You are here

Miten vastata työhaastattelussa kysymykseen ”Missä näet itsesi 5 vuoden kuluttua?”

Yhdessä yleisimmistä työhaastattelukysymyksistä hakijalta kysytään hänen tulevaisuudennäkymistään. Lue miten kysymykseen kannattaa vastata, jotta jäät positiivisesti haastattelijan mieleen.

Työhaastattelukysymys "Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua" voi ensi alkuun tuntua häkellyttävältä. Valtaosalla meistä ei ole kovinkaan tarkkaa urasuunnitelmaa tulevaisuudelle ja sitäkin harvemmalta löytyy kykyä ennustaa tulevaisuuteen. Eikä kysymyksen tarkoituksena olekaan testata ennustajan kykyjäsi, vaan selvittää yhteensopivuuttasi yrityksen kulttuuriin sekä ammatillisia tavoitteitasi.

Jokaisella meistä on erilaisia tulevaisuuden haaveita, mutta keskity tämän kysymyksen kohdalla kuitenkin ammatillisiin tavoitteisiisi, jätä pois puheet omakotitaloista ja koirahaaveista, sillä ne eivät ole kysymyksen kannalta merkityksellisiä. Seuraavista näkökulmista voit saada vinkkiä vastauksesi koostamiseen. 

Yhteinen tulevaisuus yrityksen kanssa

Jos olet tehnyt taustatyösi hyvin, tiedät jo jotakin yrityksen arvoista ja missiosta. Pohdi, kuinka ne sopivat yhteen omien tavoitteidesi kanssa.

Työnantajat ovat kiinnostuneita sitoutuneista työntekijöistä, joten on fiksua kertoa tavoitteistaan yrityksen sisällä eikä antaa mielikuvaa, että kyseinen työpaikka on vain välisteppi urallasi.

Ole sopivasti kunnianhimoinen

Työnantajia kiinnostaa työntekijöiden halu kasvaa urallaan. Jos olet esimerkiksi kiinnostunut tiiminvetämisestä tai tietyn aihepiirin asiantuntijaksi erikoistumisesta, tämä kysymys on hyvä tilaisuus kertoa niistä.

Älä kuitenkaan tee ylilyöntejä ja kerro tähtääväsi viiden vuoden aikana yrityksen toimitusjohtajaksi tai hakevasi yrityksestä vain oppeja perustaaksesi kilpailevan liiketoiminnan.

Näytä halusi kehittyä ja oppia uutta

Vaikka sinulla ei olisikaan kovin selkeää suunnitelmaa tulevaisuudelle, tässä kohdassa voit näyttää kiinnostuksesi uuden oppimiseen.

Voit kertoa taidoista, jotka haluaisit oppia tai työelämän osa-alueista, joihin haluaisit syventyä paremmin. Osoita haastattelijalle, että olet kiinnostunut kehittämään itseäsi ja menemään eteenpäin urallasi.

Tämä on myös luonteva paikka kysyä haastattelijalta, minkälaisessa asemassa samalla työnimikkeellä yrityksessä aikaisemmin aloittaneet ovat nyt, ja minkälaisia koulutus- ja etenemismahdollisuuksia yritys tarjoaa. Parhaimmillaan tämä keskustelu voi avata sinulle mielenkiintoisia urapolkuja yrityksessä.

 

Katso avoimet työpaikat

Lue myös: Mitä työhaastattelussa kannattaa vastata kysymykseen ”Kerro itsestäsi”?
Lue myös: Pitkästä aikaa työnhaussa? Näin pääset alkuun
Lue myös: Karoliina, 24, hyppäsi hoitoalalta täysin toiselle uralle – kertoo nyt vinkit alanvaihtajille
Lue myös: Suvi on työskennellyt yli 40 ammatissa - “En vieläkään tiedä, mitä haluaisin tehdä isona”