Työmarkkinoiden huipputyypit panostavat oman osaamisensa kehittämiseen

Monster järjesti elokuussa 2018 toistamiseen Corellia Helsingin kanssa yhteistyössä ohjelmisto- ja web-tekniikoiden koulutuksia markkinoinnin ja viestinnän työnhakijoille helpottamaan heidän työllistymistään alalle. Tarjosimme ilmaisia koulutuksia ensimmäistä kertaa vuonna 2017 ja kurssit ovat molempina vuosina tulleet hetkessä täyteen.

HTML&CSS-tekniikoita käsittelevät kurssit ovat olleet ylivoimaisesti suosituimpia molempina vuosina, mistä voi päätellä, että kevytmuotoisille, front end -taitoihin keskittyville kursseille on selkeästi kysyntää. Nykypäivänä markkinoinnin ja viestinnän työtehtävissä koodaustaitoja saattaa tarvita esimerkiksi verkkosivujen päivittämisessä ja sisällönhallinnassa.

Markkinoinnissa moniosaaminen on valttia

Corellian tiloissa Helsingin keskustassa tunnelma oli iloinen ja innostunut, kun kävimme paikan päällä HTML&CSS-kurssilla kyselemässä osallistujien fiiliksiä. Kouluttaja Kari Selovuo sai osallistujilta paljon kehuja sopivasta etenemistahdista sekä kyvystä esittää asiat selkokielellä, niin että maallikotkin pääsevät sisälle verkkosivutuotannon maailmaan.

–Markkinoinnin tehtäviin halutaan usein moniosaajaa, jolla on vähintään perusteet hallussa monesta eri osa-alueesta. Olen huomannut, että monissa alan työpaikkailmoituksissa nousee HTML-osaaminen esille. Vaikka itse koodausta ei varsinaisesti tulisikaan tekemään työkseen, on kuitenkin tärkeää, että on jonkinlainen käsitys ja perusymmärrys aiheesta, koulutukseen osallistunut Sari Komulainen pohtii syitä koodauskurssien suosioon. Aikaisemmin ravintola-alalla työskennellyt Sari on kouluttautunut uudelleen ja valmistui liiketalouden tradenomiksi tänä kesänä.

Hannele Karleniuksella taas on pitkä työkokemus graafisena suunnittelijana ja osaamista sekä digi- että printtipuolelta. Hannele ilmoittautui HTML-kurssille, koska graafisena suunnittelijana hänellä on jo kuvankäsittely- ja taitto-ohjelmat hyvin hallussa.

–Halusin syventää ja laajentaa osaamistani, vaikka olinkin jo jonkin verran perehtynyt HTML:ään muilla kursseilla ja koulutuksissa. Edellisessä työssäni työtehtäviini kuului myös verkkosivujen ylläpito. Lisäksi ylläpidän vapaa-ajallani myös harrastuksiin liittyviä sivuja. Vaikka monesti verkkosivuja ei tarvitsekaan aivan alusta asti koodata, välillä pitäisi päästä turvautumaan HTML:lään, Hannele kertoo.

Kurssilla syntyi alkukipinä jatkaa itsenäisesti koodausta

Tietenkään yhdessä päivässä ei muututa devaajaksi, mutta koulutuspäivä antoi kipinän jatkaa koodauksen opettelua itsenäisesti.

–Vähän sormet jo syyhyävät päästä oppimaan lisää! Kurssilta saa hyvät valmiudet, että pystyy jatkamaan opettelua itsenäisesti ja hakea tietoa aiheesta. Osallistuminen kurssille myös madalsi kynnystä osallistua erilaisiin koodaustapahtumiin ja -ryhmiin, kun on täällä saanut perusteet, Sari suunnittelee.

Myös Hannele on samoilla linjoilla.

–Tästä vain innostuu enemmän, kun oppii ja pitäisi päästä heti opettelemaan lisää ja soveltamaan oppimaansa käytännössä.

Huipputyyppejä vapaana työmarkkinoilla

Vaikka Sari ja Hannele eivät ole ehtineet olla työtä vailla kauaakaan, on kumpikin pitänyt osaamistaan ajantasaisena aktiivisesti. Kesällä valmistunut Sari on jo esimerkiksi itsenäisesti opiskellut Googlen sertifikaatteja. Hannele on ehtinyt laajentaa osaamistaan, mm. suorittamalla AV-viestijän tutkinnon.

–Ala kehittyy jatkuvasti, joten täytyy pysyä kärryillä, Hannele tiivistää.

Markkinoinnin töitä etsivät Sari Komulainen ja Hannele Karlenius osallistuivat Monsterin ja Corellian järjestämälle HTML&CSS-kurssille.

Myös Corellialta sataa positiivista palautetta kurssilaisten asenteesta ja motivaatiosta.

–Näitä koulutuksia on kyllä todella antoisaa saada pitää. Kurssilaisten asenne ja muu osaaminen on erinomaista ja kurssin jälkeen on ollut mainio fiilis, kun huomaa, että uusista taidoista ollaan aidosti iloisia. Olemme pyrkineet lataamaan koulutuspäiviin kaiken osaamisemme siten, että lyhyessä ajassa saadaan maksimaalinen hyöty niin, että opitut asiat voi viedä käytäntöön myöhemmin. Saamamme palautteiden perusteella tällaisille koulutuksille on todellakin tarvetta, kertoo mm. InDesign-koulutuksia vetänyt Juha Laamanen ja samalla kannustaa työnantajia pitämään työtekijöidensä taitoja ajantasaisena.

Myös Monster haluaa edelleen olla vahvasti mukana tukemassa eri alojen ammattilaisten työllistymistä erilaisten koulutusten ja tapahtumien sekä työelämäsisältöjen avulla.

Hannelen ja Sarin osaamiseen voi tutustua heidän LinkedIn-profiileissaan.

 

Krista Vuori
Monster

Artikkeli julkaistu vuonna 2018.