Kerro osaamisestasi esimerkein työhaastattelussa

Rekrytoijat näkevät päivittäin työhakemuksissa kuluneita lauseita kuten ”Olen iloinen ja sosiaalinen” sekä ”Tulen hyvin toimeen ihmisten kanssa!”. Miten siis erottua joukosta?

Rekrytoijat näkevät päivittäin työhakemuksissa kuluneita lauseita kuten ”Olen iloinen ja sosiaalinen” sekä ”Tulen hyvin toimeen ihmisten kanssa!”. Miten siis erottua joukosta?

Omista taidoistaan ja persoonanpiirteistään kertominen on huomattavasti tehokkaampaa, kun avaat niitä konkreettisin esimerkein. Ei siis vielä riitä, että kerrot olevasi ahkera ja asiakaspalveluhenkinen, jos et aio perustella väitettäsi mitenkään.

Ohessa muutama mallivastaus, miten omia taitojaan ja hyviä piirteitään on mahdollista kuvailla käytännön esimerkein.

Keskity tuloksiin

Ei näin: ”Minulla on loistavat viestintätaidot.”

Vaan esimerkiksi näin: ”Yksi vahvuuksistani on vuorovaikutustaidot. Viime työssäni tein toimenpiteitä sisäisen viestinnän kehittämiseksi aloittamalla työyhteisön viikoittaiset kuulumiskierrokset, joissa sana oli vapaa. Siitä muodostui tärkeä kanava parhaiden käytäntöjen jakamiseen. Yhteiset tapaamiset paransivat myös työpaikan yhteishenkeä.”

On hyvä, jos pystyt kertomaan, mitä hyötyä sinusta on ollut työnantajalle. Tuo mahdollisuuksien mukaan esille lukuja ja muita mitattuja tuloksia.

Määrittele saavutuksesi

Ei näin: ”Olen omatoiminen ja itseohjautuva.”

Vaan näin: ”Olen erittäin motivoitunut. Itseasiassa budjetointijärjestelmässämme oli puutteita raportoinnissa. Tein aloitteen paremman järjestelmän kartoittamiseksi ja löysin edullisemman vaihtoehdon, joka vastasi yrityksemme tarpeisiin paremmin. Nyt voimme tuottaa nopeasti raportteja missä tahansa asiakkaan haluamassa muodossa.”

Kerro oikeasta tilanteesta, jossa oma-aloitteisuutesi (tai muu ominaisuutesi) on ollut yritykselle hyödyksi.

Kerro saamastasi positiivisesta palautteesta

Ei näin: "Olen luonteeltani tiimipelaaja."

Vaan näin: "Koko urani ajan olen johdonmukaisesti saanut palautetta esimiehiltäni, työkavereiltani ja opiskelukavereiltani siitä, että kanssani on helppo työskennellä. Suhtaudun työhöni tosissani, mutta en ota itseäni liian vakavasti. Olen huomannut, että ihmiset arvostavat rentoa asennettani ja hyvää fiilistä, jota luon työyhteisössä."

Kuvaile työskentelytapojasi

Ei näin: ”Minulla on hyvät ajanhallintataidot.”

Vaan näin: ”Suunnittelen ajankäyttöni fiksusti. Nykyisessä työssäni vastaan monista erilaisista kokonaisuuksista, joten suunnitelmallisuus on välttämätöntä. Suunnittelen työtehtäväni kuukausi-, viikko- ja päivätasolla. Käytän apunani projektinhallintatyökaluja varmistaakseni, että pysymme aikatauluissa. Päivän lopussa käytän 10 minuuttia seuraavan päivän suunnitteluun, aikataulutan työpäiväni ja asetan itselleni kaksi ensisijaista tavoitetta.”

Moni niin kutsutuista siirrettävistä taidoista on suhteellisen monitulkintaisia, joten työskentelytavoista kertominen antaa rekrytoijalle enemmän tietoa siitä, sopisitko haettuun tehtävään ja työyhteisöön.

Konkreettisten tilanteiden avaaminen tekee myös haastattelustasi mielenkiintoisemman ja jäät paremmin haastattelijan mieleen. Käytännön esimerkkejä kannattaa hyödyntää myös, kun kirjoitat työhakemusta.

Katso avoimet työpaikat

Lähteenä käytetty: Monster.com

Krista Vuori