You are here

Keinoja työn ja vapaa-ajan tasapainottamiseen

Työn ja vapaa-ajan tasapainottaminen on tärkeää oman hyvinvoinnin ja onnellisuuden kannalta. Kun akut saa ladattua säännöllisesti kunnolla, on myös työnteko tehokkaampaa.

Töitä ei tarvitse koko ajan tehdä täydellä pontentiaalilla sata lasissa. Jos joudut jatkuvasti tekemään ylitöitä ja nipistämään työnteolle aikaa perheeltä tai harrastuksista, kannattaa asiasta keskustella oman esihenkilön kanssa.

Pitkään jatkunut epätasapaino voi altistaa jopa sairauksille

Kun työ vie suurimman osan ajasta, ihminen kärsii usein haitallisesta stressistä. Stressi on kuluttavaa ja se heikentää vastustuskykyä. Pitkään jatkuva stressi ja myöhään iltaan venyvät työpäivät voivat vaikuttaa muistiin ja keskittymiskykyyn ja lisätä sairastumisen riskiä. Hermot voivat olla jatkuvasti kireällä, eivätkä nukahtamisongelmat sekä aamuöiset heräämiset helpota tilannetta.

Miten tasapainottaa työtä ja vapaa-aikaa?

Pelkkä riittävä uni ei riitä työn vastapainoksi, vaan hyvään tasapainoon tarvitaan muutakin. Hyvä elämä koostuu muun muassa itselle mieluisista harrastuksista ja vuorovaikutuksesta läheisten ihmisten kanssa. Vapaa-ajallakaan ei kannata suorittaa asioita, vaan muistaa levätä ja tehdä niitä asioita, joista eniten nauttii ja joista saa itselleen energiaa. Kokosimme joitakin hyviä keinoja, jotka auttavat työn ja vapaa-ajan tasapainottamisessa.

1. Aseta rajat: Määritä selkeät rajat työ- ja vapaa-ajan välille. Vältä työskentelyä työajan ulkopuolella, ellei se ole ehdottoman välttämätöntä.

2. Priorisoi tärkeimmät tehtävät: Tee lista tärkeimmistä tehtävistä ja hoida ne ensin, jotta voit keskittyä vapaa-aikaan ilman huolia työasioista.

3. Aikatauluta: Suunnittele ja pidä kiinni säännöllisestä päivä- ja viikko-ohjelmasta, joka sisältää aikaa työlle, perheelle, ystäville ja harrastuksille.

4. Opi sanomaan ei: Älä ota liikaa vastuuta töissä tai vapaa-ajalla. Opi tunnistamaan, milloin sinun on sanottava "ei" lisätehtäville tai sitoumuksille, jotta pysyt tasapainossa.

5. Keskity läsnäoloon: Harjoittele olemaan läsnä hetkessä, olitpa sitten töissä tai vapaa-ajalla. Tämä auttaa sinua keskittymään tehtäviin ja nauttimaan vapaa-ajasta täysin.

6. Pidä taukoja: Muista pitää taukoja työpäivän aikana ja rauhoita myös lounaustauko. Usein älylaitteiden selaaminen ei palauta kovin hyvin, joten tauoilla kannattaa nousta työpisteeltä, jutella työkavereiden kanssa tai vain keskittyä hetkeen.

7. Muista liikunta ja terveellinen ruokavalio: Säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio auttavat ylläpitämään energiatasoa ja tekevät hyvää myös mielelle.

8. Nuku riittävästi: Laadukas ja riittävä uni on välttämätöntä palautumiselle ja stressin hallitsemiselle. Varmista, että saat tarpeeksi unta joka yö.

9. Delegoi ja jaa vastuuta: Jos mahdollista, jaa työtehtäviä ja vastuita muiden kanssa, jotta et ylikuormita itseäsi.

10. Harrasta rentoutumistekniikoita: Harjoittele rentoutumistekniikoita, kuten meditaatiota, syvää hengitystä tai joogaa, jotta voit hallita stressiä ja löytää rauhaa sekä työssä että vapaa-ajalla.

 

Katso avoimet työpaikat

Lue myös: Oletko kokeillut helpointa tapaa parantaa työhyvinvointia? ”Suosittelen sitä kaikille”, sanoo asiantuntija
Lue myös: Suomalaiset kertovat ikäsyrjinnästä: “Vanhat ovat hitaita ja sairaslomalla jatkuvasti”
Lue myös: Karoliina, 24, hyppäsi hoitoalalta täysin toiselle uralle – kertoo nyt vinkit alanvaihtajille
Lue myös: Niko, 21, tuskaili huonojen arvosanojen kanssa, sitten hän lähti merille - “Se oli kyllä shokki”
Lue myös: Susanna on vaihtanut vakituisen työn neljä kertaa määräaikaiseen - "Tarinan opetus on, että lähde läpyttää”

 

Artikkeli julkaistu 12.4.2023