Takaisin töihin äitiys- tai perhevapaalta? - Uravalmentajan 5 vinkkiä onnistumiseen

Monen perhevapaalta palaavan mielessä risteilee monenlaisia kysymyksiä: Miten paluu toisenlaiseen arkeen sujuu? Kuinka onnistua yhdistämään työ ja perhe-elämä? Pärjäänkö töissä? Kuinkakohan paljon omat työtehtäväni ovat muuttuneet? Olisiko nyt hyvä aika aloittaa jotain kokonaan uutta?

Lapsen kanssa vietettyjen kuukausien tai vuosien jälkeen paluu voi tuntua samanaikaisesti sekä ihanalta että haastavalta. Moni miettii, ovatko työtaidot ruosteessa tai miten paluun saa sujumaan monen kotona vietetyn vuoden jälkeen. Mitä pidempi tauko on ollut, sitä enemmän töihin paluu luultavasti mietityttää.

Onkin erinomainen hetki miettiä laajemmin oman elämän kokonaisuutta ja työhön liittyviä tavoitteita. Vanhemmuus saattaa muuttaa suhdettamme omaan uraan, joko hetkellisesti tai pysyvästi. Moni miettii käytännön arkeen liittyvien asioiden lisäksi tässä vaiheessa entistä tarkemmin, mitä haluaa. Voikin olla hyödyllistä pohtia muun muassa sitä, mikä on itselle tärkeää juuri nyt ja kuinka paljon haluaa antaa uralleen tässä vaiheessa.

Muutama vinkki sujuvamman arjen aloitukseen:

1. Mieti olisiko jotain, mikä helpottaisi paluutasi ja mitkä ratkaisut työpaikallasi olisivat mahdollista? Keskustele ja pyri neuvottelemaan esimiehen kanssa, sillä yllättävän usein joustoja saattaa löytyä. Mieti, olisiko esimerkiksi etätyömahdollisuudesta tai joustavista työajoista hyötyä? Tai olisiko mahdollista palata töihin asteittain, esimerkiksi tekemällä lyhyempää viikkoa? Onhan työntekijän sujuva arki myös työnantajan etu.

2. Aloita rauhallisesti. Ole varautunut siihen, että työsi on tuskin täysin samanlaista kuin ennen. Älä myöskään ole huolissasi, ettet pääsisi nopeasti takaisin kiinni työhösi. ”Paljon helpommin se sujui, kuin etukäteen ajattelin”, on tuumannut moni valmennettavani. Usein etukäteen pohtii liikaa mahdollisia haasteita, jotka sitten osoittautuvatkin turhiksi.

3. Luota omaan osaamiseesi. On melko tavallista vähätellä omaa osaamistaan. Luota siis osaamiseesi ja mieti vahvuuksiasi sekä myös sitä, mitä olet oppinut tänä aikana? Monesti sanotaan, että vanhemmuus on hyvä (itsensä)johtamiskoulutus. Rooliin kun kuuluvat muun muassa asioiden koordinointi ja organisointi, kokonaisuuksien hallinta, aikatauluttaminen, tehokkuus ja monen asian samanaikaisesti tekeminen. Mitä näistä otat ylpeydellä mukaan työarkeesi?

4. Hyväksy, että työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen on usein haastavampaa kuin ennen.

5. Muista, ettet ole ainoa, joka miettii näitä asioiota. Ole itsellesi armollinen – sujuva töihin paluu ei tapahdu ihan yhdessä tai kahdessa päivässä ja se on täysin hyväksyttävää.

Onneksi meistä pienten lasten vanhemmista on moneksi.

Lue myös: Miten saan työn ja vapaa-ajan tasapainoon?
Lue myös: 6 vinkkiä työn ja perheen yhteensovittamiseen
Lue myös: 5 vinkkiä oman osaamisen tunnistamiseen ja sanoittamiseen

Katso avoimet työpaikat

Pilvi Nybom
Business / Career Coach – InCoaching Oy

Tutustu myös vanhemmille suunnattuun ammatilliseen verkostoon:

Mothers in Business -verkosto kokoaa yhteen korkeakoulutetut pienten lasten äidit.

Artikkeli julkaistu vuonna 2017.