You are here

Uusi vuosi, uusi työpaikka? – Tee itsellesi työnhakustrategia

Vuodenvaihde on uusien alkujen aikaa. Alkuvuodesta avautuu myös paljon rekrytointeja, joten uusia työmahdollisuuksia kannattaa alkaa katsella ja samalla pohtia omaa työnhakustrategiaansa. Kun työnhakustrategia on kunnossa, on työpaikkojen hakeminenkin tuloksellisempaa.

Tunnista omat vahvuutesi

Kaikki tavoitteellinen työnhaku lähtee itsetuntemuksesta. Oman osaamisen ja vahvuuksien tunnistamiseen ja sen kirjalliseen muotoiluun kannattaa varata aikaa, sillä siitä on paljon hyötyä työnhaun myöhemmissä vaiheissa.

Mieti, minkälaista osaamista sinulle on kertynyt aikaisemmista työtehtävistäsi, koulutuksestasi ja harrastuksistasi. Ammatillisen osaamisen (esimerkiksi tietotekniikkataidot) lisäksi muista myös pehmeät taidot, kuten esimerkiksi vuorovaikutustaidot tai empatiakyky. Muistele myös, minkälaisissa tilanteissa ja asioissa sinua on kehuttu ja hyödynnä tätä tietoa.

Käy kehityskeskustelu itsesi kanssa

Osaamisen lisäksi, mieti myös mitkä ovat sellaisia taitoja tai ominaisuuksia, joita haluaisit itsessäsi kehittää ja ala tehdä järjestelmällisesti töitä niiden eteen. Hae aktiivisesti tietoa sinua kiinnostavista asioista kartuttaaksesi asiantuntijuuttasi – Netti on täynnä ilmaisia artikkeleja, webinaareja ja ladattavia oppaita. Pidä myös silmät auki erilaisten kurssien varalta.

Ennen kuin lähdet suin päin työnhakuun, kannattaa ajatuksella miettiä, mitä työtä oikeastaan haluaisit tehdä ja minkälaisessa yrityksessä. Omia uratoiveitaan voi kartoittaa esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla:

  • Mistä asioista olet kiinnostunut?
  • Mitä teet mielelläsi vapaa-aikanasi?
  • Minkälaisissa asioissa koet olevasi hyvä nykyisessä työssäsi tai opiskeluissasi?
  • Minkälaisista työtehtävistä olet eniten nauttinut nykyisessä tai aikaisemmassa työssäsi?
  • Haluaisitko työskennellä isossa vai pienessä yrityksessä? Julkisella vai yksityisellä puolella tai kenties järjestössä?

Päivitä CV:si työnhakuvalmiuteen

Kun tiedostat, kuka olet, mitä osaat ja minkälaista työtä haluaisit tehdä, käy työnhakudokumenttien työstäminenkin helpommin.

Päivitä CV:si ajan tasalle ja sellaiseen formaattiin, että se soveltuu hyvin etsimääsi työhön. Mieti, minkälaista osaamista hakemassasi työssä tarvitaan ja tuo osaamisesi esille ansioluettelossasi. Harkitse osaamispohjaista CV:tä erityisesti, jos olet vaihtamassa alaa.

Hyvä tapa kertoa omasta osaamisestaan konkreettisesti käytännön esimerkein on lisätä ansioluetteloon saavutukset. 

Ota kaikki kanavat käyttöön

Tutkimusten mukaan suurin osa työpaikoista täytetään muun kuin avoimen haun kautta eli esimerkiksi suorahaun, CV-tietokantojen tai verkostojen avulla. Tämän takia työnhaku kannattaakin laajentaa pelkkien työhakemusten lähettelyn ulkopuolelle.

Rakenna läsnäoloasi sosiaalisessa mediassa järjestelmällisesti, jotta se tukee työnhakuasi. Valitse tarkkaan ne kanavat, joihin haluat panostaa.

Hyödynnä kontaktiverkostoasi ja kysele työmahdollisuuksista. Ota myös rohkeasti yhteyttä sinua kiinnostaviin yrityksiin.

Katso avoimet työpaikat