Uravalmentajan matkassa – työnhakusuunnitelma ohjaa jämäkkään työnhakuun

Uravalmentajan matkassa-artikkelisarjassa Monsteriin yhteyttä ottanut, työnhakuneuvoja kaivannut tietotekniikan insinööri Antti Suvilehto hyppää uravalmentaja Pilvi Nybomin (InCoaching Oy) matkaan. Antti ja Pilvi tapaavat elokuussa alkaneen prosessin aikana yhteensä viisi kertaa. Prosessin edetessä Antti saa neuvon jos toisenkin, ja kokeneen valmentajan käsissä edetään isoin harppauksin kohti työllistymistä. Sarja tarjoaa mahdollisuuden ammentaa tukea omaan työnhakuun tyypillisessä uravalmennusprosessissa läpikäydyistä asioista ja oivalluksista Antin kokemusten kautta.

Uravalmennusprosessin alku keskittyy tyypillisesti tilanteen kartoitukseen ja CV:n ja hakemuksen työstämiseen, erityisesti työnhakutaitoihin painottuvassa valmennuksessa. Kun perustyökalut ovat kunnossa, alkavat tositoimet. Tämä toiseksi viimeinen, neljäs tapaaminen pyhitettiinkin jo lähes kokonaan työnhaun strategiaan ja suunnitelmallisuuteen.

Kun valmennus on ohi, tulee Antin tsempata työnhaussa itsekseen, ja siinä tarvitaan jämäkkää, kurinalaista tekemistä ja kunnon suunnitelmaa.

- Valmennuksen aikana minulle on käynyt selväksi, että työnhaussa on tärkeää olla järjestelmällinen ja kirjata asioita ylös. Pilvi neuvoi minua pitämään kirjaa vaikkapa Excelissä esimerkiksi siitä, minne olen hakenut ja mitä tehtävää, keneen voi ottaa yhteyttä, mitä olen hänen kanssaan keskustellut, ja milloin olen hakenut tehtävää. Järjestelmällisyys luo hyvän pohjan vakaalle yrittämiselle, Antti miettii.

Mahdollisuuksia työllistyä on myös tärkeää tutkia laajalla skaalalla.

- Silmällä kannattaa pitää eri työnhakupalveluiden tarjontaa, rekrytointifirmojen omia sivuja sekä some-kanavia. Lisäksi omat tiedot kannattaa jättää kiinnostavien yritysten ja rekrytointifirmojen palveluihin, unohtamatta suoria yhteydenottoja niihin. Mahdollisuuksia voi avautua myös oman ystäväpiirin ja muun verkoston kautta, tai osallistumalla rekrytoivaan koulutusohjelmaan, Pilvi listaa työnhakijan valikoimaa.

Lisäksi vinkkejä avoimista työmahdollisuuksista voi löytää sosiaalisen median avulla ja Linkedinistä esimerkiksi seuraamalla kiinnostavia yrityksiä ja niissä työskenteleviä ihmisiä.

Kun työnhaku on aktiivista, tulee siihen myös käyttää runsaasti aikaa. Työnhakijan kannattaakin jäsentää itselleen vaikkapa viikko-ohjelma, johon sisältyy eri mahdollisuuksien kartoittamista, piilotyömahdollisuuksien kontaktointia ja avointen työpaikkojen hakua. Antinkin lista kotitehtävistä on laaja, vaikka työnhakua ei olekaan tarkoitus tehdä kellon ympäri.

- Antti on esimerkiksi laatinut listaa häntä kiinnostavista yrityksistä ja ollut niihin yhteydessä, lisännyt CV:nsä Monsteriin sekä muutamien rekrytointiyritysten palveluihin, selvitellyt oppisopimusmahdollisuuksia uudelta kiinnostavalta alalta, päivittänyt Linkedin-profiilia ja verkostoaan, sekä selvitellyt rekrytoivien koulutusohjelmien sisältöjä ja mahdollisuuksia, Pilvi hymyilee tyytyväisenä valmennettavansa aikaansaannoksiin.

Osa työnhaun suunnitelmallisuutta ovat myös piilotyöpaikat, joista neljännelläkin kerralla riitti keskusteltavaa. Antti on oivaltanut valmennuksen aikana niiden merkityksen entistä selkeämmin, ja sanoo saaneensa lisäpotkua niiden hakemiseen oivallettuaan, että niitä todella saattaa olla jopa 80-90 % kaikista työmahdollisuuksista.

- Oma piilotyönhakustrategiani on kirkastumaan päin. Piilotyöpaikkojen etsintä tuntuu nyt luontevammalta kuin ennen, ja siinä pääsee mielestäni paremmin kontaktiin työn tarjoajan kanssa, Antti kertoo kokemuksistaan.

Antin uravalmennus alkaa olla loppusuoralla, ja usko omaan työllistymiseen on entisestään vahvistunut.

- Kaiken tämän tähän mennessä läpi käymäni uravalmennuksen avulla olen paljon valmiimpi kohtaamaan työnhaun haasteet kuin mitä aikaisemmin. Alan vähitellen nähdä asiat uudella tavalla, ja luotan, että asia ratkeaa vielä hyvin minun suhteeni!

Työnantaja psst! Antin osaamiseen voit tutustua hänen Linkedin-profiilissaan!

Mirva Puranen
Monster.fi

Artikkeli julkaistu vuonna 2016.