Kuinka olla eri mieltä haastattelijan kanssa ja silti onnistua työhaastattelussa?

Luonnollisesti haastattelussa on hyvä pyrkiä antamaan mahdollisimman miellyttävä ja yhteistyökykyinen vaikutelma itsestään, sillä lähes jokaisessa työssä tarvitaan jonkinlaisia tiimityöskentely- ja yhteistyötaitoja. Liiallinen myötäily voi kuitenkin kääntyä itseään vastaan, jos et ole aidosti oma itsesi.

Kertomalla työhaastattelussa omia mielipiteitäsi, vaikka ne eriäisivätkin haastattelijan näkemyksistä, annat itsestäsi jotakin enemmän ja jäät paremmin mieleen. Konfliktin sijaan asian voi ajatella lähtökohtana hedelmälliselle keskustelulle ja ongelmanratkaisulle. Mieti kuitenkin, miten näkemysero kannattaa parhaiten tuoda esille, jotta et vaikuta vastaanvänkääjältä.

Tee taustatyöt

On hyvä selvittää hieman etukäteen, minkälainen kulttuuri yrityksessä on. Suhtaudutaanko yrityksessä avoimin mielin uusiin ideoihin ja kehitysehdotuksiin? Minkälainen hierarkia yrityksessä on? Tutustu, mitä yrityksestä kirjoitetaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja Tunto-palvelussa tai kysy kokemuksia tutuiltasi. Miten yritys viestii itsestään verkkosivuillaan ja somessa? Pohjatyöllä saat jo etukäteen tietoa siitä, kuinka paljon vallitsevia toimintatapoja jne. kannattaa lähteä haastamaan.

Pohdi vastaustasi rauhassa

Kun haastattelija esittää väitteen tai kysymyksen, haastateltavalle syntyy helposti kiusaus täyttää hiljaisuus ja vastata jotakin suin päin. Joskus kuitenkin kannattaa pitää pieni mietintätauko, jolloin vastauksesi on strukturoidumpi kuin ensimmäisenä mieleen tullut ajatus. Voit hyvin pelata itsellesi lisäaikaa kommentoimalla esimerkiksi "Mielenkiintoinen näkökulma, pitää pohtia asiaa hetki". Tämä osoittaa, että pystyt ajattelemaan kriittisesti ja ratkaisemaan ongelmia.

Pohjusta vastauksesi

Älä suoraan tyrmää toisen osapuolen sanomista täräyttämällä olevasi eri mieltä. Asia kannattaa ottaa esiin hienovaraisemmin, esimerkiksi "Näen tämän eri tavalla. Saanko jakaa oman näkökantani?". Näin et vihjaa haastattelijan olevan väärässä, vaan katsot asiaa eri kantilta. Asiasta voi syntyä mielenkiintoinen ja rakentava keskustelu, joka avaa uusia näkökulmia kummallekin osapuolelle.

Luota intuitioosi

Haastattelun aikana sinulle todennäköisesti muodostuu jonkinlainen käsitys siitä, millaisen vastaanoton eriävä mielipide saa. Jos uskot, että asiasta ei synny järkevää keskustelua eikä näkökantaasi oteta hyvin vastaan, saattaa olla parempi purra hammasta. Pohdi jälkeenpäin, miltä haastattelukokemus sinusta tuntui. Olitko innoissasi ja luottavainen? Vai oliko kokemus henkisesti uuvuttava? Tämä antaa sinulle osviittaa siitä, minkälaista työskentely itse yrityksessä voi olla. Muista, että työhaastattelu on aina kahden kauppa – myös sinä olet tunnustelemassa, olisiko yritys sopiva juuri sinulle.

Jos siis haluat menestyä haastattelussa, ole oma rehellinen itsesi sen sijaan, että esittäisit jotain, mitä kuvittelet työnantajan haluavan sinun olla.

Lähde: Harvard Business Review

Krista Vuori
Monster

Lue myös: CV:n perusasiat kuntoon
Lue myös: 7 vinkkiä hyvään työhakemukseen
Lue myös: Ensimmäinen työpäivä edessä uudessa työssä? Katso vinkit, joilla onnistut
Lue myös: 5 pahinta mokaa työhaastattelussa – näin vältät ne

Katso avoimet työpaikat 

Artikkeli julkaistu vuonna 2020.