Sosiaalityöntekijänä Pohjois-Lapissa

Maiju Heikkilä työskentelee sosiaalityöntekijänä Lapin hyvinvointialueen pohjoisen palvelualueen lastensuojelussa. Maijun työ koostuu pitkälti omien asiakkaiden parissa työskentelystä sekä vuorottelevasta virka-aikaisesta sosiaalipäivystyksestä. Työssä pienellä paikkakunnalla pääsee ihmistä lähemmäksi ja työporukka on perhemäinen yhteisö.

Maiju on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri, ja lähtikin alun perin opiskelemaan sosiaalityötä halusta työskennellä kriisityössä ja lastensuojelussa. Vuonna 2022 hän aloitti työt Lapin keskussairaalassa lastenpsykiatrisella osastolla, ja nykyisiin työtehtäviinsä hän siirtyi reilu vuosi sitten. Muutosta ajoi halu työskennellä pienellä paikkakunnalla ja nimenomaan lastensuojelussa.

- Olen itsekin kotoisin pienestä paikasta Lapista, joten pienten paikkakuntien tapa toimia on itselle ominainen. Pohjois-Lapissa saan tehdä työtä oikeasti lähellä ihmisiä ja auttaa konkreettisesti.

Työ koostuu tällä hetkellä niin avohuollon asiakastyöstä kuin sijaishuollosta. Maijun pääasiallinen työpiste on Pellossa, mutta työskentelyalue on laaja: asiakkuuksia on myös Muoniossa ja Kolarissa sekä sijoitettuja lapsia Rovaniemeltä aina Ouluun asti. Työssä jaksamista tukee työn joustavuus ja mahdollisuus osittaiseen etätyöhön.

- Teen työtä omiin aikatauluihini sopivalla tavalla ja pyrin rytmittämään työn omaan arkeeni sopivaksi. Vaikka asun Rovaniemellä, on etätyömahdollisuus mahdollistanut työskentelyn toisella paikkakunnalla, eikä minun ole tarvinnut muuttaa työn perässä toisaalle. Pystyn liikkumaan täältä tarvittaessa akuutissa tarpeessa nopeastikin paikkakunnalta toiselle, Maiju kertoo.

Avoimet asiakkaat ja perhemäinen työyhteisö

Työ lastensuojelun sosiaalityöntekijänä on hyvin itsenäistä. Omalta tiimiltä Maiju saa kuitenkin aina tukea ja apua tarvittaessa.

- Pellossa on ihan paras työporukka, sellainen rento ja perhemäinen yhteisö. Meillä on tiimissä monenlaista osaamista – perhetyöntekijöitä, jälkihuollon sosiaaliohjausta, aikuissosiaalityötä, päihde- ja mielenterveyspuolen työntekijöitä. Toimistolle on aina kiva mennä, ja siellä on mahtava ilmapiiri. Se pitää myös osaltaan kiinni tässä työssä.

Haastavinta Maijun mukaan työssä on se, että lastensuojelussa työtä tehdään pääosin yksin. Tähän avun tuo tiivis, Pohjois-Lapin sosiaalityöntekijöistä koostuva yhteisö, joilta saa aina tarvittaessa apua matalalla kynnyksellä.

- Jos minua mietityttää jokin asia, voin aina soittaa kollegalle ja vaihtaa ajatuksia ja saada vinkkejä. Myös työparin saa tarvittaessa haastaviin tilanteisiin, Maiju kiittelee.

Lapissa ja erityisesti sen pienillä paikkakunnilla myös asiakkaat kohdataan aidosti.

- Parasta työssäni on se, että täällä asiakkaat ovat lähtökohtaisesti melko avoimia, ottavat avun vastaan ja haluavat aidosti tulla kohdatuiksi. Kun he avaavat elämäänsä vaikeissakin asioissa, on auttaminenkin silloin helpompaa. Sosiaalityöntekijää ei koeta ”pelottavana virkahenkilönä”, vaan ihmiset luottavat meihin ja ovat vastaanottavaisia meitä kohtaan. Se tekee työstä sujuvaa ja luontevaa.

Lapin hyvinvointialue tarjoaa joustavuutta työhön

Maiju on ollut todella tyytyväinen Lapin hyvinvointialueeseen työnantajana. Hän arvostaa erityisesti työn joustavuutta ja vapautta rytmittää työtä omalla tavalla.

- Täällä työntekijöihin luotetaan, ja minulla tuli heti olo, että minua työntekijänä halutaan kuunnella ja ottaa oma elämäntilanteeni huomioon. Näin pystyn säilyttämään tasapainon elämässä ja työn mielekkyys säilyy. Vaikka välillä olisi pitkiä ja rankkoja työpäiviä, saan sitten vastapainoksi vapaata perheen kanssa. Työ ei ole aina kahdeksasta neljään, vaan siinäkin voidaan joustaa tilanteen mukaan, kertoo Maiju tyytyväisenä.

Lappi itsessään on myös työympäristönä ainutlaatuinen.

- Työmatkoilla ja siirtymätilanteissa nautin suunnattomasti ajomatkoista kuvankauniita tunturi- tai jokimaisemia ihaillen. Maisemat rauhoittavat mieltä ja saavat ajatukset pois työstä. Myös vapaa-ajalla nautin luonnosta kävellen lähimetsässä. Kun työssä on tekemisissä ihmisten kanssa, on vapaalla ihana olla vain yksin keskellä luontoa tai soittaa vaikka pianoa ja laulaa.

Tule meille työkaveriksi

- Jos tykkäät tiiviistä työporukasta ja perhemäisestä työyhteisöstä, on työ Pohjois-Lapissa sinulle juuri oikea! Täällä aidosti tunnemme toinen toisemme ja kommunikointi on mutkatonta. Vaikkei sinulla olisi vielä paljoa työkokemusta, saat meiltä muilta tukea ja apua. Työnkuva on meillä monipuolinen, joten työkokemuksesi laajenee nopeasti, kannustaa Maiju.

Tule sinäkin huippuhommiin Lapin hyvinvointialueelle!

Lapin hyvinvointialue on Lapin suurin työnantaja ja hyvinvointialueista maantieteellisesti suurin ja pohjoisin. Meillä työskentelee yli 8200 osaajaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluissa.

Me lappilaiset olemme ystävällisiä ja välittömiä ja otamme uudet työntekijät lämpimästi vastaan työyhteisöömme, jossa avoimuus, rehtiys ja yhteisöllisyys ovat keskiössä. Meillä pääset työskentelemään moniammatillisessa ympäristössä, jossa jokaisen panos on arvokas ja jossa yhdessä oppiminen ja kasvaminen ovat päivittäistä.

Lapissa on helppoa yhdistää työ ja vapaa-aika ja elämänrytmikin on sopivan leppoisa. Vapaa-ajalla voit nauttia Lapin luonnosta ja monipuolisista harrastusmahdollisuuksista eri vuodenaikoina.

Lue lisää samankaltaisia artikkeleita

Opiskeluhuollon psykologina Kemin kouluilla

Toimin koulupsykologina (uudelta nimikkeeltä opiskeluhuollon psykologina) Kemissä Hepolan, Karihaaran ja Sauvosaaran kouluilla sekä Pohjantähti-Opistolla. Työviikkoni koostuu siten, että vietän viikossa yhden päivän jokaisessa koulussa ja kaksi päivää minulla on niin sanotusti ”toimistopäiviä”.
Lue lisää

Sosiaalityöntekijänä ja perheohjaajana lastensuojelussa

Olemme Tiina Blässar (kuvassa oik.) ja Evelina Jokela, ja työskentelemme lastensuojelussa Lapin hyvinvointialueen lounaisella alueella.
Lue lisää