You are here

Miten perustella aukko CV:ssä työnantajalle?

Tänä päivänä aukko CV:ssä ei ole mikään suuri harvinaisuus. Monet työikäiset haluavat pitää taukoa työelämästä henkilökohtaisten syiden vuoksi – esimerkiksi matkustelun, perhevapaiden tai opiskelun takia. Päteviä syitä paussin pitämiseen on lukuisia, mutta toisinaan ne voivat aiheuttaa kiusallisia tilanteita uutta työtä etsiessä. Tästä tekstistä löydät vinkit siihen, miten voit onnistua kääntämään tauot työelämässä voitoksesi.

On täysin luonnollista, että toisinaan työelämässä on taukoja. Harva meistä on valmistuttuaan samassa työpaikassa yhtä soittoa eläkeikään saakka. Vaikka syysi taukoon olisivat täysin perusteltuja ja syysi päteviä, uutta työtä hakiessa tauot saattavat joskus herättää kysymyksiä.

Usein myös sanotaan, että yli kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen, työllistyminen vaikeutuu. Pitkät tauot eivät kuitenkaan välttämättä ole este työllistymisellesi – kun vastaat rehellisesti, mistä tauot ovat johtuneet, asemasi uutta työtä hakiessa on selkeästi parempi.

Irtisanominen

Voi tuntua ikävältä kertoa irtisanotuksi tulemisesta, mutta usko pois – rekrytoijat ja työnantajat varmasti tietävät, että niin voi käydä kenelle tahansa. Jos asia herättää kysymyksiä, voit kertoa tilanteestasi rehellisesti ja tuoda esiin oman näkemyksesi.

Kerro myös, millaisia asioita sait edellisessä työpaikassasi aikaan, mitä vastuualueisiisi kuului ja millaista palautetta sait esimieheltä ja kollegoiltasi. Voit myös kertoa, miten olet pyrkinyt kehittämään itseäsi irtisanomisen jälkeen, esimerkiksi lukemalla alan kirjallisuutta, tekemällä keikkatyötä tai käymällä erilaisia koulutuksia. Mainitse myös, jos sinulla on kyseisestä työpaikasta suosittelija ja anna hänen yhteystietonsa.

Alanvaihto

Tänä päivänä alaa vaihtaa yhä useampi työntekijä. Joskus hyppy tuntemattomaan tehdään jo ennen kuin uutta työtä on näkyvissä, jolloin työhistoriaan voi jäädä aukko. Mikäli tilanteesi on tämä, kerro, miten olet edistänyt uudelle alalle pääsyä ja kehittänyt osaamistasi esimerkiksi vapaaehtoistyön tai opiskelun avulla.

Perhevapaat

Perhevapaat ovat luonnollinen syy olla pois työelämästä jopa useita vuosia. Moni työnantaja voi myös arvostaa omistautumistasi perheelle ja kehittäähän vanhemmuus useita työelämässä tarvittavia taitoja, kuten esimerkiksi vastuunkantoa ja kärsivällisyyttä. Tuo keskustelussa esille, että perhevapaiden jälkeen olet erityisen motivoitunut palaamaan takaisin työelämään. Jos olet kotona vietettyjen vuosien aikana kehittänyt itseäsi harrastusten, opintojen tai sivutöiden kautta, kerro se työnantajalle.

Terveydelliset syyt

Mikäli terveydelliset syyt ovat tauon takana, voit kertoa asiasta sen verran kuin haluat. Sinun ei tarvitse kuitenkaan tarkemmin selitellä asiaa sen enempää tai kommentoida tämän hetkistä terveydentilaasi. Aihetta ei myöskään kannata jäädä vatvomaan, vaan keskittyä korostamaan valmiuttasi ja motivaatiotasi palata töihin, sekä tuomaan esille parhaat puolesi ja osaamisesi.

Hätätilanne perheessä

Perheen tai suvun kriisit ovat tilanteita, jolloin varmasti lähes jokainen pitää taukoa työelämästä. Voit kertoa, että perheesi tarvitsi sinua toisaalla, jonka vuoksi laitoit urasi katkolle. Kerro tilanteesta sen verran kuin haluat. Pyri kuitenkin viemään keskustelu nykyhetkeen ja siihen, mitä annettavaa sinulla olisi hakemallesi työtehtävälle.

Matkustelu tai sapattivapaa

Yhä useampi työikäinen haluaa elämältä muutakin kuin uran. Ihmiset haluavat matkustella ja kokea elämyksiä. Moni pitää myös pidemmän tauon työelämästä vapaaehtoisesti sapattivapaan muodossa. Hyvä uutinen on, että osa työnantajista pitää tätä jopa hyvänä asiana – sapattivapaan viettänyt työntekijä on ladannut akkuja, ja on todennäköisesti energiaa ja motivaatiota täynnä uuteen työhön.

Tuo siis ansioluettelossa ja työhaastattelussa esille, miten maailmalla reissaaminen tai vapaavuosi on kehittänyt kielitaitoasi ja muuta osaamista, josta olisi hyötyä hakemassasi työssä.

Muista, että vaikka työhistoriassasi olisi taukoja, se ei kaada maailmaa. Voit päättää itse, minkä verran tilanteestasi kerrot, mutta parasta on olla mahdollisimman rehellinen. Pyri kuitenkin viemään keskustelu taitoihisi, saavutuksiisi ja siihen, mitä lisäarvoa voit tuottaa hakemassasi työssä.

Onnea matkaan!

Lue myös: Suosittelijat työnhaussa – Miten parantaa omaa työnhakua suositusten avulla?
Lue myös: 7 vinkkiä hyvään työhakemukseen
Lue myös: CV:n perusasiat kuntoon

Katso avoimet työpaikat

Taru Tammikallio

Kirjoittaja on työelämän tabuja ja ilmiöitä esille nostava bloggaaja, podcastaaja, toimittaja ja media-alan yrittäjä. Tarun missiona on parempi työelämä, jossa vaikeistakin asioista uskalletaan puhua suoraan. Yhteydenotot LinkedInin tai Instagramin kautta tai sähköpostilla.

Lähde: Zety.com ja The Muse

Artikkeli julkaistu vuonna 2019.