You are here

Vältä nämä työnhaun sudenkuopat

Työnhaku takkuaa – vaikka kuinka lähettelisit työhakemuksia, saavat ne vain vähän vastakaikua, jos lainkaan. Tuttu tunne? Moni tuskailee tuloksettoman työnhaun kanssa. Luonnollisesti työn saamiseen vaikuttaa moni seikka, johon ei välttämättä itse pysty vaikuttamaan. Omaa työnhakuaan voi kuitenkin muuttaa tehokkaammaksi tekemällä siitä suunnitelmallista. Vältä työnhaussa näitä yleisiä virheitä, joihin on helppo sortua.

1: Et tiedä mitä haluat

Töiden hakeminen on taatusti vaikeaa, jos ei itsekään tiedä mitä haluaa tehdä. Ennen varsinaista työnhakua kannattaa asiaan paneutua ajatuksella ja tehdä itselleen työnhakustrategia. Voit esimerkiksi pohtia kokemuksiasi edellisistä työpaikoista tai opiskeluista, minkälaisista tehtävistä olet erityisesti pitänyt ja mistä asioista olet saanut positiivista palautetta. Mieti myös toiselta kannalta – minkälaisista töistä et ole erityisemmin nauttinut?

Kun hahmotat ensin itsellesi, minkälaista työtä haluat tehdä, on sinun helpompi seuloa sinua kiinnostavia työpaikkoja. Tehtyäsi itseanalyysin, osaat myös helpommin tuoda esille omia vahvuuksiasi sekä uratoiveitasi työhakemuksessa ja CV:n profiilikuvauksessa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tulisi hakea vain 100 % omia kriteerejä vastaavia työpaikkoja, sillä sellaisia tuskin tulee kovin usein vastaan. On silti hyvä määritellä itselleen, minkälaista työtä haluaa tehdä ja minkälaisessa yrityksessä.

2: Haet töitä liian umpimähkäisesti

Liian sattumanvaraisesti töitä hakiessa tulee helposti lähetettyä samaa hakemusta joka firmaan. Työnhaku on kuitenkin tuloksellisempaa, jos räätälöit työnhakudokumenttisi aina kyseiseen työpaikkaan. Näin luot aidosti kiinnostuneen vaikutelman ja jäät paremmin mieleen. Kannattaa ennemminkin valita tarkkaan itseään kiinnostavat työpaikat ja panostaa hakemuksiin kunnolla.

Entä jos samassa yrityksessä on useampi kiinnostava työpaikka? Tässä asiassa kannattaa olla tarkkana, yrityksen jokaiseen avoimeen työpaikkaan hakeminen saattaa näyttäytyä rekrytoijille epätoivona ja ettet ole varma siitä, mitä haluat. Jos kuitenkin olet kiinnostunut työskentelemään juuri kyseisessä yrityksessä ja koet, että osaamisesi sopisi useaan työtehtävään, kannattaa hakea toiseen ja mainita hakemuksessa, että huomasit toisenkin kiinnostavan paikan yrityksessä. Keskitä kuitenkin hakemuksesi mieluummin vain yhteen paikkaan.

3: Haet töihin yritykseen, josta et tiedä mitään

Työhaastatteluun pääsemisesi on huomattavasti vaikeampaa, jos työhakemuksesi on geneerinen massahakemus. Kun haet työpaikkaa, perehdy ensin hakemaasi yritykseen huolella ja vasta tämän jälkeen kirjoita saatekirje.

Käy vähintään yrityksen verkkosivut läpi. Jos yritys on sinulle entuudestaan tuttu, voit miettiä minkälaisia mielikuvia sinulla on yrityksestä ja missä asioissa olet siihen törmännyt. Pohtimalla näitä asioita saat jo kattavan kuvan yrityksestä ja sen toiminnasta:

  • Mieti, mitä tiedät yrityksestä ja sen toimialasta.
  • Muistele, oletko nähnyt yrityksen mainontaa. Mitä siitä on jäänyt mieleen?
  • Käy yrityksen verkkosivut läpi, ja selvitä minkälaisia tuotteita tai palveluja se toimittaa. Minkälainen historia yrityksellä on? Entä arvot?
  • Tutkimalla yrityksen sosiaalisen median kanavia, saat selville yrityksen viestintätavoista ja mahdollisesti myös minkälainen työyhteisö on.

Älä kuitenkaan ota tästä turhia paineita. Harva työnantaja odottaa työnhakijan muistavan ulkoa yrityksen koko historian, mutta mitä enemmän tiedät yrityksestä, sen paremmin pystyt kohdentamaan oman työhakemuksesi juuri kyseiseen yritykseen.

4: Jätät työhakemuksesi oman onnensa nojaan

Niin valitettavaa kuin se onkaan, ei työhakemukseen aina saa vastausta. Mikään ei kuitenkaan estä sinua olemasta itse aktiivinen. Jos tuntuu, että työpaikasta ei kuulu mitään ja olet aidosti kiinnostunut siitä, kannattaa reippaasti tiedustella, missä vaiheessa rekrytointi on.

Voit myös hyvin soittaa ja tiedustella hakuun liittyviä lisätietoja. Älä kuitenkaan soita kysyäksesi itsestäänselvyyksiä tai vain siksi, että niin kuuluu tehdä. Saat enemmän irti ja teet paremman vaikutuksen, kun suunnittelet puhelulle etukäteen tavoitteen.

5: Etsit työpaikkoja vain silloin kun olet työtön

Työssäkäyvienkin kannattaa välillä selailla avoimia työpaikkoja ja silmäillä tarjontaa, sillä koskaan ei voi tietää, milloin unelmien työpaikka osuu kohdalle.

Aktiivinen työnhaku on aikaa vievää ja se voi joskus tuntua jopa työltä. On kuitenkin mahdollista saada ilmoituksia avoimista oman alan työpaikoista esimerkiksi erilaisten hakuvahti-toimintojen avulla, mikä säästää aikaa selailulta.

Vaikka et haluaisikaan vaihtaa työpaikkaa, on hyvä pysyä perillä alasi työtilanteesta ja siitä, minkälaiset yritykset etsivät kaltaisiasi osaajia.

Lue myös: Karoliina, 24, hyppäsi hoitoalalta täysin toiselle uralle – kertoo nyt vinkit alanvaihtajille
Lue myös: Suvi on työskennellyt yli 40 ammatissa - “En vieläkään tiedä, mitä haluaisin tehdä isona”
Lue myös: Niko, 21, tuskaili huonojen arvosanojen kanssa, sitten hän lähti merille - “Se oli kyllä shokki”
Lue myös: Susanna on vaihtanut vakituisen työn neljä kertaa määräaikaiseen - "Tarinan opetus on, että lähde läpyttää”

 

Katso avoimet työpaikat