Miten aloittaa työhakemus? 6 kiinnostavaa esimerkkiä

Miten aloittaa hyvä työhakemus? Rekrytoijan mielenkiinto hakijaa kohtaan ei herää pelkillä kliseisillä lausahduksilla. Tästä syystä mielenkiintoinen aloitus on tärkeä osa työhakemusta, jotta erotut lukuisten hakijoiden joukosta positiivisessa mielessä. Tästä artikkelista voit napata ideoita ja vinkkejä siihen, miten voit luoda työhakemuksesi aloituksesta kiinnostavan ja pystyt tekemään tulevaan työnantajaasi vaikutuksen välittömästi.

Kun pohdit, miten aloittaa työhakemuksesi, on tärkeää, että kykenet asettumaan rekrytoivan henkilön nahkoihin. Mikäli aloitat hakemuksesi geneerisesti ja samalla tavalla kuin kaikki muutkin, joukosta erottuminen on vaikeaa ja lähes mahdotonta. Jos kerrot vain nimesi, ikäsi ja sen, että etsit töitä, kuulostaa se aika persoonattomalta.

Muista, että ensivaikutelman voi tehdä vain kerran. Mieti siis tarkkaan, mitkä ovat juuri sinun vahvuutesi haettavan tehtävän kannalta ja tuo rohkeasti persoonasi esiin. Älä pelkää erottua joukosta!

6 kiinnostavaa tapaa aloittaa hakemusteksti

Kerro, miksi olet kiinnostunut juuri kyseisestä yrityksestä

Kun tuot esille, miksi kyseinen yritys kiinnostaa sinua työpaikkana, on todennäköisempää, että sinut myös palkataan. Useimmat yritykset haluavat palkata sellaisia ihmisiä, jotka todella ovat halukkaita sitoutumaan heidän yritykseensä ja kehittämään itseään kyseisessä paikassa pidemmänkin aikaa. Kun vielä pystyt viemään perustelusi myös konkretian tasolle, hakemuksestasi välittyy se, että olet oikeasti perehtynyt yritykseen ja tehnyt taustatyösi kunnolla. Tällöin teet varmasti rekrytoijaan vaikutuksen.

Hurmaa ja erotu joukosta huumorin avulla

Yksi hyvä tapa erottua joukosta ja jäädä mieleen hyvässä valossa, on hyödyntää huumoria aloituksessa. Huumorin avulla saat rekrytoijan mitä todennäköisimmin hyvälle tuulelle ja tällöin sinusta syntyy positiivinen mielikuva. Tästä syystä huumori on hyvä tapa aloittaa hakemusteksti. Huumoria hyödyntämällä voit myös osoittaa, että olet tyyppi, jonka kanssa on kiva tehdä töitä. Samalla rekrytoija huomaa, että uskallat heittäytyä, etkä ota itseäsi niin vakavasti.

Huumori on kuitenkin vaikea laji ja siksi siinä on myös vaaransa. Ennen kuin päästät sisäisen Sami Hedbergisi valloilleen, muista, että hakemustekstissä on turvallisempaa vitsailla vain omalla kustannuksella. Mikäli haluat pelata varman päälle, luetuta aloitus muutamalla läheiselläsi ja katso, millaisia reaktioita se heissä herättää.

Kerro innostuksestasi haettavaan työhön mahdollisimman konkreettisesti

Tuo heti työhakemuksesi alussa esiin, että olet innostunut kyseisestä työnkuvasta ja kerro, miten tuo innostus näkyy arjessasi. Jos haet esimerkiksi myyntityöhön, voit kertoa, miten olet jo pienestä pitäen haaveillut myyjän urasta, lukenut aiheesta lukuisia kirjoja ja kehittänyt itseäsi myynnin saralla omatoimisesti opiskelemalla. Voit myös tuoda esille tärkeimpiä asioita, joita olet myynnistä oppinut. Näin innostuksesi välittyy aivan eri tavalla kuin pelkällä ”olen todella kiinnostunut myyntityöstä” -lausahduksella.

Ratkaise työnantajan kinkkisin ongelma

Pohdi, mikä on sellainen haaste, johon juuri sinä voisit olla avuksi ja joka koskettaa myös työnantajaa. Tuo kyseinen haaste esiin ja kerro, miten ratkaisisit asian, jos sinut palkataan töihin. Kun pystyt vakuuttamaan rekrytoijan siitä, että sinä todella hallitset homman ja tuotat aitoa lisäarvoa tekemiselläsi, on todennäköisempää tulla valituksi.

Voit myös tuoda esille omia ideoitasi ja ajatuksiasi yrityksen tulevaisuudesta ja siitä, mihin suuntaan haluat toimintaa kehittää. Kerro myös, miten näet oman roolisi kehittyvän kyseisessä organisaatiossa ja millaisena näet työsi kyseisessä paikassa pitkällä aikavälillä. Kannattaa myös tuoda esiin omat vahvuutesi ja se, miten ne konkreettisesti hyödyttävät yritystä, kun he palkkaavat sinut.

Kerro jokin uusi asia itsestäsi

On tärkeää, että CV ja työhakemus täydentävät toisiaan, eivätkä ole toistensa kopioita. Hyvä tapa aloittaa hakemuksesi, on siis kertoa itsestäsi jotakin sellaista, joka ei tule ilmi ansioluettelostasi. Kerrottavan asian tulisi olla kuitenkin kiinnostava ja jollakin tasolla relevantti asia haettavan työn kannalta.

Jos haet vaikkapa graafiseen suunnitteluun erikoistuneeseen yritykseen töihin ja sinulla on ajatusta siitä, miten yritys voisi kehittää toimintaansa ja parantaa asiakastyytyväisyyttä, kerro se! Se, että olet nähnyt vaivaa pohtiaksesi asiaa, kertoo, että olet motivoitunut ja halukas kehittämään yrityksen toimintaa.

Tuo esiin yhteinen tuttu

Mikäli olet saanut kuulla avoimesta työpaikasta henkilöltä, joka on sinun ja rekrytoijan yhteinen tuttu (esim. henkilö, joka on aikaisemmin työskennellyt kyseisessä yrityksessä), voit kertoa, että olet saanut tiedon paikasta tältä yhteiseltä tutulta ja että hän oli sitä mieltä, että sinulla on paljon osaamista, jota kyseisessä tehtävässä tarvitaan. Yhteiset tuttavat tekevät sinusta helpommin lähestyttävän, jolloin myös herätät helpommin luottamusta.

Muista kuitenkin, että ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa aloittaa työhakemusta, ja voit päästä eri keinoilla toivomaasi lopputulokseen. Tästä syystä kannattaakin aina lukea tilannetta ja suunnata hakemusteksti juuri sille henkilölle, joka hakemuksen vastaanottaa. Muista myös aina olla oma itsesi, sillä aitous välittyy pitkälle.

Lue lisää: 10 tyypillistä mokaa työhaastattelussa – ja kuinka välttää ne
Lue lisää: Jäikö haastattelukutsu saamatta? – Älä tee näitä yleisiä virheitä työhakemuksessa
Lue lisää: Miten kirjoitan avoimen työhakemuksen?

Katso avoimet työpaikat

Taru Tammikallio

Kirjoittaja on työelämän tabuja ja ilmiöitä esille nostava bloggaaja, podcastaaja, toimittaja ja media-alan yrittäjä. Tarun missiona on parempi työelämä, jossa vaikeistakin asioista uskalletaan puhua suoraan. Yhteydenotot LinkedInin tai Instagramin kautta tai sähköpostilla.

Lähteet: Indeed, CV-pohja.fi

Artikkeli julkaistu vuonna 2019.

Lue lisää samankaltaisia artikkeleita

Kuinka saada asioita aikaiseksi? 9 keinoa, joilla lopettaa viivyttely ja tarttua toimeen

Näiden vinkkien avulla tehostat tuottavuuttasi ja saat enemmän aikaan ilman viivyttelyä.
Lue lisää

Huonoimmat työnhakuvinkit – 5 sanontaa, jotka saavat työnhakijat raivon partaalle

Nämä viisi huonoa työnhakuvinkkiä ja sanontaa ärsyttävät työnhakijoita.
Lue lisää

Tule kesäkaveriksi Esperiin

Tule kesäkaveriksemme Esperiin – kesärekrytointimme on nyt käynnissä!
Lue lisää