Tuotekehitysinsinööriksi kansainväliseen kaapelikehitykseen – Mailleferilla yhdistyy tekoälyn aikakausi ja perinteinen teollisuus

Uusiutuvat energianlähteet, ultranopeat mobiiliverkot, autonomiset tehtaat ja hävikin minimointi – maailmanlaajuiset megatrendit kirittävät kaapelitehtaiden konetoimittajaa Mailleferiä, joka etsii tutkimus- ja tuotekehitysinsinööriä Vantaalle.
Kaupallinen yhteistyö: Tutustu työnantajaan

Mailleferin suunnittelemilla koneilla ja tuotantolinjoilla valmistetaan kaapeleita valtavalla skaalalla. Voimajohdot siirtävät tuulipuistojen tuottaman energian kantaverkkoon, ja optiset kaapelit mahdollistavat 5g-mobiiliverkkojen kasvun tukiasemien välillä. Mailleferin tutkimus- ja tuotekehitysyksikön johtaja Mikko Lahti sanoo, että myös alan laitevalmistaja pyrkii kehittymään jatkuvasti. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat, eivätkä kaapelikoneetkaan ole enää entisensä.

”Valmistamme kaapelikoneita, kuten olemme tehneet jo vuosikymmenten ajan. Nyt kehitystyötä tehdään maailman ensimmäisellä autonomisesti toimivalla toisiopäällystyslinjalla, jossa tekoäly optimoi lopputuotteen laatua.”

Avoinna oleva R&D-insinöörin tehtävä sijoittuu Mailleferin tuotekehitysyksikköön. Yritys on ulkoistanut varsinaisen laiterakennuksen sen alihankkijoille jo 1990-luvulla. Lahti kuvailee, että Maillefer toimii käytännössä pitkälti insinööritoimiston tavoin.

”Tällä pelikentällä meillä on oma niche-markkinamme, jonka sisällä sovellamme viimeisimpiä asioita, mitä maailmalla on.”

Tuotekehitysyksikössä ensimmäisenä on edessä linjastoihin tutustuminen ja sitten sekä tuotantoprosessin että yksittäisten laitteiden kehittäminen. Datan kerääminen tuotantolinjan eri vaiheissa, tiedon analysointi ja tuotantoprosessin ohjaaminen sen perusteella tulevat korostumaan R&D-insinöörin työarjessa.

”Kun kokemusta kertyy, myös käyttöönoton asiantuntijatehtävät kuuluvat toimenkuvaan. Maailmalle pääsee halutessaan, sillä meillä vientiin menee 98 prosenttia tuotannosta.”

Asiakkaat ovat miljardiluokan yrityksiä.

”Lopputuote voi olla 30–300 metriä pitkä valmistuslinja, ja voimakaapeleiden pystylinjat kohoavat 150 metriin.”

Tuotekehitys yhdistää usean alan insinöörit

Tuotekehitysyksikkö on monialainen ja monitieteinen. Lahti on itse polymeerikemisti ja tuotekehitystiimissä on ammattilaisia kone-, sähkö-, ja kemia-alan taustoilla. Tekoälyä kehittää oma tiiminsä, mutta sen soveltamiseen pääsee osallistumaan jokainen.

”Tuotekehityksemme yhdistää monen eri alan insinöörejä. Kaikkea ei tarvitse hanskata itse, sillä yksiköstä löytyy todella laajaa osaamista.”

Tuotekehitysyksikkö mahdollistaa yhteen hitsautuneelle tiimille poikkeuksellisen mahdollisuuden täysin uusien menetelmien kehittämiseen. Autonominen tekoälyoptimointi on tästä vain yksi esimerkki. Työkavereiden ikähaitari on 30-60 -vuotta.

”Tuotekehityksellä ei ole päivittäisiä rutiineja, eli meillä on vapaus ja vastuu valita mitä päivän aikana tehdään. Vuosien aikana on tullut selväksi, ettei tällainen työtapa sovi kaikille, mutta osa pitää siitä hyvin paljon. ”

Mailleferin tuotantolinjoihin on integroitu datan keräämistä jo takavuosina ja tuotekehittäjät oppivat sen analysointia jatkuvasti. Näin parannetaan asiakkaiden kustannustehokkuutta ja esimerkiksi muovin hukkaamista on kyetty vähentämään merkittävästi. Suurilla teollisuusyrityksillä tehokkuus vähentää tuntuvasti Co2-päästöjä.

On kyse sitten megaluokan aurinkoenergiakeräimistä Saharassa tai etätyömurroksen buustaamasta tietoliikenteestä, kaapelitehtaiden kysyntä on vahvassa kasvussa.

”Olen itse tullut taloon kesätöihin 1989 ja olisin vielä edelleenkin innoissani hakemassa meille töihin.”

Hae Mailleferille Tuotekehitysinsinööriksi täältä.

Artikkeli julkaistu vuonna 2021.