CV:n perusasiat kuntoon

CV:n ja työhakemuksen tarkoituksena on auttaa sinua pääsemään työhaastatteluun. Omaa ansioluetteloaan voi muokata hakijamassasta erottuvaksi ja omaan persoonaansa sopivaksi. Perusasiat kannattaa kuitenkin viilata kuntoon.

Listasimme tähän asioita, jotka on hyvä pitää mielessä omaa CV:tä koostaessa.

Tee CV:n rakenteesta selkeä

Ansioluetteloiden lukemiseen käytetään ensimmäisellä kerralla vain muutamia sekunteja, joten CV:stä tulisi käydä ilmi nopealla vilkaisulla koulutus- ja työhistoriasi.

Kiinnitä siis huomiota siihen, että tärkeät tiedot ovat esillä selkeästi ja helposti hahmotettavassa muodossa. Vältä myös vaikeasti luettavia fontteja.

Kerro kiinnostavasti itsestäsi ja osaamisestasi

Tyypillisesti ansioluettelossa työhistoria ja koulutus kerrotaan uusimmasta vanhimpaan. Usein yksinkertainen on kaunista, eikä perinteisessä tyylissä ole mitään vikaa.

CV:n ei kuitenkaan tarvitse olla luettelomainen lista asioista, joita olet joskus tehnyt. Mieti, minkälainen esitystapa toisi juuri oman osaamisesi parhaiten esille.

Jos sinulla on koulutusta ja työkokemusta monenlaisilta aloilta, mieti olisiko esimerkiksi osaamispohjainen CV parempi kuin perinteinen kronologinen ansioluettelo.

Voit myös muokata CV:täsi visuaalisesti kiinnostavaksi erilaisin elementein ja infograafein. Erityisesti jos haet työtä, jossa arvostetaan visuaalista silmää.

Ansioluetteloon kannattaa kirjoittaa lyhyt tiivistelmä, jossa voit tuoda esille omia vahvuuksiasi ja esimerkiksi avata hieman, minkälaista työtä olisit kiinnostunut tekemään. Kuvausta kannattaa päivittää aina hakemaasi työpaikkaan peilaten.

Valitse CV:n kuva harkiten

Kuvaa ei ole pakko laittaa ansioluetteloon, mutta kuvallisella CV:llä jäät paremmin mieleen.

CV:n kuva kannattaa kuitenkin valita tarkkaan, eikä liittää mitä tahansa selfietä tai bilekuvaa. Tärkeintä on, että kasvosi erottuvat selkeästi. Kaverikuvaa ei siis kannata valita ansioluetteloon. Vältä myös erilaisten sovellusten kaunistus- tai huumorifilttereitä.

Monissa rekrytointitapahtumissa on mahdollisuus saada ilmaiseksi ammattilaisen ottama CV-valokuva itsestäsi ja tällaisia tilaisuuksia kannattaakin hyödyntää.

CV:n kuvan ei tarvitse välttämättä olla perinteinen studiovalokuva, vaan se voi myös olla esimerkiksi kuva sinusta työskentelemässä. Voit käyttää CV-kuvan kanssa mielikuvitustasi, mutta muista kuitenkin, että kuten koko ansioluettelosi, myös kuvan tulee edesauttaa sinua näyttämään ammattitaitoasi ja potentiaaliasi tulevalle työnantajalle.

Kirjoitusvirheet syövät uskottavuutta

Kiinnitä huomiota kielen oikeellisuuteen. Vaikka olisit työ- ja koulutustaustasi puolesta kuinka pätevä, et vaikuta kovinkaan uskottavalta, jos ansioluettelossasi vilisee kirjoitusvirheitä. Teksti kannattaa kirjoittaa esimerkiksi Wordissa tai muussa tekstinkäsittelyohjelmassa, joka tunnistaa automaattisesti yksinkertaiset kirjoitusvirheet.

Omalle tekstilleen tulee helposti sokeaksi, eivätkä tekstinkäsittelyohjelmat tunnista kaikkia virheitä. Pyydä kaveria oikolukemaan teksti ennen kuin lähetät sen.

CV kuntoon myös teknisesti

Älä tallenna ansioluetteloasi pelkässä kuvamuodossa. Rekrytointiprosesseissa käytetään paljon automaatiota, eikä tietokone pysty lukemaan tietojasi, jos ne on upotettu kuvaan. Jos CV:si on kuvatiedosto, vaarana on, että tiput pois hakijakandidaateista jo rekrytoinnin alkumetreillä.

Varmista myös, ettei CV:stäsi tule liian suuri tiedosto. Useat rekrytointijärjestelmät eivät hyväksy liitteeksi liian suuria tiedostoja. Suurikokoiset tiedostot saattavat myös tukkia vastaanottajan sähköpostin. Kokorajoitukset pätevät myös rekrytointijärjestelmiin ladattaviin kuviin. Älä siis liitä hakulomakkeeseen liian suuriresoluutioista kuvaa.

Riippumatta siitä, millä ohjelmalla olet ansioluettelosi tehnyt, kannattaa CV aina lähettää PDF-tiedostona. Näin varmistat, että CV:n muotoilu näyttää vastaanottajan päätteellä samalta kuin itselläsi.

Rekrytointiprosessin automaattisten vaiheiden takia ansioluettelossa kannattaa käyttää myös paljon ala- ja ammattikohtaisia avainsanoja. Runsas avainsanojen käyttö edesauttaa CV:täsi löytymään paremmin rekrytointiärjestelmissä.

Älä unohda yhteystietoja

Rekrytointikonsultit kertovat edelleen saavansa ansioluetteloja, joista puuttuvat yhteystiedot. Vaikka yhteystietosi olisivatkin esimerkiksi työhakemuksessa tai sähköpostin allekirjoituksessa, on ne hyvä olla myös CV:ssä.

Laittamalla yhteystietosi mukaan kaikkiin työnhakudokumentteihin, helpotat rekrytoijan työtä, kun niitä ei tarvitse erikseen etsiä.

Ansioluetteloon kannattaa laittaa linkit myös sosiaalisen median profiileihisi. Vähintään LinkedIn-tili kannattaa lisätä, mutta myös muita sometilejä kannattaa harkita, riippuen siitä kuinka käytät niitä ja mitä työtä olet hakemassa.

Lue myös: Osaamispohjaisen CV:n perusidea
Lue myös: Visuaalinen CV on tapa erottua työnhaussa

Katso avoimet työpaikat

Artikkeli julkaistu vuonna 2017.

Lue lisää samankaltaisia artikkeleita

Etelä-Karjalan hyvinvointialue EKHVA

IHMINEN SE ON LÄÄKÄRIKIN Tule meille töihin. – Täällä sie voit olla sellainen kuin olet.
Lue lisää

Meillä töissä: Tiina, putkimestari

Järvenpäässä asuva Tiina Lehtimäki tutustui HSY:n toimintaan opiskelujensa aikana: – Opiskelin Metropoliassa energia- ja ympäristötekniikkaa. Opintojen aikana kävimme vierailulla pari kertaa HSY:llä ja kuulimme myös erilaisia esitelmiä organisaation toiminnasta. Sitä kautta HSY:stä jäi mielikuva vesihuoltoalan mielenkiintoisena ja isona toimijana.
Lue lisää

Poliisi

Poliisi on kaikkien turvaaja, kaikkina aikoina. Poliisi toimii arjen turvaajana ja varmistaa, että Suomessa on turvallista olla ja elää. Meidät on helppo tunnistaa ja meitä on helppo lähestyä niin kadulla kuin verkossa.
Lue lisää