Työnantajien työllistämisaikeet maltillisessa kasvussa - näillä aloilla parhaat näkymät

Parhaimmat työllisyysnäkymät ovat Etelä- ja Itä-Suomessa.

Rekrytointimarkkinoille odotetaan maltillista kasvua toisella vuosineljänneksellä, selviää ManpowerGroupin työmarkkinabarometrista.

Barometrin työllistämisnäkymiä kuvaava kausitasoitettu indikaattori on +22 prosenttiyksikköä. Edelliseen neljännekseen verrattuna laskua on -5 prosenttiyksikköä ja vastaavaan aikaan vuosi sitten kasvua on 20 prosenttiyksikköä. 

– Tutkimuksen toteuttamisen aikana odotukset pandemiarajoitusten poistumisesta ja yhteiskunnan avautumisesta pitivät yllä positiivista työllisyysnäkymää. Ukrainan sodan mukana tuoma talouden epävarmuus näkyy jo nyt kasvuodotuksissa, sanoo ManpowerGroup Suomen ja Baltian toimitusjohtaja Matti Kariola tiedotteessa.

Kariolan mukaan vaikutusten arviointi on kuitenkin haasteellista, koska sodan kesto ja laajuus eivät ole nähtävissä. Myös jo ennen kriisiä alkaneella inflaation kiihtymisellä on negatiivisia vaikutuksia kulutukseen, joka vaikuttaa palveluiden ja tavaroiden kysyntään. 

Parhaimmat työllisyysnäkymät ovat Etelä-Suomessa ja Itä-Suomessa. Heikommat näkymät ovat puolestaan Länsi-Suomessa.

Toisen kvartaalin vahvimmat työllistäjät ovat teknologia, media ja telekommunikaatio-ala. Heikoimmat näkymät ovat alkutuotannossa, joka käsittää maa-, metsä- ja kalatalouden, kaivostoiminnan ja louhinnan, sähkö-, kaasu-, lämpö- ja vesihuollon, viemäröinnin, jätehuollon ja korjaustoiminnot.

ManpowerGroupin työmarkkinabarometri on tehty tammikuussa 2022. Työllisyysnäkymiä kuvaava indikaattori lasketaan ottamalla niiden työnantajien prosenttiosuus, jotka ennakoivat rekrytointiaktiivisuuden lisääntymistä, ja vähentämällä tästä niiden työnantajien prosenttiosuus, jotka ennakoivat rekrytointiaktiivisuuden vähenemistä.  Suomessa tutkimukseen osallistui 515 työnantajaa.

Lue myös: Helppo tapa tehostaa työnhakua - Monster-profiilin avulla yritykset löytävät sinut
Lue myös: 10 tyypillistä mokaa työhaastattelussa – ja kuinka välttää ne

Katso avoimet työpaikat