Tämä on tutkitusti toimivin tapa tauottaa työtä – ”Kuin hakisi kupin kahvia”

Työterveyslaitoksen tutkijat suosittelevat istumatyöläisille parin minuutin pyrähdystä puolen tunnin välein.

Kolmannes suomalaisista työntekijöistä istuu työssään 6-7 tuntia päivässä. Istuen työskentelevien määrä kasvaa niin meillä kuin muualla, ja yleistynyt etätyö on kiihdyttänyt kehitystä. 

Fyysisesti istuminen vastaa lähes lepoa. Terveyshaittoina pitkäkestoisen ja runsaan istumisen on havaittu olevan yhteydessä muun muassa sydän- ja verisuonitautien ja tyypin 2 diabeteksen esiintyvyyteen. 

Liiallinen istuminen myös kuormittaa niska-hartiaseutua ja alaselkää, heikentää alaraajojen verenkiertoa ja voi siten lisätä tuki- ja liikuntaelinsairauksien riskiä.

Pari minuuttia kävelyä puolen tunnin välein on tehokkain tauko

Työterveyslaitoksen SitFit-tutkimuksessa lyhyt kävelyrupeama puolen tunnin välein osoittautui parhaiten toimivaksi tauotustavaksi istumatyöhön. Tutkijat nimesivät tavan toimistokävelyksi ja suosittelevat kahden minuutin rauhallista kävelyä puolen tunnin välein.

Lyhyt, rauhallinen kävely riitti nostamaan sykettä, aktivoimaan lihaksia ja tehostamaan verenkiertoa – siis kaikkiaan ehkäisemään istumatyön haittoja. Samalla mieli virkistyi. 

– Toimistokävely kuvaa tauotustapaa hyvin, koska tauot olivat kuin hakisi kupin kahvia, kävisi tulostimella tai piipahtaisi jututtamassa kollegaa, johtava tutkija Satu Mänttäri Työterveyslaitoksesta kertoo tiedotteessa. 

Laboratoriotutkimuksessa toimistokävelyn todettiin vievän voiton vuorottaisesta työskentelystä istuen ja seisten sekä työtavasta, jossa kyykätään viidesti puolen tunnin välein. 

Hankkeessa tuotettiin ensimmäistä kertaa mitattua tietoa istumatyön tauottamisen fysiologisista ja kognitiivisista vaikutuksista. Tiedon perusteella suositellaan ensisijaisesti kahden minuutin toimistokävelyä puolen tunnin välein istumatyön haitallisten terveysvaikutusten vähentämiseksi.  

– Tauottaminen on helppo ja ilmainen keino istumatyön terveyshaittojen ehkäisyssä. Kahden minuutin toimistokävelyssä työteho ja keskittyminen intensiiviseen työhön ei kärsi, kun tauottava kello tai tauotussovellus kertoo, milloin on tauon aika, Mänttäri sanoo.

Artikkeli julkaistu vuonna 2024.

Lue myös: Huonoimmat työnhakuvinkit – 5 sanontaa, jotka saavat työnhakijat raivon partaalle
Lue myös: Yhä useampi uupuu työssään – nämä oireet tulevat usein yllätyksenä
Lue myös: Oletko aamuvirkku vai yökyöpeli? Vaikuttaa palkkaan, kertoo suomalaistutkimus

 

Katso avoimet työpaikat