Älä anna pimeyden masentaa – Edistä työhyvinvointiasi näillä keinoilla

Vuoden pimeinä aikoina on pidettävä erityistä huolta omasta hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan. Henkistä ja fyysistä väsymystä vastaan kannattaakin taistella erilaisin keinoin.

Työhyvinvointi ei ole irrallinen asia muusta elämästä

Joskus tunnutaan ajattelevan, että työhyvinvointi olisi jokin erillinen hyvinvoinnin osa-alue, johon pätevät eri lainalaisuudet kuin muuhun hyvinvointiin. Työ on kuitenkin kiinteä osa elämää, joten parantamalla kokonaisvaltaisesti hyvinvointiasi, tulet samalla edistäneeksi myös työhyvinvointiasi.

Säännöllinen ateriarytmi parantaa jaksamista

Omaa jaksamistaan voi parantaa oikeanlaisella ravinnolla, riittävällä levolla ja liikunnalla. Ateriarytmi kannattaa pitää mahdollisimman tasaisena ja juoda vettä pitkin päivää.

Muista taukojumppa

Vaikka liikuntaa tulisi harrastaa ainakin vapaa-ajalla, sen voi tuoda myös työpaikalle. Jos istut työssäsi paljon tietokoneella, kannattaa nousta jaloittelemaan ainakin kerran tunnissa. Jatkuva istuminen on terveydelle vaarallista, joten töitä kannattaa mahdollisuuksien mukaan tehdä myös seisten. Pieni taukojumppa keskellä päivää, esimerkiksi työtehtävien välissä, auttaa avaamaan niska- ja hartiaseudun jumeja ja antaa lisäenergiaa päivään. Huolehdi myös, että työskentelyasentosi on ergonominen.

Arkiliikunta on hyväksi

Erityisesti arkiliikunnan mahdollisuuksia kannattaa hyödyntää. Esimerkiksi töihin kannattaa pyöräillä tai kävellä, jos mahdollista, tai valita hissin sijaan rappuset. Kiinnitä huomiota myös vapaa-aikasi laatuun.

Viilaa myös työtapasi kuntoon

Multitaskaus sekä jatkuvat keskeytykset ja häiriöt tuottavat työpäivään ylimääräistä kuormitusta ja lisäävät stressiä. Hälyssä voi olla vaikea keskittyä, joten hyödynnä työpaikkasi häiriöttömiä tiloja tai käytä kuulokkeita paljon keskittymistä vaativien tehtävien tekemiseen. Jos etätyöt ovat mahdollisia, voi keskittymistä vaativia tehtäviä tehdä myös kotikonttorilla.

Asiat tuntuvat helpommin hallittavilta, kun suunnittelet työpäiviesi kulkua etukäteen. Voit käyttää apuna erilaisia projektinhallinnan työkaluja tai tehdä ”To do” -listaa työpäivän tehtävistä perinteisesti kynän ja paperin avulla.

Mielekäs työ parantaa hyvinvointia

Aina kuitenkaan pelkkien toiminta- ja elintapojen muutos ei pelkästään auta. Jos töihin meneminen tuntuu jatkuvasti ikävältä, etkä koe saavasi työstäsi minkäänlaista iloa, työsi ei välttämättä ole tarpeeksi mielekästä.

Työn kokeminen itselleen merkittäväksi liittyy keskeisesti myös hyvinvointiin. Oletko kuullut työn tuunaamisesta? Työn tuunaaminen on unohdettu keino lisätä työn imua. Se on yksi tehokkaimmista tavoista parantaa työhyvinvointia ja mikä parasta, se on mahdollista ihan kaikille. Jos kaikesta huolimatta koet työsi olevan monotonista puurtamista, niin ehkä olisi aika katsella uusia työmahdollisuuksia?

 

Katso avoimet työpaikat

Lue myös: Oletko kokeillut helpointa tapaa parantaa työhyvinvointia? ”Suosittelen sitä kaikille”, sanoo asiantuntija
Lue myös: Arvoristiriidat repivät yhä useampaa työntekijää - psykologi kertoo, kuinka löytää omien arvojen mukainen työpaikka