Työhaastattelu etänä – näin valmistaudut ja onnistut työhaastattelussa etäyhteydellä

Miten työhaastattelu sujuu etäyhteydellä? Lue vinkit, joiden avulla onnistut etähaastattelussa.
Työnhakija selaa Jobly.fi-sivustoa tietokoneella.

Kuinka onnistua työhaastattelussa etäyhteydellä? Nykyaikana ensimmäinen haastattelukierros tehdään usein etäyhteydellä Teamsin tai muun ohjelman avulla.

Etähaastatteluun valmistaudutaan samaan tapaan kuin paikan päällä tapahtuvaan haastatteluun. On kuitenkin muutamia seikkoja, jotka on hyvä ottaa huomioon.

Tässä artikkelissa käydään läpi vinkkejä ja neuvoja, joiden avulla voit valmistautua ja onnistua videohaastattelussa.

1. Testaa tekniikka

Videohaastattelut tehdään yleensä kamera päällä. Siksi haastatteluun kannattaa lähtökohtaisesti käyttää tietokonetta. Silloin käytössäsi on videopuheluohjelmiston kaikki ominaisuudet. Tietokoneen kamera on myös vakaa ja helppokäyttöinen.

Jos sinulla ei ole tietokonetta, yleisimmät ohjelmat saa ladattua myös puhelimeen. Haastattelun aikana puhelin kannattaa silloin tukea pöydälle pystyasentoon silmien korkeudelle, jolloin videokuva pysyy vakaana.

Laitteet ja ohjelmistot kannattaa testata etukäteen. Selvitä, mitä ohjelmaa haastattelun tekemiseen käytetään. Yleisimpiä videopuhelusovelluksia ovat Microsoft Teams, Zoom ja Google Meet. Ne ovat kaikki helppokäyttöisiä ja toimivat eri laitteilla, mutta jos et aiemmin ole käyttänyt haastattelussa tarvittavaa ohjelmaa, sen toimivuus kannattaa testata etukäteen.

2. Valmistele ympäristö

Valitse haastattelua varten hiljainen paikka, jossa saat olla rauhassa, eikä taustamelua kuulu.

Varmista, että taustasi on siisti ja ammattimainen. Useimmissa videopuheluohjelmissa taustan saa sumennettua, jolloin huomio pysyy sinussa.

Hyvä valaistus on tärkeää – asettaudu siten, että kasvosi ovat kohti valoa, eikä varjoja synny. Jos takanasi on ikkuna, verhot kannattaa sulkea. Vastavalo pimentää kasvosi.

3. Ulkoasu ja olemus

Pukeudu samalla tavalla kuin pukeutuisit kasvokkain tapahtuvaan haastatteluun. Valitse sellaiset vaatteet, joissa tunnet olosi mukavaksi ja itsevarmaksi.

Istu ryhdikkäästi ja tukevasti. Katso kameraan, kun puhut. Se luo vaikutelman, että katsoisit haastattelijaa silmiin ja antaa itsevarman kuvan.

Yksi hyvä tapa on tehdä haastattelu seisten. Jos sinulla ei ole sähköpöytää, voit nostaa esimerkiksi tuolin pöydälle ja asettaa tietokoneen siihen. Kun seisot, olet luonnollisesti itsevarman ja reippaan oloinen.

4. Valmistaudu haastatteluun

Valmistaudu haastatteluun samalla tavalla kuin kasvokkain tehtävään haastatteluun. Harjoittele yleisimpiin työhaastattelukysymyksiin vastaamista etukäteen. Perehdy yrityksen taustatietoihin, kulttuuriin ja arvoihin.

Mieti, miksi juuri sinä olisit paras valinta tehtävään ja mitä arvoa tuotat yritykselle. Mieti myös muutama kysymys, jotka haluat esittää haastattelijalle.

Halutessasi voit harjoitella haastattelutilannetta kaverin kanssa. Silloin se kannattaa tehdä etäyhteydellä, jolloin myös tekniikan toimivuus tulee testattua samalla.

5. Ota rennosti

Etähaastattelussa olet kirjaimellisesti kotonasi. Monelle tilanne saattaa siksi olla helpompi kuin kasvokkain tehtävä haastattelu. Ole ajoissa paikalla. Kirjaudu videoneuvotteluun 5-10 minuuttia etukäteen.

Tekniikkaa ei kannata stressata liikaa. Koska etäpalaverit ovat nykyään niin yleisiä, kaikki tietävät, että joskus tulee teknisiä haasteita. Jos yhteys pätkii, pysy rauhallisena. Joskus neuvottelutilasta poistuminen ja uudelleen kirjautuminen auttaa.

Jos yhteys jostain syystä epäonnistuu, haastattelijalle kannattaa soittaa ja sopia jatkosta. Voit ehdottaa haastattelun jatkamista puhelimella tai sitten sopia uuden ajan.

Lue myös: Näin käytät tekoälyä työnhaussa
Lue myös: 50 yleistä työhaastattelukysymystä
Lue myös: Suvi on työskennellyt yli 40 ammatissa - “En vieläkään tiedä, mitä haluaisin tehdä isona”
Lue myös: Niko, 21, tuskaili huonojen arvosanojen kanssa, sitten hän lähti merille - “Se oli kyllä shokki”
Lue myös: Susanna on vaihtanut vakituisen työn neljä kertaa määräaikaiseen - "Tarinan opetus on, että lähde läpyttää”

Katso avoimet työpaikat. Jobly.fi