Jesse sai potkut TET-paikastaan kolmen päivän jälkeen

Jesse sai potkut TET-paikastaan kolmen päivän jälkeen

Viime syksynä avautunut TET.fi tekee työelämään tutustumisesta entistä mielekkäämpää sekä yrityksille että nuorille.

Jo vuosikymmenten ajan yläkoululaiset ympäri Suomen ovat saaneet ensikosketuksensa työpaikoista työelämään tutustumisessa, eli TET:ssa. Aina kaikki ei kuitenkaan ole mennyt niin kuin olisi pitänyt, kuten kävi työnhakupalvelu Joblyssa nykyisin työskentelevälle Jesselle.

Hän meni aikanaan TETiin pienen paikkakunnan isoimpaan kauppaan.

– Oltiin yhdessä luokkalaiseni kanssa niitä hommia tekemässä. Oli mukavaa, että siinä oli edes jotain seuraa, kun sehän on aika yksinäistä hommaa noin muuten, Jesse kertoo.

Kolmantena työpäivänä eräs hänen toinen luokkalaisensa saapui asiakkaaksi kauppaan. He vaihtoivat kuulumisia työnteon lomassa.

– Tästä johtuen “pomo” tuli sanomaan päivän päätteeksi, että tuollaista ei siellä katsella ja ei tarvitse enää tulla loppuviikkoon paikalle, Jesse sanoo.

– Lähes 20-vuotisen työurani aikana kyseessä ovat edelleen ainoat potkut, mitä olen koskaan saanut. Ja ne potkut tulivat verkostoitumisesta, joka on kuitenkin vienyt minut urallani tähän pisteeseen missä nykyään olen, hän nauraa.

Jesse ei ole kokemustensa kanssa yksin. Tettiläiset laitetaan liian usein tekemään hanttihommia, jolloin kokemus työelämästä jää yhtä lailla ohueksi.

Moni on aikanaan pettynyt TET-jaksoonsa. Pelkästään Joblyn tiimiläisiltä löytyy muitakin tylsiä kokemuksia. Yksi vietti viikon koulun ruokalassa tiskaten, kun muuta paikkaa ei ollut löytynyt. Eräs toinen oli laitettu siivoamaan tavaratalon kellaria yksin.

Parhaimmillaan työelämään tutustumisessa nuoret pääsisivät kokemaan, tekemään ja tutustumaan ammatteihin kokonaisvaltaisesti.

Uusi TET.fi tekee työelämään tutustumisesta helpompaa

TET-jakson suorittaa vuosittain 125 000 nuorta. Joblyn ja Lasten ja nuorten säätiön viime syksynä julkaiseman TET.fi-palvelun kautta yhä useampi nuori löytää mielekkään harjoittelupaikan.

Aiemmin TET-paikka on löydetty usein lähipiiristä, mutta uusi palvelu helpottaa eri paikkojen selailua ja hakemista eri puolilla Suomea.

TET-paikkoja voi etsiä helpon kyselyn avulla, joka suosittelee sopivia vaihtoehtoja vastausten perusteella.

Palvelu tarjoaa tukea myös työnantajille. Palvelusta voi ladata sopimus- ja todistuspohjat, lukujärjestyspohjan TETin ajaksi ja erilaisia projektitehtäviä tettiläisille.

 

Tutustu TET.fi -palveluun