Tiedettä ja oikeanlaista kemiaa – Sakolla testausinsinöörin työskentelyolosuhteet vievät maailman laidalta toiselle
Sako tunnetaan sekä Suomessa että maailmalla sen metsästysaseista, patruunoista ja viranomaistuotteista. Silti Sakon testausinsinöörille, materiaalitekniikan DI Minttu Junnilalle Sako merkitsi työpaikkaa hakiessaan erityisesti mielenkiintoisia materiaaleja ja laatua.
”Tunsin Sakon laadun ja sen, mikä merkitys monipuolisilla materiaali- ja pintakäsittelytekniikoilla on Sakon tuotteille. Mutta aseista en tänne tullessani tiennyt mitään”, Junnila sanoo.
Hän aloitti testausinsinöörinä joulukuussa 2022. Muutamaa kuukautta myöhemmin Ruotsin sekä Suomen puolustusvoimat ja Sako solmivat puitesopimuksen uuden käsiaseperheen hankinnasta. Tähän kuuluvat muun muassa itselataavat tarkkuuskiväärit. Puitesopimus voi kestää optioineen kokonaisuudessaan jopa vuoden 2053 loppuun asti, 30 vuoden ajan.
Nyt Junnilan työ keskittyy juuri itselataavien asetyyppien tuotekehitykseen ja testaamiseen. Hän vastaa aseiden, ampumatarvikkeiden ja niiden rakenteiden testaamisesta eri olosuhteissa sekä testitulosten analysoinnista, raportoinnista sekä standardien luomisesta.
”Meidän tuotteiden pitää säilyttää toimintakykynsä poikkeuksellisten testiolosuhteiden jälkeenkin, jotta varmistetaan käyttäjän turvallisuus ja tuotteen toimintakyky."
Metsästys- tai ampumaurheilutaustaa ei edellytetä
Ennen Sakoa Junnilan kokemus aseista käsitti kesämökiltä löytyvän ilmakiväärin. Neljäntenä työpäivänä Sakolla uudet työkaverit veivät hänet ampumaradalle. Junnilan oli vuoro opetella ampumaan itselataavalla kiväärillä.
”Työkavereista monella on ampumaharrastus- tai koulutustaustaa, joten tutustuminen oli turvallista ja mukavaa. Sen jälkeen olen suorittanut itsekin metsästyskortin ja aloitellut harrastusta Sakon Tikka T1X -pienoiskiväärilläni.”
Työ on vienyt hänet osaksi kokenutta tiimiä, jossa testausinsinöörien rinnalla työskentelee asesuunnittelijoita, aseseppiä ja esimerkiksi metallurgeja.
”Meillä on huikea ja osaava tiimi, työtä tehdään aina hyvässä hengessä ja myös rankemmista testirupeamista selviämme hymyssä suin.”
Kestääkö pinnoite partavettä ja pakkasta?
Junnila kertoo, että aseteollisuudessa materiaaleista olennaisimpia ovat lujat ja sitkeät teräkset, erilaiset polymeerit sekä lujat alumiinit. Lisäksi tarvitaan paljon erilaisia pinnoituksia, joiden merkityksellisiä ominaisuuksia ovat visuaalisten seikkojen, liukuominaisuuksien ja pitävämpien pintojen, korroosion ja kulutuskestävyyden lisäksi esimerkiksi MIL-puolen vaatimukset heijastamattomista pinnoista ja IR ja NIR-ominaisuuksista pinnoitteissa. Ei ihme, että materiaalitekniikan DI yllättyi Sako-uransa alussa, miten monessa asiassa hän voikaan olla mukana.
”Pinnoituksilla vaikutetaan korroosion ja kulutuskestävyyden lisäksi esimerkiksi heijastuksiin ja infrapunaominaisuuksiin.”
Sako tarjoaa insinööreille harvinaisen työuran
Aseet ovat suunnittelijoille ja testausinsinööreille erityinen työympäristö. Junnila sanoo, että yksistään ampuminen aiheuttaa materiaaleille paljon erilaisia vaatimuksia.
”Silloin peliin astuu mukaan myös paine, kuumuus, kitka ja ruudin palamisessa vapautuvat kemikaalit.
Hän sanoo, että kaiken tämän lisäksi tuotteiden pitää kestää muun muassa pakkasta, UV-säteilyä ja erilaisia kemikaaleja hyttysmyrkyistä partaveteen.
”Sarjatulella tehtävät vaativat kestotestit ovat aukaisseet silmäni sen suhteen, kuinka haastavaa ja metallurgisesti mielenkiintoista tiedettä ja taidetta aseiden valmistuksen takana oikeasti tarvitaan.”
Junnilan toimenkuvaan voi kuulua esimerkiksi hiekkamyrskyä tai ääripakkasia vastaavien testausolosuhteiden luominen.
”Testiolosuhteet ja asiakasvaatimusten mukaiset testit vievät maailman laidalta toiselle, vaikka niitä toteutetaankin täällä kotimaassa.”
Saumattomalla tiimityöllä tarkkoihin tuloksiin
Junnila pohtii, että hänen oma halunsa ja palonsa työtä kohtaan ohjaavat hänet tekemään luonnostaan tarkkaa työtä. Mikä parasta, työympäristö on omiaan pitämään tätä intoa ja iloa yllä. Junnilalla tärkeitä asioita ovat mahdollisuus hyödyntää pinnoitustuntemusta erilaisissa asiantuntijuutta vaativissa kohdissa eri osastojen kanssa.
”Oma osani Sakolla on pinnoitetuntemukseni myötä siis tavallistakin monipuolisempi, vaikka hakiessani Sakolle töihin en tätä arvannutkaan.”
Tuotekehitystyö on omiaan luomaan motivoivia haasteita. Junnila sanoo, että kaiken tämän haastavan tuotekehityksen eteenpäin menemisen mahdollistaa loistava ja monipuolinen tiimi, jonka jäsenillä on laajalta kirjolta eri alojen osaamista.
”Jokainen tuo oman panoksensa yhteen. Tiimin valtavan osaamisen kautta olen saanut todella kattavan perehdytyksen asetekniikan erityispiirteisiin.”