Jäitkö työttömäksi? Asiantuntija kertoo, kuinka selviytyä järkytyksestä ja valmistautua työnhakuun

Työttömäksi jääminen on usein iso järkytys. Päässä pyörii ajatuksia, kuten onko tämä mahdollista ja tapahtuuko tämä oikeasti minulle. Pinnalle nousee usein koko negatiivisten tunteiden kirjo.
MIELI ry:n työelämän mielenterveyden asiantuntija Saija Koskensalmen mukaan tunteita ei kannata pelästyä, ne kuuluvat asiaan ja niille on hyvä antaa aikaa.
– Tunteet kertovat siitä, että asia on itselle tärkeä. Vaikeiden tunteiden kanssa ei kuitenkaan kannata jäädä yksin, asioiden jakaminen ja keskustelu ystävien ja läheisten kanssa helpottaa, hän sanoo.
Irtisanomisen taustalla on yleensä monia syitä. Tilanteen perustelut ja niiden ymmärtäminen auttaa selviämään eteenpäin. Muutosneuvottelujen aikainen hyvä viestintä tukee niin työn menettävien kuin työhön jäävien hyvinvointia.
– Joissain tilanteissa irtisanominen voi olla myös helpotus. Pitkään jatkunut epäselvä tilanne ja raskaat muutosneuvottelut kuormittavat. Lopullinen tieto päätöksestä voi helpottaa ja antaa mahdollisuuden siirtää ajatukset kohti uutta tulevaisuutta, Koskensalmi sanoo.
Muutosneuvotteluiden jälkeen vertaistuki auttaa lähtijöitä ja myös heitä, jotka jäävät.
– Tuntemuksista kannattaa jutella työkavereiden kanssa. Joillekin voi olla avuksi myös vuodattaa ajatuksiaan paperille.
Muuttunut elämäntilanne myös avaa ovia
Koskensalmi kehottaa ottamaan oman elämänkokemuksen käyttöön muutoksen edessä.
– Jokainen on kohdannut vastoinkäymisiä tai yllättäviä muutoksia elämän varrella. Voi olla avuksi miettiä ja muistella, että miten haastavista tilanteista on selvinnyt aiemmin ja päässyt eteenpäin?
Kun työrintamalla myrskyää, kannattaa vapaa-ajalla keskittyä asioihin, jotka tuovat iloa. Ne ovat usein pieniä arkisia asioita, joiden huomaaminen vaatii joskus tietoista ajattelua. Niistä kannattaa pitää kiinni ja vaikkapa lisätä niitä.
– Hyvien asioiden näkeminen ja toiveikkuus on eteenpäin pääsemisen kannalta tärkeää.
Työttömyys vaikuttaa myös ihmissuhteisiin, kun kollegat jäävät arjesta pois. Tärkeästä yhteisöstä joutuu luopumaan. Yksin ei kannata jäädä, vaan vahvistaa muita sosiaalisia suhteita. Nyt voi olla tilaisuus antaa enemmän aikaa perheelle ja ystäville.
Irtisanotuksi tuleminen voi avata uusia ovia ja avartaa ajattelua. Se voi tarjota mahdollisuuden kokeilla uutta alaa, opiskella tai toteuttaa unohduksiin jäänyt unelma.
– Työttömyysaika voi tarjota mahdollisuuden tehdä jotain uutta. Esimerkiksi vapaaehtoistyö voi tuoda merkityksellistä sisältöä elämään ja vastapainoa työnhaulle.
Edessä uudet haasteet ja mahdollisuudet
MIELI ry, Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry, Takuusäätiö ry ja Työttömien keskusjärjestön Terveydeksi 2.0 hanke ovat laatineet Työttömän ensiapupaketin, joka kertoo, mitä kaikkea tulee tehdä, jos jää työttömäksi.
Siinä on tietoa taloudesta, terveydestä, työnhakemisesta ja mielenterveydestä sekä siitä, mitä eri vaiheissa voi ja kannattaa tehdä.
Usein työnhaussa voi tuntua, että paikan saavat ainoastaan täydelliset superammattilaiset. Koskensalmi kuitenkin muistuttaa, että näin ei ole.
– Työnantajat eivät etsi täydellistä ihmistä. Ne etsivät sellaista, joka sopii, selviytyy ja on oikeasti kiinnostunut kyseisessä työssä, hän painottaa.
Tervettä työelämää
Mielenterveyssyistä aiheutuvien sairauspoissaolojen määrä on ollut voimakkaassa kasvussa Suomessa. Tämä koskee erityisesti nuoria. Työnhakupalvelu Jobly ja MIELI ry julkaisevat yhteistyössä työelämän mielenterveyttä käsitteleviä artikkeleita, joiden tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ja edistää työhyvinvointia. Lue lisää Joblyn sivuilta.