You are here

Kun paino nousee, palkka tippuu – tutkimusten mukaan ylipainolla on vaikutusta palkkaukseen

Vaikka Suomessa halutaan usein ajatella, että vain pätevyydellä on merkitystä, tutkimusten mukaan lihavuus laskee työntekijän palkkaa.

Vaikuttaako työelämässä vain taidot ja osaaminen? Suomessa halutaan usein ajatella, että palkkauksessa ja työnhaussa vain pätevyydellä olisi merkitystä. Syrjintä on myös laissa kiellettyä.

Kaikesta huolimatta tutkimusten mukaan ulkonäöllä ja painolla on vaikutusta palkkaan vielä nykypäivänäkin.

NPR uutisoi teknologiayhtiö IBM:n entisen toimitusjohtajan Ginni Romettyn keväällä julkaistusta kirjasta. jossa hän kertoo, kuinka hänen pomonsa oli aikanaan kehottanut häntä hankkiutumaan parempaan kuntoon, jos hän haluaa edetä urallaan.

Kirjassa Rometty toteaa, että erityisesti naisia tuomitaan ulkonäön perusteella työelämässä voimakkaammin kuin miehiä. Vaikka tapahtuneesta on kulunut 30 vuotta, Romettyn mukaan mikään ei ole muuttunut.

Samassa jutussa NPR kertoo yhdysvaltalaistutkimuksesta, jonka mukaan 10 prosentin kasvu naisen painossa vähentää tuloja kuudella prosentilla.

Ulkonäön merkitystä työelämässä on tutkittu erityisesti Yhdysvalloissa, mutta myös kotimaassa on julkaistu aiheesta tutkimuksia.

Jo pienilläkin muutoksilla painossa on palkkaa laskevia vaikutuksia. Suomalaistutkijoiden mukaan palkka laskee 6,9 prosenttia, kun painoindeksi nousee yhden yksikön.

Tutkimuksen mukaan ylipaino pienentää myös työllistymisen todennäköisyyttä ja lyhentää työuraa.

Paino voi myös aiheuttaa syrjintää rekrytointitilanteissa. Ennakkoluulot voivat johtaa johtopäätöksiin, jotka eivät pidä paikkaansa.

Suomalaisista noin 20 prosenttia on ylipainoisia. Työnantajat saattavat syrjiä ylipainoisia työnhakijoita omien mieltymystensä takia ja toisaalta taustalla voi olla pelkoa sairauspoissaoloista.

Jotta muutos parempaan voisi tapahtua, työnantajien ja myös yksilöiden on syytä tiedostaa ennakkoluulojen vaikutus. Työelämässä ei ole sijaa syrjinnälle.

Tarttumisen arvoisia tilaisuuksia

Sinun ei tarvitse olla paras löytääksesi työpaikan. Riittää, että olet sopiva. Sopivuuteen vaikuttavat erilaiset taustat ja työkokemukset, kovat ja pehmeät taidot sekä arvomaailmat. Jobly on työnhakupalvelu, josta löydät juuri sinulle sopivia tarttumisen arvoisia tilaisuuksia.

Löydä parhaista työpaikoista sopivin. Jobly.fi

Lue myös: Näin käytät tekoälyä työnhaussa
Lue myös: Kesätyö ulkomailla: Mahdollisuudet, haasteet ja vinkit
Lue myös: Niko, 21, tuskaili huonojen arvosanojen kanssa, sitten hän lähti merille - “Se oli kyllä shokki”
Lue myös: Susanna on vaihtanut vakituisen työn neljä kertaa määräaikaiseen - "Tarinan opetus on, että lähde läpyttää”