmat työnhakuvinkit – 5 sanontaa, jotka saavat työnhakijat raivon partaalle

Nämä viisi huonoa työnhakuvinkkiä ja sanontaa ärsyttävät työnhakijoita.
Lue lisää

Tule kesäkaveriksi Esperiin

Tule kesäkaveriksemme Esperiin – kesärekrytointimme on nyt käynnissä!
Lue lisää