You are here

"Pitääkö CV:n mahtua yhdelle sivulle?"– Rekrytoinnin ammattilaiset murtavat myytit CV:stä

Opiskelijoille ja vastavalmistuneille suunnatussa Future Forerunners -tapahtumassa käsiteltiin tulevaisuuden työelämäaiheita erilaisten puheenvuorojen ja työpajojen muodossa.

Monsterin Menestyksen avaimet työnhaussa -ohjelmalinjassa rekrytoinnin ammattilaiset Wilma Vilén Studentworkilta, työnhakumentori Pipsa Aro ja Lahden kaupungin henkilöstöpäällikkö Mirva Puranen vastasivat tyypillisiin kysymyksiin CV:n koostamisesta ja oikaisivat ansioluetteloon liittyviä olettamuksia.

Tarvitseeko CV:n olla yhden sivun pituinen?

Rekrytoijat yleensä suosivat kahden sivun mittaisia CV:eitä, koska ne usein ovat selkeämpiä ja niissä näkyvät hakijan menneisyys ja tulevaisuus. Myös persoonalle jää enemmän tilaa, mikä usein jää yhden sivun CV:stä pois.

Moni on myös huolissaan, ettei CV ole tarpeeksi visuaalinen. Visuaalisuus ei kuitenkaan ole niin merkittävässä asemassa, kuin moni luulee. Sisältö ratkaisee, joskus hienoinkin CV voi olla sisällöllisesti tyhjä.

Olen oppinut, että CV:seen tulee faktat ja hakemukseen oma persoonallisuus. Pitäisikö CV:ssäkin tuoda persoonallisuutta esille?

Karkeasti voi jaotella niin, että CV käsittele henkilön taustoja ja mitä hän on tehnyt, kun taas työhakemuksesta tulee käydä ilmi, miksi hakija haluaa juuri tähän työpaikkaan.

CV kuitenkin luetaan aina ensin, joten siinäkin kannattaa jo tuoda esille omaa persoonaansa ja motivaatiotaan itse työtä kohtaan.

CV:seen kannattaa laittaa pienet ”sneak peekit” kiinnostuksenkohteistaan ja tulevaisuuden suunnitelmistaan, joita voi sitten avata hakemuksessa enemmän.

Mitä kokonaisvaltaisemman kuvan CV antaa, sitä parempi todennäköisyys on, että sinuun tutustutaan myös hakemuksen (ja myöhemmin haastattelun) myötä. Rekrytoijan tulee saada tieto osaamisesta ja yhteensopivuudesta kulttuuriin (arvot).

Työhakemukseen kannattaa sitten avata enemmän, miksi haluaa kyseisen paikan tai kyseiseen yritykseen töihin. Työhakemuksen englanninkielinen sana ’motivation letter’ kuvaa hyvin sitä, että hakemuksesta tulisi käydä ilmi hakijan motivaatio työpaikkaa kohtaan.

Täytyykö CV:seen listata vain haettuun työpaikkaan liittyvät työt? Voiko kiinnostuksen herättää myös erikoisella työkokemuksella?

Aikaisemmista työkokemuksista kannattaa nostaa niitä elementtejä, jotka linkittyvät haettuun työhön. Vaikka kaikki työkokemus on arvokasta ja hyödyllistä, relevanteimmat kannattaa nostaa esille, eikä haittaa, vaikka ne olisivat eri ajanjaksoilta.

Jos työkokemusta on todella paljon, niitä voi niputtaa yhteen ja kuvata toimialoja ja työtehtäviä yhdellä tai kahdella lauseella.

CV:seen ei kannata siis jättää aukkoja, mutta kaikkia töitä ei tarvitse avata yhtä tarkasti.

Kannattaako kuvata yrityksen toimialaa CV:ssä?

Edellisten työpaikkojen toimialojen kuvailut ovat tyypillisiä erityisesti ulkomaalaisten ja ulkomailla työskennelleiden henkilöiden CV:eissä. Rekrytoijat kuitenkin suosittelevat avaamaan toimialoja vain silloin, jos yritys on todella tuntematon tai toimialasta on etua haettuun työtehtävään nähden.

CV:ssä on kuitenkin rajallinen tila, joten sitä ei kannata tuhlata itsestäänselvyyksiin kertomalla hyvin tiedossa olevien firmojen kuvauksia. Oma työtehtävä ja työn kuvaus tulee kuitenkin laittaa ennen yrityksen kuvausta, sama periaate toimii LinkedInissäkin.

Mikä painoarvo palkattomalla työllä, kannattaako esimerkiksi luottamustoimet listata?

Erilaisista projekteista ja vapaaehtoistöistä voi kerryttää aidosti hyödyllistä kokemusta, työelämän taitoja ja haettujen tehtävien kannalta relevanttia osaamista, joten niitä kannattaa nostaa ehdottomasti, etenkin jos niistä on hyötyä haetun työn kannalta.

Pelkkien tittelien lisäksi kannattaa kertoa, mitä on oppinut projekteissa. Varsinkin, jos ei ole juurikaan vielä kokemusta. Tekee hyvän vaikutuksen, kun on analysoinut omaa oppimistaan. Myös CV:n koulutusosiossa voi nostaa oppimiaan erilaisia asioita.

Oppien lisääminen tuo myös esille motivaatiotasi. Voit päihittää kokeneemmatkin hakijat, kun teet dokumentit huolellisesti. Kertoo, että asenne ja motivaatio on kohdallaan.

Olen panostanut CV:ni visuaalisuuteen, mutta en siltikään pääse haastatteluun? Miten voin erottua muista hakijoista?

Löytyyhän CV:si alusta tiivistelmä? Ja jos löytyy, onko se räätälöity kyseiseen työhön?

CV:n intro-osio eli tiivistelmä kannattaa kustomoida haetun työpaikan mukaan. Hyvä intro on äärimmäinen tiivistys työhakemuksesta. Esimerkiksi: ”Olen oikea henkilö yrityksen X työhön, koska XYZ”. Avaa CV:ssäkin hieman miksi haluat juuri tähän tehtävään.

Työnantajia kiinnostaa myös työntekijän sitoutuminen ja pysyvyys, joten jos esimerkiksi työkokemus on hyvin sirpaleinen, kannattaa miettiä, miten saisi työkokemuksen esitettyä parhaalla mahdollisella tavalla.

Rekrytoijat myös vinkkaavat pyytämään palautetta CV:stä tai hakemuksesta. Palautetta ei aina automaattisesti anneta, mutta monesti rekrytoija kommentoi työnhakudokumentteja pyydettäessä.

 
Katso avoimet työpaikat
 

Krista Vuori
Monster

Artikkeli julkaistu vuonna 2019.