Intohimo myyntiin vei humanistin teknologia-alalle

Niina Huhtala, 35, haaveili lapsena musikaalinäyttelijän urasta, mutta päätyi opiskelemaan kasvatus- ja viestintäalaa. Halu toimia kansainvälisissä tehtävissä vei hänet kuitenkin teknologia-alan myyntitehtäviin ja lopulta Lontooseen.

Kun Niina Huhtala aloitti uransa teknologia-alalla myynnin parissa, muu tiimi koostui kokeneista ammattilaisista, joilla usealla oli insinööritausta. Niina taas oli tiimin ainut nainen, ja hän oli opiskellut kasvatus- ja viestintätieteitä. Humanistin tausta ei kuitenkaan estänyt Niinaa etenemästä myyntiurallaan.

- Minut otettiin myyntitiimissä erittäin hyvin vastaan, enkä ole koskaan kokenut minkäänlaista syrjintää tai tytöttelyä. Koin, että ideoitani kuunneltiin ja pärjäsin työssä hyvin.

Niina kertoo suhtautuneensa työhönsä nöyryydellä, sillä hän ymmärsi, että uutena tekijänä hänellä oli paljon opittavaa alan käsitteistössä ja myyntityössä.

- Olen aina uskaltanut kysyä apua ja tukea viisaammilta, joten hyvin nopeasti löysin itselleni muutaman kokeneen mentorin, joiden avulla pääsin nopeammin vauhtiin työssäni.

Niina tietää myös, että myyntialalla kaupat eivät useinkaan synny yksin puurtamalla, vaan kyseessä on hyvän tiimityön tulos.

- Pyrin aina muodostamaan ympärilleni osaavan tiimin ja pyydän asiantuntijoita mukaan tukemaan myyntiprosessin eri vaiheita.

Musikaalinäyttelijän haaveista kasvatustieteiden pariin

Vaikka Niina on jo pitkään toiminut myynnin parissa teknologia-alalla, myyntiura ei ollut esiintymisestä nauttivalle Niinalle itsestäänselvyys.

- Lapsena nautin paljon esiintymisestä ja halusin tehdä sitä työkseni. Päiväni kuluivat laulaen ja tanssien. Suurin unelmani oli olla musikaalinäyttelijä.

Koulun juhlissa Niina esiintyi solistina, mutta teini-iässä kiinnostus esiintymiseen lopahti, sillä halu kuulua muiden joukkoon oli kova.

- En halunnut erottautua joukosta olemalla esityksissä mukana. Lukion jälkeen hain kuitenkin opiskelemaan Tampereelle näyttelijäntyön koulutukseen, mutta putosin heti ensimmäisellä kierroksella. Ymmärsin, että vahvuuteni ovat sittenkin jossain aivan muualla, Niina nauraa.

Lukion jälkeen hän päätyi opiskelemaan kasvatustieteitä.

- Eräs opiskelukaverini tuolloin totesikin, että luokanopettajakoulutus on kuin köyhän naisen teatterikorkeakoulu. Opiskelujengi oli luovaa, hauskaa ja toinen toistaan äänekkäämpää porukkaa.

Niina opiskeli mediakasvatukseen painottuvassa luokanopettajan koulutusohjelmassa Lapin yliopistossa. Samalla hän sai pienen kosketuksen media- ja teknologia-alaan.

- Toki silloin vuonna 2003 teknologiat ja mediat olivat hyvin erilaisia kuin nykyään. Ensimmäisen tietokoneenikin hankin vasta opintojen alettua. Silloin ei ollut sosiaalista mediaa ja moniakaan sellaisia teknologioita, joihin olemme tottuneet nykyään. Maailma on ehtinyt muuttua paljon noista päivistä.

Yllättävä työtarjous toi ensikosketuksen teknologia-alalle

Opintojensa aikana Niina huomasi olevansa kiinnostunut enemmän aikuisten kanssa tehtävästä työstä.

- Tein opintojeni aikana opettajan sijaisuuksia kouluissa ja ohjasin vapaa-aikanani aikuisia ryhmäliikunnan ohjaajana. Huomasin, että haluan tulevassa työssäni toimia aikuisten parissa.

Lisäksi Niina tunsi vetoa myös median ja viestinnän aloihin, ja hän päätti jo luokanopettajan opintojensa aikana, että hakeutuisi opiskelemaan vielä toisen tutkinnon viestinnästä. Opintoihin hakeutuminen oli käännekohta Niinan uralle.

- Hain Helsingin yliopistoon opiskelemaan puheviestintää ja samalla sain kiinnostavan työtarjouksen Helsingin yliopistolta, jossa sain ensikosketuksen teknologia-alalle.

- Aloitin tutkijana kansainvälisessä projektissa, jossa tutkittiin Microsoftin Innovative Schools -konseptin onnistumista Suomessa. Oma roolini oli seurata sitä, kuinka hyvin teknologioita oikeasti saatiin hyödynnettyä kouluissa ja raportoida tuloksista Yhdysvaltoihin. Tuolloin ymmärsin, kuinka hienoja juttuja teknologia-alan firmat tekevät ja mahdollistavat.

Myöhemmin Niina eteni urallaan kansainvälisiin myyntitehtäviin Lontooseen.

-  Nykyisessä myyntityössäni nautin siitä, että saan auttaa organisaatioita ja johtajia ratkomaan suuriakin liiketoimintahaasteita palvelujemme avulla.

”Usko itseesi ja osaamiseesi”

Tulevaisuutensa Niina näkee jatkuvan myyntitehtävien parissa, sillä hän nauttii uuden oppimisesta ja haasteista, joita työ tarjoaa.

- Totta kai toivon, että osaamiseni kehittyy jatkossakin uusille alueille ja jossakin vaiheessa pääsen jakamaan osaamistani myös muille.

Mitä vinkkejä Niina haluaa sanoa muille, jotka haaveilevat urasta teknologian ja myynnin parissa?

- Lähtekää rohkeasti katsomaan työmahdollisuuksia koulutusalasta riippumatta. Uskokaa itseenne, osaamiseenne ja kykyynne kasvaa alalle. Kannustan sekä organisaatioita että työnhakijoita laajentamaan katseensa totuttujen alojen ulkopuolelle rekrytointipäätöksissä.

Niina muistuttaa, että työyhteisön moninaisuudesta on tutkitusti hyötyä liiketoiminnassa, joten erilaiset taustat ja osaamiset luovat uusia näkökulmia sekä innovaatioita.

- Uskoisin, että tulevaisuuden vauhdikkaasti muuttuvassa työelämässä humanisteille on erityisen paljon kysyntää, koska uudistumiskyky, joustavuus, vuorovaikutustaidot ja luovuus nousevat entistäkin tärkeämmiksi ominaisuuksiksi. Ala on jatkuvassa muutoksessa ja muutos vain kiihtyy, joten kaikkia näitä ominaisuuksia vaaditaan, jotta pysyy vauhdissa mukana.

 

Taru Tammikallio

Kirjoittaja on työelämän tabuja ja ilmiöitä esille nostava bloggaaja, podcastaaja, toimittaja ja media-alan yrittäjä. Tarun missiona on parempi työelämä, jossa vaikeistakin asioista uskalletaan puhua suoraan. Yhteydenotot LinkedInin tai Instagramin kautta tai sähköpostilla.

Kuva: Drawing the Light

Artikkeli julkaistu vuonna 2019.