Johtajat ja työnhaku – Suorahaun salattu maailma

Oletko joskus miettinyt, miten suorahakukonsultit toimivat? Johdon suorahakukonsultti Salla Jämsä suorahakuyritys TRANSEARCH Finlandilta avaa meille suorahakukonsulttien toimintaa ja antaa vinkkejä, kuinka tulla löydetyksi suorahauissa.
Mistä suorahaussa on kyse?
Suorahaut ovat keskittyneet ylimpään johtoon ja johtoryhmätasolle, mutta mukana on myös asiantuntijahakuja kriittisiin tehtäviin. Suorahakuyritykset ovat useimmiten yleisasiantuntijoita eri toimialoilla. Suurin osa suorahauista on piilossa tehtäviä hakuja, mutta joskus mukana saattaa olla julkinen ilmoitus. Kyseessä on siis prosessi, jossa tavoitetaan myös ei-aktiiviset hakijat, joita ei muuten tavoitettaisi.
Miten prosessi etenee?
Haku alkaa tarkalla toimenkuvan ja osaamisen määrittelyllä. TRANSEARCH käyttää suorauhauissa Orxestra-nimistä metodia, jonka ideana on löytää yritykseen sopivin kandidaatti. Kandidaattien sopivuutta peilataan neljän eri dimension kautta; yrityskulttuuri (cultural fit), osaaminen (performance fit), johtamiskompetenssit (leadership fit) ja tiimi (team fit)
Suorahakutoimiston researcher aloittaa tiedon etsimisen netin kautta. Tämä on melkoista salapoliisin työtä, sillä tietoja löytyy eri lähteistä ja erilaisia polkuja pitkin. Reseacher kerää tiedonpalasia, mm. SoMesta ja julkaisuista. Hän etsii osaamista, vaikkapa toimitusjohtaja-tittelillä mutta myös aktiivista ihmistä, joten esimerkiksi twiittaus on plussaa. Samalla hän perehtyy kattavasti eri toimialoihin ja yrityksiin. Huomioitavaa on se, että Linkedin ei ole ensimmäinen tietolähde vaan ikään kuin viimeinen tarkistuspiste.
Prosessit ovat erilaisia mutta tyypillisesti alussa kartoitetaan esimerkiksi 200 henkilöä, joista noin 30 kontaktoidaan. Salla täsmentääkin: ”Suorahakukonsultin soitto ei siis automaattisesti tarkoita, että paikkaa tarjotaan vaan tarjotaan mahdollisuutta keskustella paikasta. ”
Seuraavaksi suorahakukonsultti tapaa potentiaaliset henkilöt, ja tämän jälkeen sopivien, kiinnostavien ja kiinnostuneiden kandidaattien CV:t käydään asiakkaan kanssa läpi. Asiakas valitsee keiden kanssa hän haluaa jatkaa keskusteluja. TRANSEARCHin suorahakuprosessissa on mukana myös itsearviointitehtävä ja asiakkaan toiveesta myös henkilöarviotestauksia. Myös referenssit tarkistetaan ennen valintaa. Suorahakuprosessit ovat aina ehdottoman luottamuksellisia! Yhdenkään kandidaatin tiedot eivät mene eteenpäin asiakkaalle ennenkuin kandidaatti on itse antanut suostumuksensa.
Miten ottaa itse yhteyttä suorahakutoimistoon?
Esimerkiksi TRANSEARCHilla on oma tietokanta, johon työnhaussa oleva voi liittää oman CV:n ja avoimen hakemuksen. Liitä mukaan perus-CV (ansioluettelo), jonka alussa on tiivistelmä osaamisesta. Salla vinkkaa myös, että kannattaa avata esimerkiksi liiketoiminta-alue ja budjettivastuita, alaisten lukumäärää, onnistuneita projekteja sekä avainsanoja, jotka kuvaavat henkilön osaamista. Katso myös, että CV:stä näkyy oma uratarina ja selvitä mahdolliset aukot työhistoriassa, esimerkiksi sapattivapaalla perhesyistä.
Lisäksi konsulttia kiinnostaa ajatuksesi seuraavasta ura-askeleesta. On hyvä avata hieman omia ura-ajatuksia, mitä haluat jatkossa ja mihin suuntaan haluat mennä. Voit määritellä hieman myös mm. tehtävän tasoa, muuttohalukkuutta ja sitä, oletko kiinnostunut myös määräaikaisuuksista tai projekteista.
Mitä voit tehdä, jotta tulet paremmin löydetyksi?
Ole löydettävissä. Pidä profiilit aktiivisena. Mieti omaa some-löydettävyyttäsi, mm. LinkedIn profiili, blogit, twiitit, lehtijutut, julkaisut ja puhujareferenssit. Jos sinua pyydetään roolissasi kommentoimaan lehdistölle, älä kieltäydy.
TRANSEARCH on johdon suorahakuun erikoistunut yritys. Kiinnostuitko? Tutustu tarkemmin: transearch.fi
Artikkelin kirjoittaja:
Pilvi Nybom
Business / Career Coach – InCoaching Oy
Artikkeli julkaistu vuonna 2017.