10 tyypillistä mokaa työhaastattelussa – ja kuinka välttää ne

Työhaastattelu voi olla jännittävä paikka. Syytä paniikkiin ei kuitenkaan ole, jos haastatteluun valmistautuu huolellisesti. Uravalmentaja Pilvi Nybom kertoo kymmenen tyypillistä työhaastattelumokaa, jotka on kuitenkin helppo välttää.

Vuosien kokemus rekrytoijana ja uravalmentajana ovat opettaneet yhtä sun toista haastatteluista. Tässä 10 usein toistuvaa mokaa ja keinoa, kuinka välttää ne.

  1. Jos rekrytoija kokee, että hän ei saa aitoa kuvaa sinusta, ei hän välttämättä uskalla palkata sinua. -> Paras neuvo tähän onkin, ”ole oma itsesi”.
     
  2. Kiinnostuksesi ei välity. Jokainen rekrytoija haluaa kuulla, että olet aidosti kiinnostunut niin tehtävästä kuin yrityksestä. Tämä kun korreloi suoraan tehtävässä menestymiseen ja sitoutumiseen. -> Pidä huoli, että kiinnostuksesi välittyy.
     
  3. Et ole valmistautunut etukäteen haastattelukysymyksiin. Esimerkiksi kysymys ”Missä näet itsesi 5 vuoden kuluttua?” on haastava vastattava, jos asiaa ei ole koskaan pohtinut. -> Valmistaudu etukäteen tutustumalla tyypillisiin kysymyksiin, se kannattaa.
     
  4. Et esitä omia kysymyksiä. Useimmiten rekrytoija tarjoaa mahdollisuuden kysyä kysymyksiä haastattelun lopussa. Jos et kysy mitään, voi rekrytoija kokea, että et ole riittävän kiinnostunut paikasta. -> Pohdi siis etukäteen muutamia kysymyksiä.
     
  5. Et ole tutustunut organisaatioon ja tämä välittyy rekrytoijalle. -> Tutustu organisaatioon ja sen nykytilanteeseen etukäteen. Tuo tätä tietoa sopivasti mukaan keskusteluun.
     
  6. Rekrytoijalle tulee tunne, että et välttämättä viihtyisi tehtävässä kauaa. Kukaan kun ei halua aloittaa rekrytointia pian uudelleen. -> Pidä huolta, että kun lähdet haastattelusta, olet viestinyt motivaatiosi selkeästi. Älä jätä tätä rekrytoijan oman tulkinnan varaan.
     
  7. Puhut pitkästi ja ohi kysymysten -> Pidä fokus, keskity kysymykseen ja pyri vastaamaan siihen mitä kysytään. Ole tarkkana tämän kanssa.
     
  8. Kritisoit edellistä työnantajaasi. -> Me jokainen ymmärrämme, että työelämässä voi tulla vastaan erilaisia tilanteita. Tiedosta kuitenkin, että jos kritisoit edellistä
    työnantajaasi, voi se olla rekrytoijalle syy olla palkkaamatta sinua. Tämä koska rekrytoija voi kokea asian potentiaalisena uhkana, ajatuksella ”voisiko sama toistua meilläkin.”
     
  9. CV on puutteellinen ja iso osa haastattelusta menee työkokemuksen läpikäyntiin. -> Tee CV huolella ja muista avata työkokemukset huolellisesti, jotta pääsette keskustelemaan muustakin.
     
  10. Jos kyseessä on videohaastattelu tai etähaastattelu, niin muistathan kiinnittää edellisten lisäksi huomiota tekniikan toimivuuteen ja kokonaisuuteen. Jos kuva on rakeinen, valaistus huono tai tausta epäsiisti, on hyvän vaikutelman luominen vaikeaa. Panosta myös tähän.

Toivon, että näistä vinkeistä oli sinulle apua seuraavaan haastatteluun.

Tsemppiä haastatteluihin!

Pilvi Nybom
Business/Career Coach – InCoaching Oy

Artikkelin kirjoittaja Pilvi Nybom on kokenut uravalmentaja, joka on valmentanut menestyksekkäästi lukuisia työnhakijoita. Jos kiinnostuit juuri sinulle räätälöidystä uravalmennuksesta, ota yhteyttä Pilviin.

Lue myös:

Löytyykö CV:stäsi tiivistelmä eli profiiliteksti? – Vinkit hyvän tiivistelmän kirjoittamiseen
5 vinkkiä oman osaamisen tunnistamiseen ja sanoittamiseen
Mistä tietää, menikö työhaastattelu nappiin?

Katso avoimet työpaikat

Artikkeli julkaistu vuonna 2022.

Lue lisää samankaltaisia artikkeleita

Kuinka saada asioita aikaiseksi? 9 keinoa, joilla lopettaa viivyttely ja tarttua toimeen

Näiden vinkkien avulla tehostat tuottavuuttasi ja saat enemmän aikaan ilman viivyttelyä.
Lue lisää

Huonoimmat työnhakuvinkit – 5 sanontaa, jotka saavat työnhakijat raivon partaalle

Nämä viisi huonoa työnhakuvinkkiä ja sanontaa ärsyttävät työnhakijoita.
Lue lisää

Tule kesäkaveriksi Esperiin

Tule kesäkaveriksemme Esperiin – kesärekrytointimme on nyt käynnissä!
Lue lisää