Sosiaalityöntekijänä ja perheohjaajana lastensuojelussa

Olemme Tiina Blässar (kuvassa oik.) ja Evelina Jokela, ja työskentelemme lastensuojelussa Lapin hyvinvointialueen lounaisella alueella.
Evelina Jokela, sosiaalityöntekijä lastensuojelun avohuollossa ( vas.), Tiina Blässar, lastensuojelun perheohjaaja (oik.)

Tiina toimii lastensuojelun perheohjaajana ja Evelina sosiaalityöntekijänä lastensuojelun avohuollossa. Olemme molemmat kotoisin Lapista ja työskentelemme Kemissä, Meri-Lapin alueella. Kemi on sopivan kokoinen kaupunki: täällä on helppo tehdä yhteistyötä, kun kaikki tuntevat toisensa. Ja onhan täällä paljon kauniita paikkoja, kun merikin on lähellä!

Lasten kanssa työskentely on toivon kanssa työskentelyä

Perhetyöntekijän työnkuvaan kuuluu tehostetun perhetyön tekeminen eli säännöllisiä, joskus tiiviitäkin, kotikäyntejä perheiden luo yhdessä sosiaalityöntekijän kanssa. Sosiaalityöntekijällä on päävastuu asiakkuudesta ja asiakkaan asioista, ja perheohjaaja toimii työparina tukena. Lastensuojelussa työtä tehdään lähtökohtaisesti perheen kanssa yhdessä. Laadimme yhdessä suunnitelman, jota lähdetään viemään eteenpäin.

Tässä työssä on tärkeää olla hyvät vuorovaikutustaidot ja taito kohdata asiakkaita. Teemme paljon kotikäyntejä, mutta tapaamme asiakkaita myös muualla, esimerkiksi ulkona tai käymme kahvilla. Työssämme pystyy joustavasti vaikuttamaan omiin aikatauluihin ja työvuoroihin. Pääsääntöisesti töitä tehdään virka-aikana, mutta välillä voi olla iltavuorojakin tai päivystystä.

Lastensuojelu on ennen kaikkea toivon kanssa työskentelyä. Monesti kuulee ennakko-oletuksia, että lastensuojelussa työskentely on liian vaativaa ja ankeaa. Teemme paljon töitä esimerkiksi päihteiden käytön, mielenterveyden ja koulunkäynnin haasteiden sekä perheen keskinäisten vuorovaikutussuhteiden vaikeuksien kanssa, joten työ voi olla toisinaan vaativaa. Meidän kokopäiväinen työmme ei kuitenkaan ole pelkästään ankeiden asioiden tai huolien käsittelyä, vaan meillä on monesti mukaviakin kokemuksia ja onnistumisia. Pienetkin asiat lapsen ja perheen edun hyväksi tuovat iloa ja onnistumisen tunteen sekä perheelle että meille. Tällaiset hetket auttavat jaksamaan työssä ja muistamaan sen, että tämän vuoksi tätä työtä tehdään.

Parasta työssä on asiakkaat, kollegat ja onnistumiset

Parasta työssämme on perheiden kohtaaminen ja tukeminen. Lapsi on meillä työssä asiakkaana, mutta tuemme kokonaisvaltaisesti kaikkia perheen jäseniä. Pääasiallisesti kaikki asiakastyö mitä teemme, on asiakkaille täysin vapaaehtoista, ja työtä tehdäänkin yhteistyössä sekä lasten että vanhempien kanssa. Emme siis sosiaalihuollossa päätä keskenämme lapsen asioista, vaan yhteistyö on tärkeä osa työtämme.

Tiimiimme kuuluu perhetyöntekijöitä ja sosiaalityöntekijöitä sekä johtava sosiaalityöntekijä. Meillä on tosi hyvä tiimi, sellainen rento ja auttava. Vaikka itsenäistä työskentelyä on paljon, tätä työtä ei joudu koskaan tekemään yksin: teemme töitä työparin kanssa ja lisäksi meillä on aina taustalla tiimin, esihenkilön ja verkoston tuki. Meillä on tapana käydä tiimin kanssa perjantaisin aina yhdessä lounaalla, ja meillä on myös työpaikalla bingo. Myös perinteiset kahvitauot ovat mukavia, kun meillä on niin rento porukka.

Jos vielä mietit, tulisitko sosiaalityöhön meidän tiimiimme, laitahan hakemusta tulemaan – me nimittäin tarvitsemme lisää osallistujia perjantaibingoon!

Tule sinäkin huippuhommiin Lapin hyvinvointialueelle!

Lapin hyvinvointialue on Lapin suurin työnantaja ja hyvinvointialueista maantieteellisesti suurin ja pohjoisin. Meillä työskentelee yli 8200 osaajaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluissa.

Me lappilaiset olemme ystävällisiä ja välittömiä ja otamme uudet työntekijät lämpimästi vastaan työyhteisöömme, jossa avoimuus, rehtiys ja yhteisöllisyys ovat keskiössä. Meillä pääset työskentelemään moniammatillisessa ympäristössä, jossa jokaisen panos on arvokas ja jossa yhdessä oppiminen ja kasvaminen ovat päivittäistä.

Lapissa on helppoa yhdistää työ ja vapaa-aika ja elämänrytmikin on sopivan leppoisa. Vapaa-ajalla voit nauttia Lapin luonnosta ja monipuolisista harrastusmahdollisuuksista eri vuodenaikoina.

Lue lisää samankaltaisia artikkeleita

Opiskeluhuollon psykologina Kemin kouluilla

Toimin koulupsykologina (uudelta nimikkeeltä opiskeluhuollon psykologina) Kemissä Hepolan, Karihaaran ja Sauvosaaran kouluilla sekä Pohjantähti-Opistolla. Työviikkoni koostuu siten, että vietän viikossa yhden päivän jokaisessa koulussa ja kaksi päivää minulla on niin sanotusti ”toimistopäiviä”.
Lue lisää

Sosiaalityöntekijänä Pohjois-Lapissa

Maiju Heikkilä työskentelee sosiaalityöntekijänä Lapin hyvinvointialueen pohjoisen palvelualueen lastensuojelussa. Maijun työ koostuu pitkälti omien asiakkaiden parissa työskentelystä sekä vuorottelevasta virka-aikaisesta sosiaalipäivystyksestä. Työssä pienellä paikkakunnalla pääsee ihmistä lähemmäksi ja työporukka on perhemäinen yhteisö.
Lue lisää