Metsä Group siirtyi anonyymiin rekrytointiin – muutos ohjaa työnhakijoita tuomaan omat vahvuutensa paremmin esiin

Metsäteollisuuskonserni Metsä Group on ottanut anonyymin rekrytoinnin ensisijaiseksi menetelmäkseen uusien työntekijöiden haussa. Muutoksella tavoitellaan aitoa yhdenvertaisuutta, ja se ohjaa myös työnhakijoita keskittymään tärkeimpään työhakemuksessaan.

Metsä Fibren Rauman sellutehtaan logistiikkakoordinaattori Laura Yli-Pietilä kohtasi uuden asian työnhaun kynnyksellä: työhakemus pyydettiin täyttämään anonyyminä huomioiden se, ettei ennen haastatteluvaihetta hakijasta nähdä mitään henkilötietoja, kuten nimeä, ikää, sukupuolta tai asuinpaikkaa. Yli-Pietilä muistelee nyt, että hakemuksen täyttäminen ohjasi keskittymään omiin vahvuuksiin.

”Hakemista joutui tosissaan miettimään ja lomakkeen täyttäminen vei ehkä tavallista enemmän aikaakin. Kun hakemus oli valmis lähetettäväksi, oli sellainen olo, että sain myös itsestäni enemmän irti”, Yli-Pietilä sanoo.

Työhakemus oli menestyksekäs: Yli-Pietilä sai paikan ja aloitti työnsä Metsä Fibrellä helmikuussa. 

Henkilöstöpäällikkö Minna Justen sanoo, että anonyymin rekrytoinnin käyttöönoton myötä myös Metsän työhakemuspohjia on muokattu paremmin tarkoitustaan palveleviksi. 

”Uudet hakemuspohjat varmistavat, että omasta työkokemuksesta ja motivaatiosta on aiempaa helpompi kertoa”, Justen sanoo.

”Meillähän ei ole nyt kuvaa, ansioluetteloa tai mitään muutakaan henkilökohtaista tietoa nähtävillämme, kun työhakemukset tulevat käsiteltäviksi. Haastatteluvaiheeseen etenevät valitaan yksinomaan sen perusteella, mitä he ovat kertoneet motivaatiostaan, osaamisestaan, pätevyydestään ja soveltuvuudestaan.”

Anonyymi rekrytointi edellyttää uudenlaista ajattelua sekä työnantajalta että työnhakijalta, mutta menetelmän käyttöön on hyvä syy. 

”Anonyymin rekrytoinnin myötä pystymme välttämään tiedostamattomien ennakkoluulojen vaikutusta hakemusten käsittelyssä. Se on oikea ratkaisu, jos ja kun haluamme kaikille tasapuoliset mahdollisuudet tulla huomioiduksi työnhaussa”, Justen summaa.

Monimuotoisuus on menestystekijä

Metsä Groupin rekrytointi- ja perehdytysprosessista vastaava päällikkö Päivi Palosaari-Aubry kertoo, että anonyymi rekrytointi on osa yhtiön laajempaa yhdenvertaisuusohjelmaa. 

Anonyymillä rekrytoinnilla voidaan ratkaista kaksi asiaa: yhtäältä se tukee aiempaa monimuotoisemman hakijajoukon kiinnostusta yhtiön työpaikoista, toisaalta ohjaa rekrytoijat itse pureutumaan siihen, mikä hakijoiden arvioinnissa on todella oleellisinta.

”Anonyymi rekrytointi on Metsän esihenkilöille ja HR:n asiantuntijoille arvokas pysähtymisen hetki kompetenssien ja osaamisten äärelle. Sen pohjalta haastatteluun valikoituvat tehtävän kannalta soveltuvimmat hakijat. Toimintatapa on tuottanut myös tulosta – anonyymien rekrytointien kautta on onnistuttu löytämään osaavat tekijät”, Palosaari-Aubry sanoo. 
 
Hän kertoo yhtiön olevan hyvin tietoinen siitä, että rekrytointitrendit ajavat samanaikaisesti mahdollisimman helppoa työnhakua.

”Anonyymi rekrytointi ei ole helpoin tapa hakea töitä tai etsiä työntekijöitä, mutta se antaa kaikille yhdenvertaisen mahdollisuuden työllistyä meille ja tukee monimuotoisemman työyhteisön rakentamista. Se jos mikä on Metsä Groupille voimavara ja tärkeä menestystekijä.”

Metsä Groupissa uskotaan, että anonyymi rekrytointi motivoi yhä monimuotoisempaa joukkoa tutustumaan yhtiön tarjoamiin uramahdollisuuksiin. Tutustu avoimiin työpaikkoihin ja uratarinoihin Metsän verkkosivuilla.