Miten vastata työhaastattelussa kysymykseen ”Miksi haluat vaihtaa työpaikkaa?”

”Miksi haluat vaihtaa työpaikkaa?” tai jokin sen variaatioista on yksi yleisimmistä työhaastattelukysymyksistä, joita esitetään työpaikanvaihtajille. Siihen kannattaa siis varautua etukäteen, jotta kysymys ei tule yllätyksenä.

On monenlaisia syitä vaihtaa työpaikkaa. On ihan normaalia haluta vaihtaa työtä paremman palkan tai sijainnin toivossa. Ehkä nykyisen työyhteisösi henki ei ole hyvä. Tällaisia asioita luettelemalla, et kuitenkaan tee suurempaa vaikutusta. Vastaamalla hieman syvällisemmin, voit herättää rekrytoijan mielenkiinnon.

Keskity tulevaisuuteen

Hyvin pohditussa vastauksessa tähän kysymykseen kerrot asioista, mitä haluat työpaikan vaihdolla saavuttaa sen sijaan, että luettelet asioita, joista haluat eroon vanhassa työpaikassasi. Hyvässä vastauksessa kerrot, mitkä asiat sinua uudessa työpaikassa ja työtehtävässä erityisesti kiinnostavat. Kannattaa myös kertoa, jos nykyisessä työssäsi olet saanut jonkin verran kokemusta jostain tietystä sinua kiinnostavasta aiheesta, mutta uudessa työssä pääsisit kehittämään taitojasi pidemmälle keskittymällä siihen enemmän.

Esimerkiksi: ”Olen päässyt tekemään nykyisessä työssäni markkinointiassistenttina jonkin verran hakukoneoptimointia, josta olen erittäin kiinnostunut. Nykyiseen työnkuvaani kuuluu kuitenkin suurimmaksi osaksi toisenlaisia työtehtäviä, joten haluaisin päästä kehittymään hakukoneoptimoinnin asiantuntijaksi.”

Tuo esille motivaatiotasi uutta työnkuvaa ja yritystä kohtaan

Voit hyvin myös kertoa mistä asioista pidät nykyisessä työssäsi ja minkälaisia taitoja olet niissä oppinut. Samalla tulet kertoneeksi minkälaista osaamista palkkaamisesi toisi yritykselle. Myös omia arvojaan kannattaa tuoda esille. Jos koet että uusi yritys vastaa paremmin arvojasi ja työyhteisö sinulle nykyistä sopivammalta.

Esimerkiksi: ”Myös minulle nuorten työllistyminen on tärkeää, joten koen että teillä pääsisin tekemään itselleni merkityksellistä työtä. Lisäksi olen seurannut teitä sosiaalisessa mediassa, ja vaikuttaa, että teillä on tosi kiva ja yhteisöllinen meininki.”

Älä sorru haukkumaan edellistä työpaikkaasi

Vaikka työhaastattelussa on tärkeää olla oma itsensä ja vastata rehellisesti, ole varovainen tämän kysymyksen kohdalla. Kysymyksen asettelu houkuttelee vuodattamaan totuuksia kauheasta pomosta ja surkeista työoloista. Kuitenkaan fiksu työnhakija ei hauku edellistä tai nykyistä työnantajaansa. Pidä yllä positiivinen vire äläkä pelkää näyttää innostustasi uutta työtä kohtaan!

Tsemppiä haastatteluihin!

Katso avoimet työpaikat

Lue myös: Vältä nämä työnhaun sudenkuopat
Lue myös: Millainen on hyvä työhakemus?
Lue myös: Arvoristiriidat repivät yhä useampaa työntekijää - psykologi kertoo, kuinka löytää omien arvojen mukainen työpaikka
Lue myös: Susanna on vaihtanut vakituisen työn neljä kertaa määräaikaiseen - "Tarinan opetus on, että lähde läpyttää”