You are here

Pari pointtia unelmatyön metsästyksestä

Kaikkialla kohistaan unelmista ja niiden metsästyksestä. Oma juttu pitää löytyä. Mitä varhaisemmin, sen hienompaa. Tavoitteita pitää olla. Kutsumuksen tulee mieluiten olla laajalti kunnioitettava ja selkeästi artikuloitavissa. Ihastellakseen sitä on lähipiirin ymmärrettävä ja allekirjoitettava sen merkityksellisyys globaalissa, taloudellisessa ja muutenkin maailmanparannuksellisessa sekä yksilöyhteisöllisessä humaanissa todellisuudessa. Siis what?

Aina mun pitää?

Kaikilla ei tarvitse olla ylevän kutsumuksellista meininkiä ammatinvalinnassaan eikä urallaan. Ei missään vaiheessa työuraansa, eikä varsinkaan heti sen alussa. Unelma voi löytyä koska vain, ei sen tarvitse olla sinuun koodattuna syntymähetkellä, eikä varsinkaan just silloin kun isotäti tai opo sitä kysyy. Eikä edes hetkellä, jolloin pokkaat ensimmäisen tutkintotodistuksen ammatillisesta oppilaitoksesta.

Unelmia ja kutsumuksia voi olla useampia. Hienoa, jos olet omasi löytänyt. Yhtä hienoa, jos olet omaasi vaihtanut jo useampaan kertaan. Tai olet edelleen aistit auki kaikelle kiinnostavalle, osaamatta kiinnittyä mihinkään tiettyyn ammatti- tai työsceneen. Ei ole yhtä oikeaa formaattia.

Pääasia on, että se, minkä äärelle pysähdyt (työ, opiskelupaikka), teet sen kunnolla. Otat siitä itsellesi kaiken sen, mikä otettavissa on. Ja että annat sille kaiken sen, mitä inhimillisesti ottaen voit itsestäsi antaa. Kun näin toimit, pääset eteenpäin aina.

Mene sivuovesta

Aina reitti eteenpäin ei ole suora ja selkeä. Jos olet naulannut katseesi johonkin koko ajan kauemmas karkaavaan tavoitteeseen, ota käyttöön vaihtoehtoiset reitit.

Esimerkki: Haluat itsellesi työn fysioterapia-, liikunta- tai hyvinvointialaan liittyen. Oppilaitosten ovet eivät vaan aukene. Jatkat ehkä väliaikaiseksi suunniteltua nykyistä työtäsi, mutta mausta se ripauksella työergonomia- ja taukojumppavastuuta. Yhtäkkiä löydät itsesi tiimistä, joka suunnittelee ja toteuttaa työyhteisösi hyvinvointiin liittyviä tempauksia. Ei huonompi unelma sekään? Niin tai näin, omista intresseistään kannattaa kertoa. Myös niistä, jotka ei äkkipäätä liity nykyiseen tekemiseesi ollenkaan.

Jos et ole työssä, jossa voit soveltaa intohimojasi, toimi seuraavasti: Tutustu tavoitteeseesi liittyviin ihmisiin ja työkenttään. Hanki tietoa itsenäisesti. Käy tilaisuuksissa ja tapahtumissa, jotka liippaavat läheltä unelmaasi. Perehdy kaikkiin työtehtäviin, jotka kytkeytyvät siihen, myös hallinnollisiin ja poikkialaisiin rooleihin. Aloita lähestyminen jostakin kulmasta. Voit nimittäin päästä hyvinkin lähelle unelmaasi eri työnkuva- tai koulutusalatavoitteen kautta. Eli jos et pääsisikään fyssari-koulutukseen, voit esimerkiksi markkinointi-tradenomina päästä tekemään lähes saman tavoitteen eteen työtä, joskin eri roolissa ja eri polun kautta.

Joka tapauksessa harjoita näkemyksellisyyttäsi siitä, miten mikäkin steppi tai tempaus palvelee sinua tai päämääriäsi. Epäjatkuvuudet ja yllättävät risteämät tuottavat usein erinomaisia tuloksia. Niiden äärelle kannattaa pysähtyä.

Yllätä itsesi

Tavoitteiden asettamisessa ja tavoitteellisessa toiminnassa ei sinällään ole mitään vikaa. Mutta  nykytyöelämän meiningin kannalta siinä piilee pienoinen sudenkuoppa. Jos nauliintuu tavoitteeseensa kovin orjallisesti, jää huomaamatta sattuman suomat kiehtovat mahdollisuudet. Ja kuinka usein kuulemmekaan tarinoita siitä, miten yllättäen tai suunnitelmasta poiketen on löytänyt tiensä juuri sinne, minne halusikin. Tosin reittiä, jota ei tiennyt olevankaan.

Eteen tuleviin tilaisuuksiin kannattaa tarttua silläkin uhalla, ettei pysty hahmottamaan toivottua lopputulemaa. Työelämäntie on aivan yhtä hyvä, muistuttaa se sitten rinkka selässä vaellettua seikkailua tai läppäri ladattuna luotua siistiä uraputkea. Nauti siis maisemista ja matkasta.

Kirjoittaja: Elina Arasola, SmartUp Oy.

Elina on kirjoittanut Monster Klubille myös osaamispohjaisen CV:n rakentamisesta ja osaamisen tunnistamisestaHänen ajatuksiaan osaamisen tunnistamisesta kuultiin myös  Monster Klubi -työnhakutapahtumassa.

Osaamisesi tunnistaja ja sanoittaja. Työelämän Personal Trainer. Sparraaja.
Kurkkaa Facebookin Uracoach ja SmartUp Oy -sivut ja yritykseni kotisivut tästä.

Artikkeli julkaistu vuonna 2016.