You are here

Pankkivirkailijasta muutoskonsultiksi – sosiaalisen median avulla uudelle uralle

Samuli Salonen, 27, toimi pankkivirkailijan työssä puolitoista vuotta. Oppimisen halu ja mahdollisuudet haastaa itseään saivat hänet kuitenkin hakeutumaan uuteen työhön. Nyt Samuli toimii muutoskonsulttina Trainers’ Housella.

Muutoskonsultti, asuntosijoittaja ja intohimoinen verkostoituja. Näin Samuli Salonen, 27, esittelee itsensä.

Kokiksi ja tradenomiksi opiskellut Samuli työskenteli pankkivirkailijana yritysasiakkaiden parissa ennen kuin päätyi muutoskonsultoinnin maailmaan.

Mikä sai hänet vaihtamaan uransa suuntaa?

- Vanhassa työssäni osasin jo paljon ja halusin haastaa itseäni uudenlaisten tehtävien parissa. Koin myös, ettei ura pankissa tukenut ammatillisia tavoitteitani, kuten toivoin, Samuli kertoo.

Henkilöbrändin rakentamista ja verkostoitumista

Vuoden 2017 lopussa Samuli teki päätöksen alanvaihdosta. Samalla syntyi päätös hyödyntää sosiaalista mediaa uuden työpaikan löytämisessä.

- Mietin, mitä kautta uusi työpaikka löytyisi parhaiten, ja tulin siihen tulokseen, että sosiaalinen media olisi siihen paras väylä, Samuli sanoo.

Samuli alkoi rakentamaan omaa henkilöbrändiään sosiaalisessa mediassa, erityisesti LinkedInissä. Samalla hän verkostoitui erityisesti kaupallisen alan ihmisten kanssa, jotka voisivat olla potentiaalisia työnantajia myöhemmin.

- Vaikka minulla ei ollut selkeää unelmaduunia mielessäni, tiesin, että kaupallinen ala on minun juttuni. Tuotin sosiaaliseen mediaan kiinnostuksen kohteisiini liittyvää sisältöä, esimerkiksi myyntiin ja asiakaskokemukseen liittyen, Samuli kertoo strategiastaan.

- Samalla tutustuin uusiin ihmisiin ja kerroin heille, että olen etsimässä uusia työmahdollisuuksia, hän lisää.

50 työhaastattelukutsua, 10 työhaastattelua, 5 työtarjousta

Viiden kuukauden kuluttua Samuli julkaisi työnhakuvideon sosiaalisessa mediassa, josta seurasi jopa 50 työhaastattelukutsua.

- Menin 10 paikkaan juttelemaan, joista viisi yritystä tarjosi minulle töitä.

Samuli valitsi työtarjousten joukosta työpaikakseen Trainers’ Housen ja aloitti työn muutoskonsulttina. Trainers’ House auttaa viemään muutoksen läpi yrityksessä erilaisten työkalujen avulla.

- Muutoskonsultin työssä kiehtoi mahdollisuus päästä tekemään laajoja projekteja eri asiakkaiden kanssa ja oppia ymmärtämään yritysten liiketoiminnoista, sekä muutosprosesseista enemmän. Lisäksi olin kuullut Trainers’ Housesta myös työnantajana hyvää.

Myyntiä, sparrausta ja muutosprojekteja

Työ muutoskonsultoinnin maailmassa koostuu myynnistä, muutosprojektien suunnittelusta ja toteutuksesta, konseptoinnista, sparrauksesta ja valmennuksista.

Mitä työ on opettanut?

- Olen oppinut kysymään todella hyviä kysymyksiä. Se on myyjän työssä todella tärkeää, sillä kysymysten kautta päästään asiakkaiden kipupisteisiin kiinni. Toinen suuri oppi on se, mitä muutoksen läpivieminen vaatii yritykseltä. Se harvoin käy täysin kivuttomasti, Samuli miettii.

Parasta uudessa työssä on kuitenkin ihmiset – sekä asiakkaat että tiimiläiset.

- Pääsen työssäni tapaamaan todella mielenkiintoisia ihmisiä ja tutustumaan eri yritysten liiketoimintaan. Koen sen todella arvokkaana ja hyödyllisenä myös tulevaisuuden kannalta.

Kannustava ja kilpailuhenkinen työporukka motivoi entistä parempiin tuloksiin.

- Meillä jokainen myy, se on tosi oleellinen osa tätä työtä. Tulosten seuraaminen ja tavoitteellisuus auttavat viemään oman työskentelyn uudelle tasolle, Samuli sanoo hymyillen.

Tulevaisuuden tavoitteet valmentamisessa

Tällä hetkellä Samuli viihtyy työssään muutoskonsulttina ja uskoo pysyvänsä positiossaan useita vuosia. Tulevaisuuden tavoitteet siintävät kuitenkin valmentamisen puolella myynnin parissa.

- Valmentamisessa minua kiehtoo se, että pääsen vaikuttamaan muihin ihmisiin ja auttamaan heitä eteenpäin omissa tavoitteissaan. Koen myös, että opettaminen on paras tapa oppia uutta, joten koen, että valmentamisen myötä saisin itsekin mahdollisuuden kehittää osaamistani jatkuvasti.

Tavoiteorientoituneella Samulilla on jo selkeät suunnitelmat tavoitteensa saavuttamiseksi.

- Kirjoitan tavoitteen paperille, jonka jälkeen teen toimintasuunnitelman sen saavuttamiseksi. Tämän jälkeen kalenteroin suunnitelmani ja teen joka päivä töitä sen eteen. Tällä tavalla olen aina päässyt tavoitteisiini, joten uskon sen toimivan jatkossakin, Samuli hymyilee.

Entä minkä vinkin Samuli tahtoisi jakaa muille uutta työtä etsiville?

- Verkostot. Niiden merkitystä ei tule missään nimessä aliarvioida. Tutustu uusiin ihmisiin ennakkoluulottomasti, ja ole valmis auttamaan muita – ennen pitkää hyvä tulee varmasti itsellesi takaisin.

Lue lisää Samulin verkkosivuilta
 

Taru Tammikallio

Kirjoittaja on työelämän tabuja ja ilmiöitä esille nostava bloggaaja, podcastaaja, toimittaja ja media-alan yrittäjä. Tarun missiona on parempi työelämä, jossa vaikeistakin asioista uskalletaan puhua suoraan. Yhteydenotot LinkedInin kautta tai sähköpostilla.

Artikkeli julkaistu vuonna 2019.