Miten löytää suunta omalle uralle? - Merkityksellisessä työssä yhdistyy osaaminen ja intohimo

Moni miettii, mistä löytyisi se oikea työpaikka, joka vastaisi sekä omia arvoja että kiinnostuksenkohteita. Itselle kaikin puolin soveltuva työpaikka tulee harvoin vastaan sattumalta, vaan sen löytäminen vaatii usein suunnitelmallista taustatyötä.
Työnhakija pohtimassa uravalintoja

Valmistumisen jälkeen ensimmäistä työpaikkaa etsivälle voi helposti tulla houkutus hakea työpaikkaa vain palkkauksen takia. Onko korkeasta palkasta kuitenkaan iloa, jos itse työ tuntuu merkityksettömältä puurtamiselta?

Harrasta itsetutkiskelua

Itsetuntemus on kaiken työnhaun perusta. Jos et itse tiedä mitä haluat, miten kukaan muukaan voisi sen tietää?

Käy läpi aikaisempia työtehtäviäsi ja yrityksiä, joissa olet ollut töissä. Listaa, minkälaisista asioista innostuit eniten ja mitkä ovat sinulle tärkeitä ominaisuuksia työelämässä. Voit myös pohtia aikaisemmista työsuhteistasi sellaisia asioita, joista et pitänyt tai koit ne itsellesi vääräksi tavaksi toimia. Hyödynnä myös kokemuksia opiskeluajoiltasi, työharjoitteluista, vapaaehtois- ja harrastustoiminnasta.

Mieti seuraavaksi vahvuuksiasi, voit käyttää apuna erilaisia harjoituksia tai tehdä vahvuuksistasi miellekartan. Jos itsensä tarkastelu ammatillisessa mielessä tuntuu haastavalta, voit pyytää apua esimerkiksi perheenjäseniltäsi tai ystäviltäsi. Vahvuuksien lisäksi on hyvä kartoittaa myös sellaisia taitoja ja piirteitä, joita haluaisit itsessäsi kehittää.

Omia vahvuuksiaan, arvojaan ja kiinnostuksenkohteitaan lintuperspektiivistä tarkastelemalla voi löytää yllättäviäkin asioita, jotka voivat auttaa sinua selvittämään suunnan urallesi.

Verkostoidu samanhenkisten kanssa

Kun olet selvittänyt itsellesi, minkälaista työtä haluaisit tehdä tai ainakin mikä olisi seuraava askel urallasi, kannattaa aktiivisesti verkostoitua sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat ammatillisesti kiinnostuneita samanlaisista asioista ja jakavat arvosi. Älä kuitenkaan verkostoidu vain oma hyöty mielessä, vaan hyvistä kontakteista on apua molemmin puolin. Kiinnostavien kontaktien ei tarvitse olla itseäsi ylemmässä asemassa, jotta he voivat auttaa sinua urallasi.

Uusia kontakteja voi löytyä esimerkiksi kursseilta tai verkon keskusteluryhmistä ja ammatillisista yhteisöistä. Seuraa sosiaalisessa mediassa sinua kiinnostavien ihmisten profiileja, osallistu aktiivisesti keskusteluun ja luo omaa henkilöbrändiäsi.

Älä pelkää pyytää apua verkostoltasi. Suorien vastausten lisäksi, verkostoja hyödyntämällä voit löytää myös inspiraatiota ja uusia näkemyksiä.

Yhdistä osaamisesi ja intohimosi

Jos olet epävarma siitä, kuinka lähteä etsimään ja seulomaan itsellesi sopivia työpaikkoja eri alojen ja avointen työpaikkojen merestä, voit hyödyntää seuraavaa kaavaa:

Kiinnostus + Taidot = Hae tähän!

Ideana on siis löytää työ, jossa voit sovittaa yhteen sekä osaamisesi että intohimosi. Ajattele tulevaisuuttasi ensimmäistäkin työpaikkaa hakiessa – on todennäköisempää, että suoriudut paremmin ja etenet urallasi silloin, kun todella pidät siitä mitä teet. Sillä jos inhoat tekemääsi työtä, johtaa se ennemmin tai myöhemmin huonoon suorituskykyyn ja motivaation lopahtamiseen.

Ota kuitenkin huomioon, että yksilöllä voi olla (ja todennäköisesti onkin) useita erilaisia intohimoja elämänsä aikana tai oma juttu voi löytyä vasta vuosien työelämässä olon jälkeen.

Lue myös: Tunnista vahvuutesi videokurssin avulla

Lue myös: Huomaa ainutlaatuinen osaamisesi

Katso avoimet työpaikat

Krista Vuori
Monster

Vinkit koostettu Monster.comin artikkelin pohjalta.

Artikkeli julkaistu vuonna 2019.