Työhakemus ja CV ovat sisällöltään erilaiset

ManpowerGroupissa valmentajana työskentelevä Katariina Tillgren oli Monsterin ja YTK:n Rekrypäivässä kertomassa toimivan CV:n laatimisesta.

CV:llä ja hakemuksella on olennainen ero

Katariina muistutti heti kärkeen, että CV on rekrytoijan kaikkein tärkein työkalu ja se luetaan aina ensin.

- Kun hakemuksiin tutustutaan ensimmäisen kerran, halutaan tietää, täyttääkö henkilö ehdottoman pakolliset vaatimukset joita tehtävässä on.

Samalla hän painottaa, että CV:tä katsotaan ensimmäisellä kerralla vain muutamia sekunteja, joten siitä on hyvä löytyä nämä tärkeimmät asiat ja vaatimukset suhteellisen vaivattomasti.

Katariina valottaa myös CV:n ja hakemuksen eroja.

- CV on tuoteseloste menneisyydestä tähän päivään, kun taas hakemus on silta tulevaisuuteen. Hakemus tukee CV:n viestiä, mutta ei toista sen sisältöä.

Kovin usein hakijat laittavat myös hakemukseen niitä samoja tietoja jotka ovat jo helposti löydettävissä CV:stä, kuten esimerkiksi työtehtävien kuvauksia.

- Toiston sijaan hakemuksessa tulisi pyrkiä kääntämään hyödyksi ne asiat, joita olet tehnyt. Pohdi, miksi se mitä olet tehnyt, olisi hyödyksi hakemassasi tehtävässä, Katariina opastaa.

Tavoitteena on kutsu haastatteluun

CV:tä ja hakemusta laatiessa on hyvä pitää mielessä, mikä niiden pohjimmainen funktio työnhaussa on.

- Hakemusten ainoa tarkoitus on saada sinulle haastattelukutsu. Sen takia niihin ei kannata vuodattaa kaikkea, Katariina herättelee.

Hän viittaa esimerkiksi sellaisiin kohtiin CV:ssä, jotka voidaan tulkita monella tavalla lukijasta riippuen.

- Esimerkiksi jos työsuhteesi on päättynyt koeajalla, oli syy mikä hyvänsä, ei sitä välttämättä kannata alkaa vielä hakemusvaiheessa tulevalle työnantajalle ruotia.

Katariina muistuttaa myös itsetuntemuksen merkityksestä onnistuneessa työnhakuprosessissa.

- Kaikki työnhaku pitää aloittaa itsetuntemuksesta. Mitä haluat, ja mitä tarjoat? Tämän jälkeen osaamisesta kertominen on helppoa.

Yhtenä esimerkkinä hiukan vaikeammin hahmotettavasta osaamisesta Katariina nostaa niin sanotut siirrettävät taidot.

- Esimerkiksi projektien johtamisen kokemuksesta on hyötyä toimialasta riippumatta.

Tapoja laatia CV on monia. Katariina kehottaakin jokaista etsimään omaa tyyliään ja sitä tapaa, joka juuri sinulle on toimivin.

Katso avoimet työpaikat

Vinkit koosti Katariinan puheenvuoron pohjalta

Mirva Puranen
Monster