Näin teet CV:n, joka hurmaa työnantajat – 5 vinkkiä massasta erottuvaan ansioluetteloon
CV on usein ensimmäinen asia, jonka rekrytoija lukee. Ensivaikutelma ratkaisee, tuleeko ansioluettelosi luetuksi loppuun saakka kymmenien tai jopa satojen muiden hakijoiden joukosta.
Siksi ytimekkääseen aloitukseen, ulkoasuun ja selkeään rakenteeseen kannattaa panostaa.
Mutta mikä tekee CV:stä erottuvan? Listasimme viisi vinkkiä, jotka auttavat sinua luomaan toimivan ansioluettelon.
-
Kirjoita iskevä esittely
Kirjoita CV:n alkuun niin sanottu profiiliteksti, eli ytimekäs esittely itsestäsi. Se on kuin hissipuhe, joka tiivistää olennaisen osaamisesi ja kertoo persoonastasi. Pidä huolta, että teksti on napakkaa – pituus kannattaa pitää muutamassa lauseessa.
Esittelytekstin tarkoituksena on kiinnittää rekrytoijan huomio. Se on kuin uutisartikkelin otsikko ja ingressi, jotka houkuttelevat lukemaan lisää. Kerro siinä olennaisimmat kilpailuvalttisi ja varmista, että teksti jättää ammattimaisen kuvan ja kertoo olennaisen, vaikka se olisi ainoa asia, jonka rekrytoija lukee.
-
Kerro asiat oikeassa järjestyksessä
CV:n laatimisen nyrkkisääntö on kertoa tärkeimmät ja tuoreimmat asiat ensin. Siksi työkokemus kerrotaan tuoreimmasta vanhimpaan.
Kerro esimerkein työtehtävistäsi, vastuistasi ja onnistumisistasi muutamalla lauseella jokaisen työpaikan kohdalla. Silloin rekrytoija saa käsityksen siitä, mitä todella osaat.
Pidä rakenne selkeänä – kerro työkokemuksesi ja koulutuksesi ensimmäisenä, etene sen jälkeen muihin tietoihin ja taitoihin.
-
Älä unohda olennaisia tietoja
Kerro myös olennaisista taidoistasi. Listaa ainakin kielitaito, mahdolliset IT-taidot, kurssit ja koulutukset sekä muut työssä menestymistä auttavat taidot. Älä unohda pehmeitä taitoja, kuten esimerkiksi ryhmätyöskentelytaitoja, joista voi kertoa esimerkkien kautta.
Vapaa-ajan harrastuksista voi myös mainita, etenkin jos ne sisältävät luottamustehtäviä tai kertovat muuten persoonastasi.
-
Panosta ulkoasuun
CV:stä tulee löytyä ensivilkaisulla olennaiset tiedot. Panosta siis selkeään ulkoasuun, asetteluun ja oikeinkirjoitukseen. Erottele eri osiot selkeästi toisistaan ja pidä huoli, että oikeat asiat löytyvät selkeiden otsikoiden alta.
CV:n sopiva pituus on maksimissaan kaksi sivua.
Netistä löytyy useita käyttökelpoisia CV-pohjia, joita voi täyttää vaikkapa Wordilla. Myös esimerkiksi ilmaisesta Canva-kuvankäsittelyohjelmasta löytää toimivia CV-pohjia, jotka on helppo täydentää itsensä näköiseksi.
-
Kohdenna CV hakemaasi työpaikkaan
Räätälöi aina CV hakemaasi työpaikkaan. Erityisesti esittelyteksti kannattaa muokata vastaamaan kyseistä roolia. Peilaa CV:tä työpaikkailmoitukseen ja lue se rekrytoijan silmin. Voit pyytää myös jotain luottohenkilöä lukemaan CV:n kriittisesti ja antamaan palautetta.
Lue myös: Uusi työpaikka kesän jälkeen? Kolme vinkkiä, joilla löydät unelmaduunin
Lue myös: Huonoimmat työnhakuvinkit – 5 sanontaa, jotka saavat työnhakijat raivon partaalle
Lue myös: Työhakemuksen kirjoittaminen – katso vinkit ja muistilista
Lue myös: Kuinka pukeutua työhaastatteluun?