You are here

”Miksi meidän tulisi palkata sinut?” – Vältä jäätyminen työhaastattelussa

”Miksi meidän pitäisi palkata sinut?” on yksi perinteisimpiä työhaastattelukysymyksiä ja samalla ehkä yksi kinkkisimmistä, jos siihen ei ole etukäteen valmistautunut.

Kysymys on yksi harvoista työhaastattelukysymyksistä, joka luo eräänlaisen vastakkainasetelman työnantajan ja työnhakijan välille, etenkin jos haastattelija päättää ns. testata työnhakijaa ja esittää kysymyksen hyökkäävästi. Tämä saattaa häkellyttää kokematonta haastateltavaa ja joskus vastaaja saattaa lähteä jopa puolustuskannalle.

Kuitenkin, miettimällä vastausta etukäteen, voit helposti välttää kiusallisen tilanteen, jossa pää lyö tyhjää kesken haastattelun, ja samalla onnistua vakuuttaa haastattelija sopivuudestasi työpaikkaan. Kokosimme sinulle vinkkejä hyvän vastauksen muotoiluun.

Keskity yrityksen tarpeeseen, älä omaasi

Vaikka kysymyksen voi ensialkuun tulkita niin, että se käsittelisi nimenomaan hakijan tarvetta tulla palkatuksi yritykseen, älä kuitenkaan tipahda tähän sudenkuoppaan ja ala tilittää kuinka kovasti tarvitset kyseisen työn tai miten se tukisi urakehitystäsi. Vastaus on mietittävä siltä kantilta, mitä lisäarvoa sinä toisit yritykselle, jotta olisit kannattava investointi. Vinkkejä oman osaamisen myyntiin löydät täältä.

Peilaa osaamistasi juuri kyseiseen työtehtävään

Kannattaa pitää mielessä, minkälaista osaamista hakemassasi työtehtävässä tarvitaan ja korosta niitä taitoja.

Substanssiosaaminen ei kuitenkaan ole ainoa rekrytointiin vaikuttava tekijä, myös hakijan motivaatiolla on suuri merkitys. Tuo siis esille innokkuuttasi päästä tekemään juuri tätä työtä ja valmiuksiasi uuden opetteluun.

Vetoa yrityksen kulttuuriin

Rekrytointipäätöksiin vaikuttaa myös hakijan ns. "cultural fit" eli yhteensopivuus yrityksen kulttuuriin. Tätäkin osa-aluetta kannattaa sivuta omassa vastauksessaan, esimerkiksi miten hyvin koet sopivasi kyseiseen työskentely-ympäristöön ja miten hyvin uskoisit viihtyväsi uudessa työssä. Voit myös viitata siihen, mitkä yrityksen arvoista on myös sinulle tärkeitä.

Vältä kliseitä

"Olen iloinen, reipas ja tunnollinen" -tyyppiset geneeriset vastaukset eivät kerro sinusta haastattelijalle mitään. Jos haluat tuoda esille näitä piirteitä itsestäsi, anna mieluummin jokin konkreettinen esimerkki oikeasta työtilanteesta, jossa olet loistanut.

Ole itsevarma

Luota osaamiseesi ja ole ylpeä omista saavutuksistasi. Älä kuitenkaan ole ylimielinen – moni haastattelija tuskin innostuu, jos osoitat itseäsi ja tokaiset: "Miksi ette palkkaisi tätä?". Tässä auttaa, kun tunnet hyvin vahvuutesi ja osaat kertoa niistä.

Tiivistettynä siis vastauksestasi on käytävä jollakin tapaa ilmi, että juuri sinä olet ratkaisu työnantajan ongelmaan, eikä kukaan muu hakijakandidaatti sovi tehtävään paremmin.

Usein tämä kysymys esitetään vasta työhaastattelun loppupuolella eräänlaisena yhteenvetona, jolloin moni asioista on saatettu jo käydä läpi haastattelun aikana. Tällöin vastaus kannattaa pitää napakkana, hissipuhe-tyylisenä. Tässä sinulla on myös mahdollisuus korostaa sellaisia asioita, jotka eivät vielä ole tulleet esille aiemmin ja joiden uskot parantavasi mahdollisuuksiasi tulla valituksi.

 

Lue myös: Mitä työhaastattelussa kannattaa vastata kysymykseen ”Kerro itsestäsi”?
Lue myös: Miten vastata työhaastattelussa kysymykseen ”Miksi haluat vaihtaa työpaikkaa?” 
Lue myös: Miten vastata työhaastattelussa kysymykseen "Missä näet itsesi 5 vuoden kuluttua?"

Katso avoimet työpaikat