You are here

Arvoristiriidat repivät yhä useampaa työntekijää - psykologi kertoo, kuinka löytää omien arvojen mukainen työpaikka

Arvoristiriidat työpaikan kanssa saattavat katkeroittaa ja aiheuttaa sairauspoissaoloja. Arvojen merkitys työelämässä on kasvanut viime vuosina, kun ihmiset etsivät yhä useammin itselleen merkityksellistä työtä. MIELI ry:n asiantuntijapsykologi Tiina Tuominen kertoo nyt, kuinka löytää omia arvoja vastaava työpaikka.
Arvot työelämässä

Mitä jos joutuisit tekemään työssäsi ratkaisuja, jotka ovat omien arvojesi vastaisia? Entä oletko koskaan miettinyt, miten työpanoksesi vaikuttaa ympäröivään maailmaan? Tämänkaltaiset kysymykset pohdituttavat työntekijöitä ja työnhakijoita entistä enemmän.

Arvoristiriidat ovat yllättävän yleisiä työelämässä.

– Työterveyspsykologin vastaanotolla ehkä joka toisella on jonkinlaisia haasteita arvojen toteutumisessa omassa työarjessaan, kertoo MIELI ry:n asiantuntijapsykologi Tiina Tuominen.

Työvoimapula ja lisääntynyt halu tehdä itselle merkityksellistä työtä ovat saaneet työntekijät pohtimaan arvokysymyksiä viime vuosina.

– Aiemmin ehkä vain se, että oli työpaikka ja toimeentulo, riitti täyttämään arvot. Nyt etsitään omannäköistä työtä ja mietitään, minkälainen jälki halutaan jättää maailmaan, Tuominen sanoo.

Arvojen mukainen työ vähentää sairauspoissaoloja

Lähes jokainen vähänkin suurempi työnantaja on määritellyt arvot, joiden pohjalta työtä tehdään. Arvot jäävät kuitenkin käsitteenä helposti hieman hähmäiseksi. Mitä niillä oikeastaan tarkoitetaan?

– Arvot ovat erilaisia haluttuja ominaisuuksia tai asenteita, jotka tuottavat konkreettista toimintaa. Ne ovat kuin kompassi, jotka ohjaavat meitä käyttäytymisessämme. Ne voivat näkyä henkilökohtaisella tasolla, tiimeissä tai tietenkin organisaatioissa yleisesti, Tuominen kertoo.

Tuomisen mukaan omien arvojen toteutumisella työelämässä on valtavia hyötyjä mielenterveydelle. Se tuo merkityksellisyyttä arkeen ja on tärkeää kaikkien alojen työpaikoissa. Yksilön arvojen toteutuminen lisää sitoutumista työpaikkaan, lisää työssä koettua onnellisuutta ja vähentää mielenterveysperusteisia sairauspoissaoloja.

– Töissä kuitenkin vietetään kahdeksan tuntia päivässä. On todella merkityksellistä, että pystyy toimimaan linjassa oman sisimmän kanssa myös töissä. Se rauhoittaa meidän stressijärjestelmäämme, jolla taas on laajoja vaikutuksia terveyteen ja mielen hyvinvointiin.

Tuomisen mukaan työterveyspsykologin vastaanotolla näkyy, jos joku joutuu jatkuvasti tekemään päätöksiä, jotka eivät itsestä ole oikeudenmukaisia tai joutuu tekemään esimerkiksi hankintapäätöksiä yrityksistä, joista tietää asioita, joita ei itse voi kannattaa. Työ, jossa arvot eivät kohtaa, voi aiheuttaa esimerkiksi unettomuutta tai muita fyysisiä oireita sekä lisätä henkistä pahoinvointia.

– Usein esimerkiksi opettajat tai sosiaali- ja terveysalan työntekijät ovat hakeutuneet alalle, koska heillä on halu auttaa muita. Jos työ on kuitenkin olosuhteiltaan sellaista, että altruismille ei käytännössä ole tilaa, voi se pahimmillaan ajaa työuupumukseen, katkeroitumiseen tai jopa alanvaihtoon.

Johtaminen on avainasemassa

Johtamisella on Tuomisen mukaan valtava merkitys siinä, miten työntekijät voivat toteuttaa arvoja työn arjessa. Yhteisö ja esihenkilötyö ovat avainasemassa arvojen toteutumisessa.

– Tutkimuksista tiedetään, että jos esihenkilö pystyy ilmentämään haluttuja arvoja ja visioita, tiimit työskentelevät paremmin yhdessä ja keksivät innovatiivisempia ratkaisuja. Hyvä esikuva inspiroi koko työyhteisöä eettiseen toimintaan.

Tuomisen mukaan on harvinaista, että työpaikassa arvot osuisivat täysin kohdalleen. Siksi on hyvä miettiä, että mistä voi joustaa, ja mistä taas ei. Jos työpaikan ja työntekijän arvot eivät kerta kaikkiaan kohtaa, on se usein kestämätön tilanne.

– Ratkaisuna esimerkiksi työtehtävää voi muuttaa työpaikan sisällä. Mutta joskus työpaikan tai jopa alan vaihtaminen on ainoa ratkaisu, jotta voi hengittää paremmin.

Tuominen muistuttaa, että joihinkin arvoristiriitoihin voi yrittää vaikuttaa omilla valinnoilla työn arjessa. Saattaa olla, että työuran aikana on esimerkiksi sisäistänyt ajatuksen, että kaikki pitäisi tehdä todella nopeasti.

– Mutta jos työmäärä on niin iso, että siihen ei kykene, voi sisäisellä pohdinnalla jo päästä pitkälle. Silloin voi miettiä, että olisiko jokin toinen asia tärkeämpi, kuin olla mahdollisimman tehokas.

Kuinka löytää omien arvojen mukainen työpaikka?

Työpaikan arvoihin ja vaikuttavuuteen kannattaa tutustua jo työnhakuvaiheessa. Hyvä ja perinteinen niksi on esimerkiksi kysellä työpaikassa työskenteleviltä, että miten siellä suhtaudutaan asioihin, jotka itselle ovat merkityksellisiä. Silloin voi saada todellista tietoa siitä, mitä asioita työpaikalla oikeasti arvostetaan ja mikä näkyy toiminnassa.

– Lisäksi työhaastattelussa kannattaa kysyä, mitkä asiat haastattelijan mielestä korostuvat verrattuna tämän aiempiin työpaikkoihin. Mitkä olivat esimerkiksi positiivisia tai yllättäviä asioita, Tuominen vinkkaa.

Usein suorat kysymykset tuottavat suoria vastauksia. Jos esimerkiksi työn ja vapaa-ajan suhde on itselle tärkeää, kannattaa kysyä, miten se konkreettisesti toteutuu yrityksessä. Jos tuntuu, ettei saa vastauksia itselle tärkeisiin kysymyksiin, se voi kieliä siitä, että työpaikalla on arvoihin ja tärkeisiin periaatteisiin pohjautuva toimintakulttuuri hukassa.

Tuomisen mukaan haastavinta on tehdä päätös siitä, että uskaltaako olla ottamatta työpaikkaa vastaan, jos arvot eivät tunnu kohtaavan. Kynnys jäädä odottamaan seuraavaa paikkaa voi olla korkea.

– Ne ovat työnhakijan näkökulmasta tiukimpia paikkoja.

Tarttumisen arvoisia tilaisuuksia

Sinun ei tarvitse olla paras löytääksesi työpaikan. Riittää, että olet sopiva. Sopivuuteen vaikuttavat erilaiset taustat ja työkokemukset, kovat ja pehmeät taidot sekä arvomaailmat. Jobly on uusi työnhakupalvelu, josta löydät juuri sinulle sopivia tarttumisen arvoisia tilaisuuksia.

Lue myös: Suvi on työskennellyt yli 40 ammatissa - “En vieläkään tiedä, mitä haluaisin tehdä isona”
Lue myös: Niko, 21, tuskaili huonojen arvosanojen kanssa, sitten hän lähti merille - “Se oli kyllä shokki”
Lue myös: Karoliina, 24, hyppäsi hoitoalalta täysin toiselle uralle – kertoo nyt vinkit alanvaihtajille
Lue myös: Susanna on vaihtanut vakituisen työn neljä kertaa määräaikaiseen - "Tarinan opetus on, että lähde läpyttää”

Katso avoimet työpaikat. Jobly.fi