You are here

Jäikö haastattelukutsu saamatta? – Älä tee näitä yleisiä virheitä työhakemuksessa

Työhakemus on yleensä yksi ensimmäisistä kontakteista työnhakijan ja työnantajan välillä. Rekrytoijat eivät kuitenkaan käytä yksittäisen työhakemuksen lukemiseen ensimmäisellä kerralla kuin muutamia sekunteja, joten on tärkeä pyrkiä jäämään mieleen positiivisesti jo hakemuksessa, jotta kutsu haastatteluun tulisi.

Listasimme tähän artikkeliin yleisimpiä virheitä työhakemuksen kirjoittamisessa. Kun osaat välttää nämä, työhaastattelu on taas askeleen lähempänä.

Tyypillisiä työhakemusvirheitä:

CV:n toistaminen

Yleensä rekrytoijat lukevat CV:n ensimmäisenä, joten älä tuhlaa työhakemusta CV:stä löytyvien asioiden luettelemiseen. Keskity hakemustekstissä ennemminkin siihen, miksi sopisit hakemaasi työtehtävään ja minkälaista osaamista sinulla on tarjota kyseiseen yritykseen. Muista, että siinä missä CV keskittyy menneisyyteen, hakemus suuntaa tulevaisuuteen – kummankin dokumentin tulee tukea toisiaan.

Kirjeessä lukee väärän yrityksen nimi

Niin sanottujen massahakemusten kirjoittaminen on jo itsessään virhe, mutta kukapa ei olisi joskus lainannut tekstinpätkiä aikaisemmista työhakemuksistaan tai käyttänyt valmiita mallipohjia?

Tässä on kuitenkin vaarana, että tekstiin jää vahingossa väärää tietoa. Tarkista siis vielä ennen lähettämistä, että kaikki nimet ja päivämäärät ovat oikein.

Motivaatio ei käy ilmi

Työhaastatteluun on vaikea päästä, jos hakemuksestasi ei mitenkään välity, miksi juuri kyseinen yritys kiinnostaa sinua työpaikkana. Motivaatio on yksi tärkeimmistä asioista, joka vaikuttaa rekrytointipäätökseen, joten pidä huoli, että korostat sitä jo hakemuksessa. Lue vinkit, miten motivaatiota voi tuoda esille konkreettisesti.

Keskityt epäolennaisuuksiin

Rekrytoija etsii hakemuksesta kolmea asiaa: yhteensopivuus työpaikkaan, osaaminen ja motivaatio. Pidä siis hakemuksesi fokus näissä, äläkä ajaudu sivuraiteille jaarittelemaan asioista, joilla ei ole tehtävän kannalta merkitystä.

Työhakemus on suhteellisen lyhyt dokumentti, joten esimerkiksi yksityiskohtaiset lemmikkien tai lasten esittelyt ovat rekrytoijan näkökulmasta turhaa tietoa, keskity siis ammatilliseen osaamiseesi ja itse työpaikkaan. Jos haluat tuoda hakemuksessa enemmän persoonaasi tai elämäntapaasi esille, voit kertoa minkälaisista asioista innostut tai mitä olet oppinut harrastustesi kautta.

Hakemuksesi on huonosti kirjoitettu

Kirjoitusvirheet tai muuten ontuva kieli syövät uskottavuuttasi, vaikka olisit kuinka pätevä. Jos olet epävarma kirjoittamisestasi, kannattaa pyytää jotakuta ulkopuolista oikolukemaan hakemuksesi.

Puutteelliset yhteystiedot

Omat yhteystiedot kannattaa laittaa kaikkiin dokumentteihin. Vaikka yhteystietosi olisivatkin jo CV:ssä tai sähköpostin allekirjoituksessa, ne on hyvä laittaa myös hakemukseen.

Jos haastattelukutsu jää kaikesta huolimatta saamatta, ei kannata lannistua, sillä vika ei välttämättä ole sinussa. Toisilla aloilla työpaikoista on todella paljon kilpailua, joten hyviäkin hakijoita karsiutuu pois ensimetreillä. Jatka sinnikkäästi hakemista, ehkä seuraavalla kerralla jo tärppää!

 

Lue myös: 7 vinkkiä hyvään työhakemukseen
Lue myös: 10 tyypillistä mokaa työhaastattelussa – ja kuinka välttää ne
Lue myös: Miten vastata työhaastattelussa kysymykseen ”Missä näet itsesi 5 vuoden kuluttua?”

Katso avoimet työpaikat

 

Artikkeli julkaistu vuonna 2018.