Visuaalinen CV on tapa erottua työnhaussa
Rekrytoijat saattavat saada luettavakseen satoja työhakemuksia ja ansioluetteloita. Kymmenien samalta näyttävien standardimuotoisten dokumenttien joukosta hyppäävät väistämättä esille massasta erottuvat hakemukset.
Muokkaa ansioluettelosta itsesi näköinen
Varsinkin nykyaikana monella saattaa olla useita tutkintoja eri aloilta ja työkokemustakin saattaa olla monenlaisista tehtävistä. Tällaisissa tapauksissa perinteinen CV-formaatti ei välttämättä tuo henkilön osaamista parhaiten esille, varsinkin jos työkokemusta on vasta vähän. Käytä rohkeasti mielikuvitusta ja mieti, miten voisit CV:ssä parhaiten näyttää potentiaalisi.
Visuaalisin keinoin on mahdollista kertoa työnantajille itsestäsi jotain sellaista, mitä voisi olla hankala sanoin kuvailla lyhyesti. Voit hyvin tuoda omaa persoonaasi esille, sillä haluat varmasti tulevassa työpaikassakin olla oma itsesi.
CV:n tyyliksi kannattaa valita sekä itsellesi että omaan alaasi sopiva ulkoasu ja esitystapa. Visuaalista kiinnostavuutta ansioluetteloon voi lisätä mm. helposti hahmotettavilla infograafeilla tai aikajanalla. Inspiraatiota CV:n ulkoasuun voi hakea esimerkiksi Pinterestistä.
Räätälöi CV omalle alallesi sopivaksi
Erityisesti luovilla aloilla erilaiset visuaaliset CV:t ovat olleet yleisiä jo pidempään. Jos hakemassasi työssä tarvitaan taitto- tai graafisen suunnittelun osaamista, visuaalinen CV ja työhakemus on yksi tapa näyttää taitojasi. Kuitenkaan visuaalisessa ilotulituksessa ei kannata mennä äärimmäisyyksiin, vaan muistaa pitää fokus luettavuudessa ja selkeydessä. Graafista osaamistaan voi tarkemmin esitellä erillisessä portfoliossa.
Myös muilla kuin visuaalista silmää vaativilla aloilla perinteisestä standardipohjasta poikkeava CV voi olla eduksi. Hyvännäköisellä CV:llä teet vaikutuksen työnantajaan ja erotut muista hakijoista. Jos kuitenkin tiedät, että alallasi arvostetaan hyvin perinteisellä tyylillä tehtyä ansioluetteloa, voit maustaa CV:si vain hyvin hillityillä elementeillä tai sitten lisätä standardipohjaiseen versioon erillisen linkin verkkosivumuodossa olevaan ansioluetteloosi, jossa tuot persoonaasi enemmän esille.
Jos sinulla ei ole tarvittavia ohjelmia tai taittotaitoja, voit etsiä netistä muokattavia mallipohjia (esimerkiksi hakusanoilla ”free resume template”). On olemassa myös verkkosivuja (esimerkiksi Canva), joiden avulla voit helposti luoda näyttävän CV:n itsellesi.
Tärkeintä on luettavuus
Rekrytoijat eivät yleensä käytä jokaiseen työnhakijaan montaakaan minuuttia, vaan hakemukset silmäillään läpi nopeasti, tarvittavia kriteerejä etsien. Tämän takia ansioluettelosta tulisi saada nopealla vilkaisulla selville koulutustaustasi, hakemaasi työpaikkaan soveltuva työkokemus, osaamisesi sekä yhteystietosi. Jos taitat CV:stäsi standardityylistä poikkeavan, kiinnitä erityistä huomiota siihen, että tiedot on esillä selkeästi ja helposti luettavassa muodossa. Erottuva ulkonäkö ei saa mennä tärkeiden tietojen löydettävyyden edelle.
Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että rekrytointiprosesseissa hyödynnetään nykyään entistä enemmän automaatiota, joten CV:tä ei ainakaan kannata tallentaa pelkkänä kuvatiedostona. Älä myöskään tee CV:stäsi liian suurta tiedostoa, sillä se saattaa esimerkiksi tukkia vastaanottajan sähköpostin. Lisäksi joissakin rekrytointilomakkeissa on kokorajoitus liitetiedostoille.
Artikkeli julkaistu vuonna 2017.