Näin käytät tekoälyä työnhaussa

Työnhakupalvelu Jobly testasi, kuinka hyvän työhakemuksen tekoäly osaa kirjoittaa. Lopputulos on varsin hyvä, mutta ei korvaa työnhakijan omaa kädenjälkeä täysin.
Kuinka käyttää tekoälyä työnhaussa?

Tekoälyn uskotaan mullistavan työnteon useassa ammatissa. Jo nyt siitä voi olla suuri apu monissa töissä – ja myös työnhaussa.

OpenAI-yhtiön luoma tekoälybotti ChatGPT:n perusversio on ilmainen käyttää. Sinne voi kirjautua esimerkiksi Google-tunnuksilla. Työnhakupalvelu Jobly testasi, kuinka tekoälystä saa eniten irti työnhaussa.

Työhakemuksen kirjoittamisessa aloittaminen on usein vaikeinta. Tekoäly kuitenkin auttaa voittamaan tyhjän paperin kammon. Lisäksi se nopeuttaa kirjoittamisprosessia, kun tekoäly laatii hakemuspohjan, jota täydentää.

Se ei kuitenkaan ole täydellinen oikotie onneen.

– Tekoälyn tuotoksiin kannattaa suhtautua luonnoksina, jotka työnhakija itse viimeistelee. Mukana on usein kirjoitusvirheitä ja vierasperäisiä lauserakenteita, jotka pistävät silmään. Lisäksi se ei osaa vielä räätälöidä hakemusta kovin hyvin haettavaan paikkaan, kertoo Joblyn Content Manager Roy Kokkonen.

Paras lopputulos syntyy, kun syöttää tekoälylle työpaikkailmoituksen ja oman CV:n tiedot. Silloin tekoäly osaa yhdistellä työhistoriaa vastaamaan ilmoituksessa kysyttyihin taitoihin ja ominaisuuksiin.

– Tässäkin kannattaa olla tarkkana, eikä antaa omia henkilötietoja tallennettavaksi ulkomaisille servereille, Kokkonen huomauttaa.

Jobly loi tekoälyn avulla hakemuskirjeen talvella auki olleeseen Customer Success Coordinatorin paikkaan käyttämällä kuvitteellista CV:tä.

Tekoäly osaa luoda hakemuksen perusrakenteen, joka esittelee hakijan, kertoo työkokemuksesta ja motivaatiosta haettavaan paikkaan. Perusteelliseen räätälöintiin se ei kuitenkaan annetuilla tiedoilla kykene.

Teksti on sellaisenaan geneerinen ja jäykkä. Lisäksi tekoälyn luoma hakemus toistaa tarpeettomasti työpaikkailmoituksessa kerrottuja tietoja.

Jos tekoälylle syöttäisi lisää tietoa itsestään ja esimerkkejä omista taidoistaan sekä onnistumisista edellisissä työpaikoissa, hakemuksen laatu luultavasti paranisi. Niiden lisääminen omin käsin on kuitenkin tehokkaampaa tässä vaiheessa.

– Silloin hakemuksesta tulee henkilökohtainen ja räätälöity.

Tekoälyä voi hyödyntää myös esimerkiksi työhaastatteluun valmistautumisessa tai CV:n laatimisessa. Kysyimmekin tekoälyltä palautetta ja vinkkejä, miten sen luomaa hakemusta voisi parantaa.

Ne kannattaa ottaa käyttöön.

Tarttumisen arvoisia tilaisuuksia

Sinun ei tarvitse olla paras löytääksesi työpaikan. Riittää, että olet sopiva. Sopivuuteen vaikuttavat erilaiset taustat ja työkokemukset, kovat ja pehmeät taidot sekä arvomaailmat. Jobly on työnhakupalvelu, josta löydät juuri sinulle sopivia tarttumisen arvoisia tilaisuuksia.

Lue myös: Karoliina, 24, hyppäsi hoitoalalta täysin toiselle uralle – kertoo nyt vinkit alanvaihtajille
Lue myös: Suvi on työskennellyt yli 40 ammatissa - “En vieläkään tiedä, mitä haluaisin tehdä isona”
Lue myös: Niko, 21, tuskaili huonojen arvosanojen kanssa, sitten hän lähti merille - “Se oli kyllä shokki”
Lue myös: Susanna on vaihtanut vakituisen työn neljä kertaa määräaikaiseen - "Tarinan opetus on, että lähde läpyttää”

Katso avoimet työpaikat. Jobly.fi