You are here

Uusi työ, huono henki – kuinka irtisanoutua vasta aloittaneena?

Eikö kesätyöpaikka ollutkaan sitä mitä kuvittelit? Tai eivätkö uudet työtehtäväsi olleet sitä, mitä sinulle luvattiin? Vai kenties työyhteisön ilmapiiri on niin myrkyllinen, ettei sinne kannata jäädä? Tästä artikkelista löydät vinkkejä, miten voi irtisanoutua, vaikka olisi vasta aloittanut uudessa työssä.

Uudesta työpaikasta irtisanoutumiseen on usein korkea kynnys. Uusi työntekijä voi tuntea ikään kuin pettäneensä työnantajan ja jättävänsä hänet pulaan. Muista kuitenkin, että oma henkinen hyvinvointisi on aina etusijalla. Joten, jos sinusta tuntuu, että et mitenkään voi jatkaa nykyisessä työpaikassasi, on parempi irtisanoutua. Myös paremman työtarjouksen saaminen on yksi syy harkita työpaikan vaihtoa nopeallakin aikataululla.

Epäasianmukaisessa irtisanoutumisessa on riskinsä:

  • Voit joutua työnantajan ”mustalle listalle”, ja sinun voi olla vaikeaa saada jälkeenpäin töitä samasta yrityksestä.
  • Jos alallasi on pienet piirit, sana voi kiiriä yllättävästä irtisanoutumisestasi. Esimerkiksi jos varoittamatta jätät valtavan työkuorman kollegoillesi, he saattavat vaikuttaa työnsaantiisi negatiivisesti, jos tienne kohtaavat toisessa työpaikassa.
  • Lisäksi olemassa on tietenkin taloudelliset riskit, jos lopetat työt ilman, että sinulla on tiedossa uutta työpaikkaa.

Siksi onkin tärkeää pyrkiä purkamaan työsuhde ammattimaisesti, jotta välit säilyvät asiallisena kaikkiin osapuoliin.

Vinkit irtisanoutumiseen koeajalla

  • Ilmoita irtisanoutumisestasi aina henkilökohtaisesti esihenkilöllesi joko kahdenkeskisellä keskustelulla tai vaihtoehtoisesti puhelinsoitolla, jos ette työskentele samassa toimipisteessä. Tämä saattaa vaatia kanttia, mutta on huomattavasti ammattimaisempaa kuin ilmoitus sähköpostilla tai tekstiviestillä.
  • Älä juoruile eropäätöksestäsi etukäteen työkavereillesi.
  • Koeajalla sekä työnantaja että työntekijä voivat purkaa työsuhteen, jolloin se päättyy heti. Eli jos olet vielä koeajalla, tavalliset työsopimuksen irtisanomisajat eivät koske sinua, vaan voit purkaa työsuhteen heti.
  • Pidä vire positiivisena. Sinun ei tarvitse perustella irtisanoutumisesi syitä, kannattaa kuitenkin kertoa, että olet pohtinut päätöstäsi tarkkaan harkiten, etkä ota sitä kevyesti, ja kuinka et halua aiheuttaa vahinkoa organisaatiolle tai tiimille. Jos sinulta painostetaan selitystä, voit yksinkertaisesti sanoa, että tunnet lähtöäsi olevan paras päätös sekä sinulle että yritykselle.

Älä siis lähde ovet paukkuen, vaikka sinua olisikin kohdeltu väärin, vaan jätä itsestäsi hyvä lähtövaikutelma. Vaikka työnantajasi ei ottaisikaan asiaa hyvin, tiedät itse toimineesi oikein.

Toisaalta myös huonosta työpaikasta lähtemisestä on hyötyä. Luonnollisesti oman mielenterveyden kannalta, mutta ikävästä työpaikasta olet saanut myös arvokasta kokemusta ja tietoa siitä, minkälaisessa työpaikassa et halua jatkossa työskennellä. Kun haet seuraavaa työpaikkaa, osaat ehkä kiinnittää paremmin huomiota siihen, miten hyvin sovit yrityksen kulttuuriin.

Lue myös: Jätä sillat polttamatta – irtisanoudu ammattimaisesti
Lue myös: 5 työelämäuskomusta, jotka joutaisivat romukoppaan

Katso avoimet työpaikat

Artikkeli julkaistu vuonna 2020.