Näin teet hyvän työhakemuksen – 10 kohdan ohje

Hyvän työhakemuksen kirjoittamisessa voi käyttää apuna myös tekoälyä.

Työhakemuksen kirjoittaminen ei ole kaikista helpoin tehtävä, mutta siihen kannattaa panostaa, sillä hyvä työhakemus on yksi tärkeimmistä askeleista työnhaussa. 

Tässä artikkelissa kerromme, miten teet hyvän työhakemuksen. Näiden 10 konkreettisen vinkin avulla voit erottautua joukosta työhakemuksesi avulla.

1. Aloita selkeällä johdannolla

Hyvän työhakemuksen ensimmäinen osio on johdanto. Työhakemuksen alkuun on tärkeää kirjoittaa lyhyt ja ytimekäs esittely itsestäsi ja siitä, miksi haet kyseistä työpaikkaa. Johdannon tulee olla houkutteleva ja saada rekrytoija kiinnostumaan sinusta heti alussa. Kirjoita se niin, että rekrytoija saa hyvän käsityksen sinusta, vaikka lukisi työhakemuksestasi vain ensimmäisen kappaleen. Muista, että työhakemus on tilaisuutesi tehdä hyvä ensivaikutelma.

2. Räätälöi työhakemus jokaista työpaikkaa varten

Yksi yleisimmistä virheistä on lähettää sama työhakemus useisiin eri työpaikkoihin. Hyvä työhakemus on aina räätälöity vastaamaan juuri sen työpaikan vaatimuksia, johon olet hakemassa. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun tulee tutustua huolellisesti työpaikkailmoitukseen ja yritykseen, ja mukauttaa työhakemuksen sisältö vastaamaan heidän tarpeitaan.

Kun teet taustatyön huolella jo työhakemusta kirjoittaessasi, valmistautuminen työhaastatteluun on helpompaa.

3. Korosta relevantteja taitoja ja kokemusta

Työhakemus on tilaisuus esitellä taitosi ja kokemuksesi. Keskity erityisesti niihin taitoihin ja kokemuksiin, jotka ovat relevantteja hakemaasi työpaikkaan. Hyvä työhakemus tuo esille, mitä lisäarvoa tuot yritykselle ja miksi olet paras mahdollinen valinta tehtävään. Muista käyttää konkreettisia esimerkkejä, jotka tukevat työhakemuksen väitteitäsi.

4. Käytä selkeää yleiskieltä

Työhakemus on virallinen dokumentti, joten se on tyyliltään yleiskielistä, selkeää ja ammattimaista. Hyperkorrektiutta ja kapulakielisiä ilmauksia kannattaa kuitenkin välttää. Oma persoonasi saa näkyä työhakemuksessa, mutta noudata kuitenkin kielioppia ja hyviä tapoja. 

Hyvä työhakemus on selkeästi jäsennelty ja helposti luettava. Tarkista myös, ettei työhakemuksessa ole kielioppi- tai kirjoitusvirheitä, sillä ne voivat antaa huolimattoman vaikutelman.

5. Osoita motivaatiota ja innostusta

Hyvä työhakemus ei ole pelkkä luettelo taidoistasi ja kokemuksestasi, vaan se antaa myös käsityksen motivaatiostasi ja innostuksestasi työpaikkaa kohtaan. Kerro, miksi juuri tämä työpaikka kiinnostaa sinua ja miten se liittyy omiin tavoitteisiisi. Innostus ja motivaatio voivat olla ratkaisevia tekijöitä, jotka erottavat sinut muista hakijoista.

6. Lopeta vahvaan yhteenvetoon ja toimintaehdotukseen

Työhakemuksen lopussa on hyvä tiivistää keskeiset asiat ja esittää toimintaehdotus. Ilmaise toiveesi päästä haastatteluun keskustelemaan tarkemmin pätevyydestäsi ja soveltuvuudestasi tehtävään. Hyvä työhakemus jättää lukijalle selkeän kuvan siitä, että olet vakavasti otettava ehdokas.

7. Käytä ammattimaista muotoilua ja ulkoasua

Vaikka työhakemuksen sisältö on tärkeintä, myös sen ulkoasu vaikuttaa ensivaikutelmaan. Hyvin muotoiltu työhakemus näyttää ammattimaiselta ja houkuttelee lukemaan tarkemmin. Varmista, että työhakemuksen asettelu on selkeä ja helposti seurattava. Käytä tarpeeksi väliotsikoita, listoja ja kappalejakoja, jotta hakemusta on helppo lukea.

8. Liitä mukaan kaikki vaaditut liitteet

Työhakemus voi usein sisältää vaatimuksen liitteistä, kuten ansioluettelosta tai todistuksista. Varmista, että kaikki pyydetyt liitteet ovat mukana ja että ne ovat ajan tasalla. Hyvä työhakemus on huolellisesti koottu kokonaisuus, jossa kaikki tarvittava informaatio on mukana.

9. Pyydä palautetta ja hio työhakemusta

Ennen kuin lähetät työhakemuksen, pyydä mahdollisuuksien mukaan palautetta joltakulta, joka tuntee alasi tai jolla on kokemusta rekrytoinnista. Ulkopuolinen näkökulma voi auttaa huomaamaan asioita, joita et itse ole huomannut. Hyvä työhakemus voi vaatia useita versioita ennen kuin se on valmis.

10. Näin pääset tyhjän paperin kammosta

Työhakemuksen kirjoittamisessa usein vaikeinta on aloittaminen. Siksi aluksi kannattaa kirjoittaa se, mikä on päällimmäisenä mielessä. Voit hyvin kirjoittaa vaikka lopetuksen ensi töiksesi tai listata tärkeimmät vahvuutesi.

Mieti, mitä sanoisit rekrytoijalle kasvotusten ja kirjoita se paperille. Alussa voit vain tuottaa tekstiä ja jäsennellä sitä myöhemmin. Lisäysten, poistojen ja tarkennusten myötä työhakemus saavuttaa lopullisen muotonsa.

Voit taklata tyhjän paperin kammon myös tekoälyn avulla. Tekoälyä voi pyytää luomaan työhakemuspohjan, jota muokkaamalla pääset alkuun. Pidä kuitenkin huoli, että tekstistä tulee omannäköisesi. Voit pyytää tekoälyä myös oikolukemaan työhakemuksesi tai antamaan palautetta ja ideoita tekstin terävöittämiseksi. 

Vaikka tekoäly kehittyy huimaa vauhtia, ei kirjoittamista voi kokonaan ulkoistaa sille. Kokeneet rekrytoijat kyllä huomaavat, jos työhakemus on kirjoitettu puhtaasti tekoälyn voimin.

 

Katso avoimet työpaikat

Lue myös: Vältä nämä työnhaun sudenkuopat
Lue myös: Arvoristiriidat repivät yhä useampaa työntekijää - psykologi kertoo, kuinka löytää omien arvojen mukainen työpaikka
Lue myös: Karoliina, 24, hyppäsi hoitoalalta täysin toiselle uralle – kertoo nyt vinkit alanvaihtajille
Lue myös: Susanna on vaihtanut vakituisen työn neljä kertaa määräaikaiseen - "Tarinan opetus on, että lähde läpyttää”