Kesätyö ulkomailla: Mahdollisuudet, haasteet ja vinkit

Kesätyö ulkomailla tarjoaa hyviä mahdollisuuksia nuorille ja aikuisille, jotka haluavat kehittää kielitaitoaan, kulttuurista ymmärrystään ja ammatillisia taitojaan. Tämä artikkeli käsittelee ulkomailla työskentelyn mahdollisuuksia, haasteita ja tarjoaa käytännön vinkkejä työpaikkojen löytämiseen.

Kesätyö ulkomailla voi olla elämää rikastuttava kokemus, joka kehittää kielitaitoa, kulttuurista ymmärrystä ja ammatillisia taitoja. Työskentely ulkomailla tarjoaa ikimuistoisia kokemuksia ja uusia tuttavuuksia.

Kesäloman mittainen työkeikka ulkomailla on helppo tapa maistaa elämää vieraassa maassa. Se ei vaadi suurta sitoutumista, mutta tarjoaa syvemmän katsauksen maan kulttuuriin ja ihmisiin kuin pelkkä lomamatka.

Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä mahdollisuuksia kesätyö ulkomailla tarjoaa ja mitä haasteita siihen voi liittyä. Lisäksi saat käytännön vinkkejä työpaikkojen löytämiseen ja ulkomailla työskentelyyn liittyvissä asioissa.

 

Mahdollisuudet

  1. Kielitaidon kehittäminen: Kesätyö ulkomailla on erinomainen tapa kehittää kielitaitoa ja oppia uusia kieliä. Kielitaito on arvokas taito, joka voi avata ovia tulevaisuuden uramahdollisuuksille. 
     
  2. Kulttuurien välinen ymmärrys: Työskentely toisessa maassa auttaa ymmärtämään eri kulttuureja ja tapoja. Tämä kulttuurien välinen ymmärrys voi auttaa sinua sopeutumaan paremmin globaaliin työympäristöön. Ulkomailla asuminen on sivistävää ja lisää suvaitsevaisuutta eri ihmisiin.
     
  3. Verkostoituminen: Kesätyö ulkomailla tarjoaa tilaisuuden luoda uusia yhteyksiä ja verkostoitua kansainvälisesti. Nämä yhteydet voivat olla hyödyllisiä tulevaisuuden työmahdollisuuksissa ja urakehityksessä. Koskaan et voi tietää, minkälaisia mahdollisuuksia kontaktit ihmisiin ympäri maailman voivat tuoda vielä vuosienkin jälkeen.
     
  4. Ammatillinen kehitys: Kansainvälinen työkokemus voi antaa sinulle ainutlaatuisia taitoja ja osaamista, joita et välttämättä saisi kotimaassa. Tämä voi erottaa sinut kilpailijoista työmarkkinoilla. Erityisesti nuorella iällä hankittu kansainvälinen työkokemus on selvä kilpailuetu, vaikka työkokemus tulisikin täysin eri alalta. Ulkomailla asuminen kertoo vastuunkannosta, rohkeudesta ja uteliaisuudesta, joita kaikki työnantajat arvostavat.

 

Haasteet

  1. Älä tule huijatuksi: Ulkomaisia kesätyöpaikkoja etsiessä kannattaa olla tarkkana, sillä kaikilla ei välttämättä ole puhtaat jauhot pussissa.

    Ota itse selvää paikallisesta lainsäädännöstä ja työntekijän oikeuksista. Jos joku tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se ei luultavasti ole totta. Älä suostu mihinkään, mikä ei tunnu reilulta tai on vastoin omia arvojasi. 

    Kirjallinen työsopimus ja vakuutusturva on ehdoton minimivaatimus. Lue tarkasti, mitä sovit ja pidä huolta, että myös työnantaja noudattaa sovittua.

    Joskus ulkomailla joutuu tilanteisiin, joissa täytyy olla kovempi ja suorempi kuin mihin suomalaisessa työelämässä on totuttu. Hankalissa tilanteissa Suomen lähetystö voi auttaa. Varmista myös, että sinulla on tarpeeksi rahaa, jotta pääset palaamaan kotiin, kävi miten tahansa. 
     

  2. Byrokratia: Maasta riippuen työskentely ulkomailla saattaa vaatia viisumin ja/tai työluvan hakemista. Selvitä hyvissä ajoin, mitä lupia tarvitset, ja huomioi hakuprosessin kesto. Suomalaiset eivät tarvitse työlupaa työhön toisessa EU- tai ETA-maassa, joten helpointa on hakea töitä Euroopasta. Työnantajat ovat usein halukkaita auttamaan byrokratian selvittämisessä, joten avaa suusi rohkeasti ja pyydä apua.
     
  3. Kielimuuri: Vaikka englanti on laajalti käytetty kieli, kielimuuri voi aiheuttaa haasteita ulkomailla työskentelyssä. Monelle suomalaiselle saattaa tulla yllätyksenä, että vaikka Suomessa englannin taito on korkealla tasolla, monessa Euroopan maassa näin ei ole. 

    Kannattaa siis opetella alkeet ja alan oma sanasto myös paikallisella kielellä. Rohkeus ja hyvä asenne käyttää vierasta kieltä on tärkeintä. Muista, että tekemällä oppii parhaiten. Ihmiset kyllä antavat anteeksi virheet ja arvostavat hyvää yritystä. 
     

  4. Kulttuurishokki: Kulttuurishokki on yleinen haaste monille, jotka työskentelevät ulkomailla. Eri elämäntavat, arvot ja sosiaaliset normit voivat aluksi tuntua oudoilta ja vaikeasti ymmärrettäviltä. Käytännön asiat voivat joskus yllättää.

    Esimerkiksi Saksassa ja monessa muussa Euroopan maassa suurin osa kaupoista on sunnuntaisin suljettu ja ravintoloissa ei välttämättä kelpaa kortti. On tärkeää olla avoin uusille kokemuksille ja pyrkiä sopeutumaan vieraaseen kulttuuriin.

 

Vinkkejä kesätyöpaikan löytämiseen ulkomailta

  1. Työpaikkailmoitukset: Joblyn sivuilta löydät myös ulkomailla sijaitsevia työpaikkoja. Jobly kuuluu Alma Careeriin, joka toimii 11 Euroopan maassa. Voit tutustua eri maiden työnhakupalveluihin täällä

    Lisäksi sosiaalisessa mediassa on paljon eri maiden kesätyöpaikkoihin liittyviä ryhmiä. Euroopan komission EURES-palvelusta löydät työpaikkoja Euroopasta ja vinkkejä työskentelyyn ulkomailla.
     

  2. Kansainväliset organisaatiot ja yritykset: Jos olet työskennellyt aiemmin kansainvälisessä organisaatiossa, voit kysellä suoraan, olisiko heillä tarjolla töitä ulkomailla.
     
  3. Vaihto-ohjelmat ja harjoittelut: Monet yliopistot ja oppilaitokset tarjoavat vaihto-ohjelmia ja harjoittelumahdollisuuksia ulkomailla. Tutki näitä vaihtoehtoja ja keskustele niistä opinto-ohjaajan kanssa.
     
  4. Verkostoituminen: Käytä hyväksesi olemassa olevia verkostoja kuten perhettä, ystäviä ja opiskelutovereita, jotka saattavat tuntea ihmisiä tai tietää organisaatioita, jotka tarjoavat kesätyöpaikkoja ulkomailla. Joskus myös avoin somepäivitys voi tuottaa odottamattomia mahdollisuuksia.
 
Lue myös: Näin käytät tekoälyä työnhaussa
Lue myös: Suvi on työskennellyt yli 40 ammatissa - “En vieläkään tiedä, mitä haluaisin tehdä isona”
Lue myös: Niko, 21, tuskaili huonojen arvosanojen kanssa, sitten hän lähti merille - “Se oli kyllä shokki”
Lue myös: Susanna on vaihtanut vakituisen työn neljä kertaa määräaikaiseen - "Tarinan opetus on, että lähde läpyttää”

Katso avoimet työpaikat. Jobly.fi