Niko, 21, tuskaili huonojen arvosanojen kanssa, sitten hän lähti merille - “Se oli kyllä shokki”

Niko Nokkanen, 21, ei uskonut pääsevänsä yläasteen jälkeen mihinkään kouluun. Lopulta hän löysi itsensä työharjoittelusta rahtilaivalla. Kaksi kuukautta yhtä soittoa ympäri Euroopan satamia oli shokki, mutta tuolloin hän tajusi löytäneensä itselleen sopivan ammatin.

Kun yläaste lähenteli loppuaan, Kouvolasta kotoisin oleva Niko Nokkanen, 21, oli epätoivoinen. Arvosanat olivat huonot, eivätkä jatko-opinnot oikein kiinnostaneet. Eräs kaveri ehdotti, että Niko lähtisi hänen kanssaan Kotkaan merikouluun.

Niko ei uskonut itsekään omiin mahdollisuuksiinsa.

– Kaikki opettajat olivat sanoneet, että et sinä sinne pääse. Sitä varten olisi pitänyt panostaa opintoihin. Laitoin kuitenkin paperit sinne menemään ja logistiikka-alan kakkosvaihtoehdoksi, Niko kertoo.

Valintojen tulosten piti tulla julki kesäkuun puolivälissä. Hän kävi katsomassa logistiikka-alan koulun nettisivuilta, oliko hänen nimensä listalla. Ei ollut.

– Ajattelin, että ei helvetti, en ole päässyt minnekään. Viikkoa myöhemmin postissa tuli kuitenkin kirje Kotkasta, että tervetuloa kouluun, hän naurahtaa.

Hän ei tiennyt oikeastaan mitään siitä, mitä oli edes menossa opiskelemaan. Asia alkoi selvitä vasta siinä kohtaa, kun opinnot alkoivat.

– Tajusin, että okei, tämä on tällaista laivajuttua. Olin aika skeptinen, että onko tämä mun homma, vaikka olinkin tosi innoissani.

Kun ensimmäisen harjoittelun aika tuli, kaikki epäilykset haihtuivat.

Kyseessä ei ollut mikään perinteinen harjoittelujakso. Hän vietti kaksi kuukautta yhtämittaisesti rahtilaivalla kiertäen Euroopan suurimpia satamia.

– Se oli kyllä shokki, mutta hyvällä tavalla. Reitin varrelle osui muun muassa Venäjä, Saksa, Belgia, Englanti ja Espanja. Aikaa oli myös satamassa, joten pääsin kyllä näkemään maailmaa.

Puolet vuodesta vapaalla

Niko on päässyt työskentelemään vaihtelevissa tehtävissä eri laivoilla.

– Minulla on vahtikonemestarin koulutus ja olen työskennellyt konemiehenä ja moottorimiehenä muutaman vuoden. Minulla on YT-kirjat, eli myös kansivahtimiehen paperit, Niko kertoo.

Koronan myötä hänet lomautettiin konepuolelta.

– Ehdin olla kuukauden kotona, kun sain puhelun, että voisinko tulla tuuraamaan kansimiestä. Lähdin pariksi päiväksi tuuraamaan, vaikka minulla ei ollut siitä mitään kokemusta. Ja parin vuoden jälkeen olen edelleen niissä hommissa.

Nykyisin hän työskentelee Eckerö Linen M/S Finbo Cargo –aluksella, joka kuljettaa pääasiassa rahtia ja rekkaliikennettä Vuosaaren ja Tallinnan Muugan sataman välillä. Parasta työssä ovat lomat.

– Tällä laivalla teen kaksi viikkoa töitä ja olen kaksi viikkoa vapaalla. Se, että on puolet vuodesta vapaalla, on ehdottomasti työn parhaita puolia.

Päivät ovat pitkiä ja välillä hyvin epäsäännöllisiä. Päivävuoro saattaa kestää aamukahdeksasta iltakahdeksaan tai yövuoro iltakuudesta aamukahdeksaan. Työvuorot saattavat olla myös pätkittyjä, jolloin kesken päivän voi olla vaikkapa neljän tai jopa kuuden tunnin tauko.

Arkipäivät vietetään täysin laivalla. Viikonloppuisin on mahdollisuus myös käydä maissa työvuorojen puitteissa.

– Pidän siitä, että raadan kaksi viikkoa ja annan kaikkeni. Sitten saan olla kaksi viikkoa taas kunnon lomalla.

Työyhteisö on toinen perhe

Poikkeuksellinen ammatti herättää huomiota. Niko tekee suosittuja TikTok-videoita, jotka ovat keränneet satoja tuhansia katsontakertoja. Videoilla hän esittelee työtään ja arkea laivalla.

Niko toteaa, että työskentely laivalla on hänelle sopiva ammatti. Koronalomautuksen aikana hän kokeili myös normaaleilla työajoilla tehtävää työtä. Se ei kuitenkaan tuntunut lainkaan omalta.

– Kahdeksasta neljään ei ollut yhtään minun juttuni. Kunnon vapaata ei ollut, muuta kuin viikonloput. En pitänyt siitä, että heräsin aina kotona ja jouduin ajamaan töihin ja sieltä takaisin.

Kun työkavereiden kanssa on kirjaimellisesti samassa veneessä viikkoja putkeen, tulee työyhteisöstä väkisinkin tiivis.

– Me asumme yhdessä ja meidän on tultava toimeen. Olemme käyneet samoja kouluja ja harjoittelemme laivalla yhdessä. Se on toinen perhe, Niko sanoo.

Tarttumisen arvoisia tilaisuuksia

Sinun ei tarvitse olla paras löytääksesi työpaikan. Riittää, että olet sopiva. Sopivuuteen vaikuttavat erilaiset taustat ja työkokemukset, kovat ja pehmeät taidot sekä arvomaailmat. Jobly on uusi työnhakupalvelu, josta löydät juuri sinulle sopivia tarttumisen arvoisia tilaisuuksia.

Lue myös: Suvi on työskennellyt yli 40 ammatissa - “En vieläkään tiedä, mitä haluaisin tehdä isona”
Lue myös: Milloin itseään voi kutsua asiantuntijaksi? Uraohjaajien viisi vinkkiä työnhakuun
Lue myös: Susanna on vaihtanut vakituisen työn neljä kertaa määräaikaiseen - "Tarinan opetus on, että lähde läpyttää”

Katso avoimet työpaikat. Jobly.fi

Read more similar articles

Työyksinäisyys lisääntyy Suomessa – ”Se on aivan luonnollinen seuraus”

Lähes jokainen kokee yksinäisyyttä jossain elämänsä vaiheessa. Joka viides suomalainen on yksinäinen ja vielä yleisempää se on nuorilla aikuisilla ja ikääntyvillä.
Lue lisää

Etelä-Karjalan hyvinvointialue tavoitti lääkärit brändikampanjalla – ”Meidät huomattiin eri kanavissa”

Joblyn tuottama brändikampanja Etelä-Karjalan hyvinvointialueelle tavoitti lääkärit.
Lue lisää