You are here

Ensimmäinen työpäivä edessä uudessa työssä? Katso vinkit, joilla onnistut

Ensimmäinen työpäivä tuo helposti perhosia vatsaan niin ensimmäisessä kesätyössä aloittavalle kuin kokeneelle konkarillekin. Mitä pukea päälle? Tulenko toimeen työkavereiden kanssa? Mitä on luvassa? Näillä vinkeillä selviydyt kunnialla.

Ensimmäinen työpäivä tuo helposti perhosia vatsaan. Muista kuitenkin, että sinut valittiin, koska olit tehtävään sopivin. Liikaa ei siis kannata jännittää. Pienet mokatkaan eivät haittaa, jos asenteesi on kunnossa.

Valmistaudu ja ole täsmällinen

Ensimmäiseen työpäivään kannattaa valmistautua jo edellisenä päivänä. Selvitä kenet tapaat ensimmäisenä ja mihin aikaan. Katso valmiiksi sopivat vaatteet ja selvitä reitti työpaikallesi. Riittävillä yöunilla ja hyvällä aamupalalla saat energiaa päivään.

Ole ajoissa paikalla - täsmällisyys on kohteliasta ja antaa hyvän kuvan. Työmatkaan kannattaa varata riittävästi aikaa, jotta ruuhkat tai julkisen liikenteen aikataulut eivät pääse yllättämään.

Jos kuitenkin satut myöhästymään, ei se vielä ole maailmanloppu. Myöhästymisestä kannattaa ilmoittaa viestillä tai soittamalla heti, kun on ilmeistä, että et ehdi aikataulussa paikalle. Pahoittele asiaa, mutta älä jää murehtimaan - kaikki myöhästyvät joskus.

Perehdy tehtäviisi huolella

Tehtävästä riippuen ensimmäiset päivät tai viikot kuluvat erilaisissa perehdytyksissä. Ne ovat kallisarvoisia oppimistilaisuuksia, joista kannattaa ottaa kaikki irti. Sen sijaan, että tyytyy kuunteluoppilaan rooliin, kannattaa aktiivisiesti kysyä tarkentavia kysymyksiä, jotta asiat jäävät varmasti mieleen.

Tärkeät käytännön asiat ja ohjeet kannattaa kirjoittaa ylös. Muistiinpanot helpottavat myös nimien ja yhteystietojen muistamista.

Usein tositoimiin pääsee myös jo ensimmäisenä päivänä. Ole kuitenkin armollinen itsellesi, kukaan ei odota, että olisit vielä rutinoitunut.

Kun sinulle annetaan työtehtävä, älä pelkää kysyä, jos jotain jäi epäselväksi. On parempi esittää kysymyksiä kuin istua hiljaa toivoen, että ratkaisu vain ilmestyy jostain eteesi.

Alkuvaiheessa uusia asioita tulee nopeassa tahdissa, joten on vain luonnollista, että jotain menee ohi. Siksi ei kannata hävetä kysyä tyhmiltäkään vaikuttavia kysymyksiä. On aina parempi varmistaa asiat etukäteen, kuin korjata jälkikäteen.

Oma-aloitteisuutta yleensä arvostetaan. Saatuasi työtehtävän valmiiksi kannattaa aktiivisesti siirtyä seuraavaan. Kysy rohkeasti, mitä voisit tehdä seuraavaksi tai tiedustele, voisitko auttaa työkaveriasi jossain.

Tutustu työkavereihin ja työpaikan kulttuuriin

Uusiin ihmisiin tutustuminen on monelle yksi parhaista puolista uudessa työpaikassa. Alkuvaiheessa kannattaa panostaa verkostoitumiseen. Voit oppia paljon kuuntelemalla ja tarkkailemalla työkavereitasi.

Tiimiin tutustuminen on yleensä helppoa, sillä uudet työkaverisi haluavat tutustua sinuun. Vaikka olisitkin luonteeltasi ujo, mene rohkeasti tiimin mukaan esimerkiksi lounastauolle ja tutustu uusiin työkavereihisi, sillä hekin haluavat tutustua sinuun.

Ole avoin ja kerro itsestäsi. Osallistu kahvihuonekeskusteluihin ja lähde mukaan yhteisiin aktiviteetteihin.

Supersosiaalista ekstroverttia ei kuitenkaan tarvitse esittää, jos et sellainen ole. Ystävällisellä hymyllä ja kohteliaalla käytöksellä pääsee pitkälle.

Tervehtiminen kuuluu hyviin käytöstapoihin ja jättää positiivisen mielikuvan. Muista tervehtiä kaikkia, vaikka he eivät välttämättä kuuluisikaan omaan tiimisi. Työpäivän päätteeksi kannattaa myös huikata kaikille moikat.

Muista, että asenne ratkaisee - suhtaudu uusiin asioihin avoimin mielin.

Lue myös: Jätä sillat polttamatta – irtisanoudu ammattimaisesti
Lue myös: 5 työelämäuskomusta, jotka joutaisivat romukoppaan
Lue myös: Uusi työ, huono henki – kuinka irtisanoutua vasta aloittaneena?

Katso avoimet työpaikat

Artikkeli julkaistu vuonna 2022.