Itsensä likoon laittaminen avasi Maija Ilmoniemelle uuden uran media-alalla

Maija Ilmoniemi hyppäsi tyhjän päälle tavoitellakseen unelmaansa esiintymisen parissa. Seitsemän vuotta kestänyt itsetutkiskelu ja kova työ palkittiin, sillä tällä hetkellä Maija työskentelee unelma-ammatissaan radiojuontajana ja tuottajana.

Seitsemän vuotta sitten Maija Ilmoniemi, 37, myi perustamansa viestintätoimiston ja päätti hypätä tuntemattomaan. Ura viestintätoimiston johtajana bisnesmaailmassa ei tuntunutkaan omalta.

- Juuri ennen yritykseni myymistä olin aivan rikki. Minulla oli jatkuva stressi siitä, mistä saisimme lisää asiakkaita ja saisinko työntekijöiden palkat maksettua. Tunsin, että nyt on aika luovuttaa. Piti vain myöntää, että tämä ei ollutkaan sitä mitä halusin. En minä ollut sellainen kova bisnesnainen, kuin joskus kuvittelin haluavani olla.

Kun Maija uskalsi luopua yrityksestään, hänen luova puolensa alkoi tulemaan esiin. Arkea kuitenkin haittasi stressi toimeentulosta, sillä Maija oli myynyt yrityksen vain nimellisellä myyntisummalla, eikä tuoreella freelancerilla liikaa keikkaa ollut.

- Perustin toiminimen ja yritin rääpiä keikkaa sieltä sun täältä. Hieman sen jälkeen muutin poikaystäväni kanssa Ruotsiin ja tein sieltä käsin osa-aikaisia hommia. Pari vuoden jälkeen erosimme ja muutin takaisin Suomeen, jossa jouduin aloittamaan urani rakentamisen aivan alusta, Maija muistelee.

Itsetutkiskelu auttoi löytämään suunnan

Seuraavat pari vuotta olivat Maijalle itsetutkiskelun aikaa, johon mahtui projektiluontoinen työ, tanssin maailmassa seikkailu, näyttelijäntyön opiskelua sekä freelancer-keikkoja. Lopulta Maija tunsi haluavansa tehdä hetkellisesti jotain aivan muuta pystyäkseen löytämään oman juttunsa.

Tämä ajatus vei Maijan Norjaan kalastajan apulaiseksi puolen vuoden ajaksi. Aikaiset aamut ja fyysinen työ tuulisella merellä saivat ajatukset selkenemään.

- Tajusin, että esiintyminen ja viihdyttäminen ovat niitä asioita, joissa olen parhaimmillani ja joita oikeasti haluan tehdä. Olin jostain syystä aina ajatellut, ettei esiintyminen ole oikea ammatti, eikä sen saralla voisi luoda arvostettua uraa. Kuvittelin, että bisnesmaailmassa uran tekeminen on muka jotenkin parempaa. Nyt ajatukseni olivat kääntyneet päälaelleen.

Maija päätti alkaa luomaan uraa median ja esiintymisen parissa. Hän tarjosi työpanostaan ilmaiseksi saadakseen työnäytteitä ja kontaktoi yrityksiä ahkerasti. Joidenkin kuukausien kuluttua sinnikkyys poiki Maijalle työpaikan markkinointiviestinnän parissa.

Ilo siististä sisätyöstä katosi haihtui kuitenkin nopeasti, kun Maija huomasi olevansa ajautumassa taas väärään suuntaan.

- Kesken erään maanantaisen palaverin vain tajusin, ettei tämä ole sitä, mitä haluan. Tämän oivalluksen jälkeen oli yllättävän helppoa tehdä korjausliike, irtisanoutua työstä ja lähteä tavoittelemaan ammatillisia unelmia juontamisen ja esiintymisen parissa, Maija kertoo.

Kuopion kautta Helsinkiin

Keväällä 2017 Maija sai työtarjouksen, jota hän ei voinut ohittaa: hänelle tarjottiin työtä radiojuontajana Kuopiossa.

- Päätin ottaa työn vastaan, sillä tiesin sen vievän minua lähemmäs omia ammatillisia unelmiani, vaikka en Kuopioon aikonutkaan pysyvästi jäädä. Työ oli minulle upea mahdollisuus näyttää osaamiseni ja päätin antaa kaikkeni.

Hyvä työ palkittiin ja määräaikaisuuden ollessa lopussa, Maijalle tarjottiin työtä Ylen radiojuontajana ja tuottajana Helsingistä. Ympyrä sulkeutui.

- Se tuntui mahtavalta, koska tavoitteeni oli koko ajan päästä takaisin pääkaupunkiseudulle luomaan uraani. Jos en olisi lähtenyt Kuopioon en olisi päässyt nykyiseen tilanteeseeni. Olenkin erittäin tyytyväinen, että uskalsin tarttua tilaisuuteen.

Tähtäimessä tv-työ ja oma kirja

Pari viime vuotta ovat olleet Maijan uralla käänteentekeviä myös oppimisen kannalta.

- Tiedän nyt, mitä radiotyö ja isossa talossa työskenteleminen on. Olen myös oppinut hurjasti omasta itsestäni ja vahvuuksistani.

Vaikka ura radiojuontajana ja tuottajana ovat Maijalle unelmien täyttymys, mielessä siintää jo tulevaisuuden urasuunnitelmat.

- Tällä hetkellä nautin työstäni, mutta suunnittelen paljon jo tulevaisuuttani uran suhteen ja jossakin vaiheessa haluan tehdä työtä myös tv-juontajana ja kirjoittaa kirjan.

Maija kokeekin, että jonain päivänä yrittäjyys on hänelle taas ajankohtaista.

- Olen monipuolinen ja yrittäjähenkinen tekijä, joten koen, että projektiluontoinen työ voi hyvinkin olla minulle se paras tapa tehdä töitä.

Tärkeimmäksi asiaksi urapolullaan Maija kokeekin sinnikkyyden ja kyvyn heittäytyä.

- Kun antaa kaikkensa ja nauttii siitä, mitä tekee, se näkyy myös ulospäin.

Katso avoimet työpaikat

Kirjoittaja Taru Tammikallio on työelämän tabuja ja ilmiöitä esille nostava bloggaaja, podcastaaja, toimittaja ja media-alan yrittäjä. Tarun missiona on parempi työelämä, jossa vaikeistakin asioista uskalletaan puhua suoraan. Yhteydenotot LinkedInin kautta tai sähköpostilla.

'Artikkeli julkaistu vuonna 2019.